МОТИВИ                                         НАХД №39/2018г.

 

Подсъдимият М.М.Ю., ЕГН ********** ***, мах.“Козино“ №**, общ.Крумовград е предаден на съд за престъпление по чл.345, ал.2 вр. с ал.1 от НК,осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП – Ивайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато в постановлението.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

След анализ на събраните в съдебното следствие доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че подсъдимият  М.М.Ю. и семейството му живеят постоянно в с.Звънарка, общ.Крумовград, но в голяма част от годината пребивавали в с.Драбишна, където се занимавали с отглеждане на тютюн. Преди известно време Ю. закупил мотопед марка „SIМS0N”, за който нямал документи и не регистрирал. Ползвал го обикновено, за да се придвижва до нивата с тютюн, която се намирала на около километър и половина, от дома му през асфалтовия път на селото. На 21.06.2018 год., около 10 часа и 30 минути, служителите от РУ - Ивайловград, мл. ПИ Б. и разузнавач В.Р. изпълнявали служебните си задължения на територията на с. Драбишна, общ. Ивайловград, в близост до църквата,  когато забелязали, че по асфалтовия път, от посока границата с Р.Гърция към тяхното местонахождение се движил мотопед, без поставените на определените за това места табели с регистрационни номера. При първоначалния им визуален контакт с мотопеда, същият се намирал на разстояние около 100 метра от тях, и продължавал да се приближава. След подадения сигнал от полицейските служители, водачът отбил мотопеда и започнала проверка за самоличността му и редовността на документите му. Установило се, че водач бил именно подсъдимият М.М.Ю.. Марката на мотопеда била „SIМS0N”. При извършената справка в информационните системи на МВР, при въвеждане на номера на рама 57***, липсвали данни за регистрация или за собственост на въпросното МПС, което означавало, че мотопедът никога не е бил регистриран по законовите изисквания, регламентирани в Наредба №1 - 45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. На водача М.Ю. бил съставен АУАН за нарушение по чл.140, ал.1 от ЗДвП. Наред с това служителите установили обаче, че с действията си М.Ю. е осъществил и състава на престъпление от НК, уведомили разследващ полицай и било образувано настоящото бързо производство.

В хода на производството била приложена справка за нарушител/водач, видно от която на подс. Ю.  били издавани множество актове и наказателни постановления за нарушения на ЗДвП, както и фишове и ЗППАМ.

При така описаната фактическа обстановка подс. М.Ю. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1, от НК, за това, че на 21.06.2018 год., в с. Драбишна, общ. Ивайловград, обл. Хасково, управлявал МПС - мотопед марка „SIМS0N”, с номер на рама: 57***, което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба №1 - 45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства/.

От обективна страна деянието е извършено чрез действие-управляване на МПС мотопед марка „SIМS0N”, с номер на рама: 57****, който подлежи на регистрация съгласно Наредба № I- 45 от 24.03.2000г.

Деянието е извършено умишлено при  форма на вината - пряк умисъл, тъй като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието-ниско правно съзнание на подсъдимия, което е довело до неспазване на установените законови порядки в страната и конкретно ЗДвП и посочената по-горе Наредба.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му:  предвижда се наказание „Лишаване от свобода”  до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК.

Ето защо  М.Ю. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното, съдействал на разследването с   ограничени финансови възможности.  С оглед на което наказанието „Глоба” следва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: