МОТИВИ:                                                   НОХД №13/ 2019г.

 

                           Подсъдимият М.Ю.Ю., живущ ***, ЕГН **********,  е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343б,ал1 от НК, осъществено по време, място и начин, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

                            В съдебно заседание подсъдимият  заявява, че констатациите в обвинителния акт отговарят на истината. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното. Пледира за налагане на минимално наказание с оглед чистото му съдебно минало.

                           Представителят на прокуратурата поддържа обвинението, така както е повдигнатото в обвинителния акт, като намира, че следва да се наложи на подсъдимия наказание към минимума с оглед чистото му съдебно минало.

                          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, писмени и гласни, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното: На 13.02.2019 год.,полицейски екип в състав Т.П. - началник група „КП“, В.Р. ПИ при група „КП“ и Г.С. на длъжност мл.автоконтрольор към РУ на МВР - Ивайловград, съгласно утвърден план - график провеждали специализирана полицейска операция на територията на селата К. и Р. в общ.Ивайловград. Около 21.00 часа спрели със служебния си автомобил на общинския път между посочените села. И тримата били извън служебния автомобил, като св.С. носел светлоотразителна жилетка. Около 21.30 часа полицейските служители забелязали светлините на приближаващ по пътя в посока с.Конници лек автомобил. Св.С. подал със стоп-палка достатъчно разбираем сигнал за спиране на автомобила. Св. Р. за целта влязъл в колата, за да освети  подаващия сигнал. Автомобилът обаче не спрял. Полицейските служители последвали автомобила със служебната кола. След като изминал известно разстояние автомобилът спрял. Св.С. се приближил до автомобила и поискал документите на водача. Установено било, че това е подс. М.Ю.Ю., а управляваният от него автомобил бил „Форд Галакси“, с рег. № К…. АХ. Водачът бил сам в автомобила, а от него се носила остра миризма на алкохол. В присъствието на другите двама полицейски служители св.С. изпробвал с техническо средство „Дрегер 7510“ ARDN 0087 водача за употреба на алкохол. Уредът отчел 1,98 промила на хиляда. За установеното св.С. съставил на водача АУАН и му издал талон за медицинско изследване, като  иззел  СУМПС и контролния му талон. Предвид отчетената от водача употреба на алкохол от техническото средство, Ю. бил задържан и придружен до ЦСМП - Ивайловград. Там освен извършеният му преглед, Ю. дал и кръвна проба за химически анализ. По случая било образувано бързо производство. В хода на същото  била назначена химическа експертиза, със задача - да установи концентрацията на алкохол в кръвта на водача. Видно от протокол за химическа експертиза №89/15.02.2019г. на СХЛ при „УМБАЛ - Пловдив“ АД, гр.Пловдив, съдържанието на алкохол в кръвта на подс.Ю.  било 1,91 на хиляда.

                           Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след прилагане в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства – обясненията  на подсъдимия, показанията на свидетелите и от приложените по делото писмени доказателства.     

                          Така по описания по-горе начин подсъдимият Ю. е осъществил от обективна и субективна страна  престъпния състав на текста, по който е предаден на съд, а именно –  чл.343б ал.1 от НК, като  на на 13.02.2019 год., на общински път между с.Р. и с.К, общ.Ивайловград, обл. Хасково, в посока с.К., управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Форд Галакси“, с рег.№ К  АХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,91 на хиляда, установено по надлежния ред, с протокол за химическа експертиза №89/15.02.2019г. на СХЛ при „УМБАЛ - Пловдив“ АД, гр.Пловдив, по реда на Наредба №1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

                           При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

                          обществената опасност на деянието е от средна степен - касае е се за живота и здравето на хората на пътя и в превозното средство;

                          обществената опасност на дееца е сравнително  ниска – подсъдимият е  човек  с чисто съдебно минало, но с регистрирани  многобройно нарушения на ЗДвП, прави пълни самопризнания и изразява съжаление за извършеното,  кмет на с.Р.,  установената концентрация на алкохол в кръвта му е сравнително висока.

                          Предвид изложеното съдът счита,  че следва да определи наказание  след преценка за наличие на смекчаващи вината обстоятелства към минимума на предвидения в закона долен праг от 1 година „лишаване от свобода”, чието  изтърпяване, на основание чл.66 ал.1 от НК, отложи за срок от 3 години и му наложи кумулативно предвиденото наказание „Глоба”  в размер на 300лева.

                         На основание чл.343г от НК следва подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок  от 5  месеца с оглед изложените по-горе съображения.

                        На основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимият следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОД на МВР – Хасково направените в досъдебното производство разноски за изготвената химическа експертиза в размер на 40 лв.

                        Съдът намира, че така определеното наказание отговаря на извършеното престъпно деяние и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

                        Мотивиран от изложеното,съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                 Районен съдия: