МОТИВИ:                                                   НОХД №15/ 2019г.

 

 Подсъдимият Я.А.Д.
ЕГН **********
е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343б,ал1 от НК, осъществено по време, място и начин, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

                                  В съдебно заседание подсъдимият  заявява, че констатациите в обвинителния акт отговарят на истината. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното. Пледира за налагане на минимално наказание с оглед чистото му съдебно минало.

                                  Представителят на прокуратурата поддържа обвинението, така както е повдигнатото в обвинителния акт, като намира, че следва да се наложи на подсъдимия наказание към минимума с оглед чистото му съдебно минало.

                             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, писмени и гласни, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

               На 21.02.2019 год., полицейските служители Николай Койчев - инспектор звено ПК към РУ- Ивайловград и мл. ПИ Д. К. Д., служител на същото, се намирали на път II-59, километър 91,250 метра от РПМ, общ.Ивайловград, обл. Хасково, местността „Колибар чешма“, като изпълнявали служебните си задължения по линия на специализирана полицейска операция. Около 16.30 часа, срещу тях в посока  гр.Ивайловград се приближавало МПС - лек автомобил. Св.Д. подал със стоп палка сигнал за спиране на автомобила с цел проверка на документите на водача и на автомобила. Водачът отбил автомобила в уширението на пътя. Полицейските служители установили, че лекият автомобил е „Форд Фиеста“, с рег.№ X … ВА. Водач на автомобила бил подс.Я.А.Д. ***. Св.Димов поканил водача да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство. Св.Койчев изпробвал водача с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410“ с идентификационен номер „Дрегер 7510“ ARSM-0122. Уредът отчел концентрация на алкохол в издишания въздух от 1,81 промила на хиляда. За установеното св.Койчев съставил на водача АУАН. Издал му талон и за медицинско изследване. На талона водачът написал, че не приема показанията на уреда, при което му бил връчен екземпляр от талона за явяване в ЦСМП-Ивайловград за даване на кръвна проба за химическо изследване.  В хода на бързото производство била назначена химическа експертиза, която да установи концентрацията на алкохол в кръвта на водача - Я.Д.. Видно от протокол за химическа експертиза №112/26.02.2019г. на СХЛ при „УМБАЛ - Пловдив“ АД, гр.Пловдив, съдържанието на алкохол в кръвта на Д. е 2,08 промила на хиляда.

                                  Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след прилагане в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства – обясненията  на подсъдимия, показанията на свидетелите и от приложените по делото писмени доказателства.     

                   Така по описания по-горе начин подсъдимият Д. е осъществил от обективна и субективна страна  престъпния състав на текста, по който е предаден на съд, а именно  на чл.343б, ал.1 от НК, за това, че на 21.02.2019 год., на път II59, километър 91,250 метра от РПМ, общ.Ивайловград, обл. Хасково, местност „Колибар чешма“, в посока гр.Ивайловград, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд Фиеста“, с рег.№ X …. ВА, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,08 на хиляда, установено по надлежния ред, с протокол за химическа експертиза №112/26.02.2019г. на СХЛ при „УМБАЛ - Пловдив“ АД, гр.Пловдив, по реда на Наредба №1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

                   При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

                                 обществената опасност на деянието е от средна степен - касае е се за живота и здравето на хората на пътя и в превозното средство;

                                обществената опасност на дееца е сравнително  ниска – подсъдимият е  човек  с чисто съдебно минало,  признава вината си и изразява съжаление за извършеното,  установената концентрация на алкохол в кръвта му е сравнително висока, загубил наскоро близки хора, членове на семейството.

                                  Предвид изложеното съдът счита,  че следва да определи наказание  след преценка за наличие на  многобройни смекчаващи вината обстоятелства при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК,  като  наложи наказание  „лишаване от свобода”, под определения от закона долен праг, а именно 6 месеца, чието  изтърпяване, на основание чл.66 ал.1 от НК, отложи за срок от 3 години и му наложи кумулативно предвиденото наказание „Глоба”  в размер на 200лева.

                                   На основание чл.343г от НК следва подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок  от 3  месеца с оглед изложените по-горе съображения.

                                  На основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимият следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОД на МВР – Хасково направените в досъдебното производство разноски за изготвената химическа експертиза в размер на 40 лв.

                                  Съдът намира, че така определеното наказание отговаря на извършеното престъпно деяние и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

                                 Мотивиран от изложеното,съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                 Районен съдия: