МОТИВИ            НАХД №93/2018г.

 

Подсъдимият Д.В.Р., ЕГН ********** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.345, ал.2 вр. с ал.1 от НК,осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП Ивайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато в постановлението.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

След анализ на събраните в съдебното следствие доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че подсъдимият  Р. ***, но от дълги години се е установил със своето семейство в с.Свирачи, обл.Хасково. Занимава се с дърводобив. Преди години закупил малогабаритен трактор „Болгар-ТК-2**-У от възрастен човек, който му бил известен с името Д.. Продажбата не била извършена по реда, изискващ се от закона. Р. не получил и никакви документи за самия трактор. Поискал такива, но продавачът му казал, че не притежава. Оказало се, че и предишният собственик не е регистрирал своя трактор. Р. съзнавал, че не е редно да управлява трактора без регистрация, но не бил точно информиран доколко сериозно е това нарушение. Използвал трактора по гората и черни пътища, защото такава била работата му. С него влачел дървесината,която се добивала от обектите на дървосекачите. Обектът, на който работел Р. се намирал в близост до с.Покрован, обл.Хасково. В един момент тракторът на подс. Р. се развалил и следвало да се ремонтира. Така подсъдимият се отправил към гр. Ивайловград с трактора, движейки се  по РПМ.

На 07.09.2018г. служители на РУ на МВР-Ивайловград извършвали обход и контрол по Закона за движение по пътищата в района на Ивайловград. Около 15,00 часа те забелязали на кръстовище на входа на гр.Ивайловград да се движи малогабаритен трактор. Същият бил видимо стар, без капак, който да прикрива двигателя и се виждало, че няма регистрационна табела. Тракторът бил управляван от подс.Д.Р.. Последният обяснил, че не притежава документи за трактора, същият не е регистриран и го кара на ремонт.

При така описаната фактическа обстановка подс. Д.Р. е осъществил състава на чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК, като на  07.09.2018г., в гр.Ивайловград, на кръстовище между път II-59 от Републиканска пътна мрежа, ул.България и ул.Беломорска, управлявал МПС-малогабаритен трактор „Болгар-ТК-2**-У, с идентификационен номер на рама Д7-**, което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба № 2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за контрол на земеделската и горската техника/.

Видно от извършената по делото техническа експертиза превозното средство-малогабаритен трактор марка „Болгар, модел ТК 2**-У е без регистрационна табела съгласно Закона за движение по пътищата, с видими идентификационни номера на рама Д7-** и видим щампован номер на двигател 87**2. Моторното превозно средство е в лошо общо и техническо състояние и външен вид,при условията на експертен технически оглед без сервизно оборудване за диагностика и тестване. Моторното превозно средство е с установена мощност 11,2 кW. Същото подлежи на регистрация като самоходна машина чрез контролно-техническата инспекция в Министерство на земеделието съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделска и горска техника. Тракторът е технически негоден и неизправен за използване с липси по оборудване, сигнализация и други.

От обективна страна деянието е извършено чрез действие-управляване на МПС-малогабаритен трактор „Болгар-ТК-2**-У с идентификационен номер на рама Д7-**, което не е регистрирано по надлежния ред, а именно по Наредба № 2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техниката по Закона за контрол на земеделската и горската техника.

От субективна страна деянието е извършено умишлено при пряк умисъл като форма на вината,тъй като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието - незачитане на законоустановения ред за движение по пътищата и свързаната с това регистрация на превозните средства. Видно от справката за водач, подс.Р. е с множество нарушения по Закона за движение по пътищата.

Р. е завършил втори клас, неженен, без постоянна работа, реабилитиран.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му: предвижда се наказание „Лишаване от свобода  до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК.

Ето защо подсъдимият Д.Р. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание Глоба. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното, съдействал на разследването, с   ограничени финансови възможности, използва процесното МПС за осигуряване на прехрана на семейството си.  С оглед на което наказанието „Глоба следва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

                  Съгласно разпоредбата на чл.189 от НПК следва   подсъдимият Д.В.Р., ЕГН**********,   да бъде осъден да заплати по сметка на ОД на МВР Хасково направените по ДП №61/2018г. на РУ-Ивайловград към ОД на МВР Хасково разноски за изготвяне на заключение по назначената техническа експертиза в размер на 164.22лева.

        След влизане в сила на присъдата  веществените доказателства малогабаритен трактор „Болгар ТК  - 2**- У,  с идентификационен  номер на рама Д7 - **, следва   да се върнат на собственика им- подсъдимия Д.Р..

Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: