МОТИВИ            НАХД №95/2018г.

 

Подсъдимият Г.К.Ч., ЕГН ********** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.345, ал.2 вр. с ал.1 от НК,осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП Ивайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато в постановлението.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

След анализ на събраните в съдебното следствие доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че подсъдимият Г.К.Ч. *** притежава малогабаритен трактор, марка „Х**, модел „Н***15, с мощност 11,2кW, който закупил отдавна от неустановено по разследването лице. Ползвал го през годините в личното си стопанство в с.Свирачи. На 16.08.2018г. подсъдимият Ч. решил да се придвижи с него по общинската пътна мрежа и отишъл до кв.Лъджа в гр.Ивайловград, където искал да се види с приятел. На същата дата, около 21.50часа, пол.служители Н.К. и колегата му М. Д. от РУ-Ивайловград били на смяна и се намирали в кв.Лъджа. В близост до кръстовището на ул.Съединение с ул.Бойко Чавдаров видели приближаващ се към тях трактор, който се движел в посока с.Свирачи по ул.Съединение. Полицейските служители спрели за проверка водача и установили, че това е именно Г.К.Ч., който управлявал посоченият трактор, марка „Хебей, модел „НВ-15. Проверяващите поискали личните документи на водача и тези за моторното превозно средство. Ч. отговорил, че не носи никакви документи. Съставен му бил АУАН по чл.6 от ЗБЛД. Направена била справка дали лицето притежава и валидно СУМПС и се установило, че Ч. не притежавал такова. Моторното превозно средство нямало и регистрационни табели. Полицейските служители уведомили за констатираното ОД на РУ-Ивайловград. На място бил изпратен екип от управлението в състава, на който бил и Г.Т.С. ***. Той съставил на водача АУАН по чл.140, ал.1 и чл.150 от ЗДвП тъй като било потвърдено, че Ч. не притежава СУМПС и е неправоспособен водач, а малогабаритният  трактор не бил регистриран. Същият подлежал на регистрация по реда на чл.2, ал.1 от Наредба №2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника в Контролно техническа инспекция към Областна дирекция „Земеделие. Видно от заключението на назначена и изготвена техническа експертиза по ДП №58 на РУ Ивайловград, е констатирано, че  процесното МПС е с установена мощност от 11,2кW, технически негоден и неизправен за използване, с липси по оборудването, сигнализация и др. Така реално с движението си по пътищата от РПМ и ОПМ, тракторът представлявал реална опасност и за другите участници в движението, още повече, че водачът не притежавал и СУМПС. Освен това било установено, че Ч. очевидно системно е управлявал  процесното МПС и то без СУМПС, тъй като е притежавал същото от доста време.

При така описаната фактическа обстановка подс. Г.К.Ч. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1, от НК,  като на 16.08.2018 год., на ул.Съединение в гр.Ивайловград, обл.Хасково, управлявал МПС - малогабаритен трактор, марка „Х***, модел „Н**-15, с мощност 11,2кW,  което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба №2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника/.

От обективна страна деянието е извършено чрез действие-управляване на МПС-малогабаритен трактор марка „Х**, модел „Н**-15“, което не е регистрирано по надлежния ред, а именно по Наредба № 2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за контрол на земеделската и горската техника.

От субективна страна деянието е извършено умишлено при пряк умисъл като форма на вината,тъй като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието - незачитане на законоустановения ред за движение по пътищата и свързаната с това регистрация на превозните средства.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му: предвижда се наказание „Лишаване от свобода  до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК.

Ето защо подсъдимият Г.Ч. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание Глоба. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното, съдействал на разследването, явно с ограничени финансови възможности, използва процесното МПС, за да се препитава.  С оглед на което наказанието „Глоба следва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

                   Съгласно разпоредбата на чл.189 от НПК следва   подсъдимият Г.К.Ч., ЕГН **********,   да бъде осъден да заплати по сметка на ОД на МВР Хасково направените по ДП №58/2018г. на РУ-Ивайловград към ОД на МВР Хасково разноски за изготвяне на заключение по назначената техническа експертиза в размер на 164.22лева.

        След влизане в сила на присъдата веществените доказателства малогабаритен трактор  „Х**,  модел „Н** -15, с мощност 11.2 KW,  да се върнат на собственика му подсъдимият Ч..

Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                        Районен съдия: