МОТИВИ                                         НАХД 40/2018г.

 

Подсъдимият Ш.К.Ю., ЕГН ********** е предаден на съд за извършено престъпление за по чл.345 ал.1 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РПИвайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато в постановлението.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

След анализ на събраните в съдебното следствие и ДП доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че на 28.06.2018г. св.Д.,***, съвместно със свои колеги, участвал в полицейска операция по линия на конвенционалната престъпност, като около обяд те се намирали в с, обл.Хасково. Групата от служители на полицията била на улица „…., близо до кръстовището с улица ….”. Около 12 часа полицейските служители забелязали, че срещу тях се движи моторно превозно средство, лек автомобилТрабант 601 “. Цветът на колата бил тъмножълт, а на определените за това места се намирала регистрационна табела с номер СМ…В. На проверяващите веднага направило впечатление, че регистрационната табела е стар образец. По тази причина полицейските служители последвали превозното средство, което след известно време паркирало встрани от пътя. При последвалата проверка се установило, че колата е управлявана от подс.Ш.К.Ю.. Последният заявил, че не притежава свидетелство за управление на МПС и не може да представи такова. Била извършена проверка в информационните масиви на МВР за превозното средство, при която се установило, че на табела с регистрационен номер СМ…. съответства лек автомобилТрабант 601“, с цвят слонова кост и номер на рама, различен от този на управляваното МПС.

От показанията на подс.Ш.Ю. и направените справки в информационните масиви на МВР се установило, че лек автомобилТрабант 601“ е бил управляван с регистрационна табела, предназначена за друг автомобилТрабант 601 “. И двете коли били собственост на подс.Ю.. Лекият автомобил с тъмножълт цвят и номер на рама 3591238  бил закупен от  подсъдимия в началото на 2018г. от св.М.. При продажбата на колата, която била извършена без съставянето на документи, св.М. сам свалил регистрационната табела, за да я бракува. Лекият автомобилТрабант 601“ , с цвят слонова кост и с номер на рама 3171658  подсъдимият закупил  преди 6-7 години, отново без да се съставят документи. Колата не била в движение, не можела да се използва, но имала поставени табели за регистрация от стар модел с номер СМ ….В. Подсъдимият се нуждаел от кола, с която да се придвижва до работното място, знаел също така, че всеки автомобил трябва да има табела с регистрационен номер и по тази причина взел табелата с регистрационен номер от колатаТрабант 601“, с номер на рама 3171658  и я поставил на другия лек автомобилТрабант 601“, с номер на рама 3591238. По този начин той се движел с лекия автомобил, включително и на датата на проверката - 28.06.2018г.

При така описаната фактическа обстановка подс.Ш.Ю. е осъществил състава на чл.345 ал.1 от НК, като на 28.06.2018г., в с.., общ.Ивайловград, обл.Хасково, при управление на МПС - лек автомобилТрабант 601“, с номер на рама 3591238, си служил с табела с регистрационен номер СМ 4024 В/поставена отпред и отзад/, издадена за друго моторно превозно средство - лек автомобилТрабант 601“, с номер на рама 3171658.

От обективна страна деянието е извършено чрез действия - поставяне от страна на подсъдимия на табела с регистрационен номер СМ…..В на автомобил  Трабант 601“, с номер на рама 3591238, издадена за друго МПС, а именно за лек автомобилТрабант 601”, с номер на рама 3171658 и управление на първото моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено умишлено при пряк умисъл като форма на вината, тъй като подсъдимият е съзнавал обществено-опасния характер на деянието, предвиждал е неговите обществено-опасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-поставяне на табела с регистрационен номер върху МПС, за което не е била предназначена.

Причини за извършване на деянието-ниско правно съзнание на подсъдимия, което е довело до неспазване на установените законови порядки в страната. Подсъдимият Ю. е с основно образование, женен, работник в ОУКирил и Методий“ - с.Железино, обл.Хасково, неосъждан.

Причини за извършване на деянието-ниско правно съзнание на подсъдимия, което е довело до неспазване на установените законови порядки в страната и конкретно ЗДвП и посочената по-горе Наредба.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му:  предвижда се наказаниеЛишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК.

Ето защо  подсъдимият  следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказаниеГлоба”. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното, съдействал на разследването, с  ограничени финансови възможности.  С оглед на което наказаниетоГлобаследва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

След влизане в сила на присъдата  веществените доказателствалек автомобилТрабант 601”, с номер на рама 3591238  и два броя табели, с регистрационен номер СМ …. В следва да се върнат на собственика им.

Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: