МОТИВИ                                                       НОХД №38/2018г.

 

Подсъдимият Г.В.Ч., ЕГН  **********,*** е предаден на съд за извършени престъпления по чл.345, ал.1 от НК и чл.345, ал.2, вр. с ал.1 от НК, осъществени по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт на РП – Ивайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови присъда, с която да му бъде наложено минимално наказание.

 След анализ на събраните в съдебното следствие доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че на  14.06.2018 год., около 15 часа и 25 минути, полицейските служители от РУ - Ивайловград, мл. автоконтрольор Г.С. и мл. ПИ Т.Б., в изпълнение на служебните си задължения, спрели за проверка на път III-597, км. 1,950 от Републиканска пътна мрежа лек автомобил марка „Форд Фиеста“, с регистрационни табели, с номера: К … АХ. Негов водач бил подсъдимият Г.В.Ч.. Автомобилът бил   с номер на рама: WF0BXXGABKG49353. След  справка с оперативен дежурен към РУ - Ивайловград се оказало, че поставените регистрационни номера не отговарят на този автомобил. Същите били предназначени за друго МПС, лек автомобил марка „Фолксваген голф“, с номер на рама: WVWZZZ1HZPP705669. При въвеждане в системата на номера на рамата на автомобил „Форд Фиеста“ се установило, че същото е бракувано през месец  март 2018 год. със  собственик П.Г.Г., от гр. Харманли. Следователно към момента на проверката управляваното от подсъдимия МПС  не било регистрирано по установения ред. Ч. закупил МПС „Форд Фиеста“ от св. Г.. Намеренията му били да го ползва за части, или да го предаде за скрап. Най - близкият пункт за изкупуване на скрап се намирал в гр. Любимец. Г.Ч. поставил на управлявания от него лек автомобил  „Форд Фиеста“ регистрационните табели  на МПС  „Фолксваген голф“, с номер на рама: WVWZZZ1HZPP705669. Този автомобил той закупил преди известно време, без да извърши необходимото за прехвърляне правото на собственост върху него. След като лекият автомобил „Фолксваген голф“ се повредил, подсъдимият свалил табелите му и ги запазил. Така на 14.06.2018 год., с поставени регистрационни табели с  номера: К 2767 АХ  на лек автомобил „Форд Фиеста“,  Ч. потеглил в посока гр. Любимец. След като го спрели за проверка и установили нарушението  Г.Ч. предал доброволно  процесния автомобил ведно с регистрационните табели.

При така описаната фактическа обстановка подс. Ч. е осъществил от обективна и субективна страна съставите на две престъпления при условията на чл.23 от НК, а именно по чл.345, ал.1 от НК, за това, че на 14.06.2018 год., в община Ивайловград, обл. Хасково, на път трети клас - 597, км. 1,950 от Републиканска пътна мрежа /местността „Орехите”/, си служил с табели с регистрационен номер К … АХ, издадени за друго моторно превозно средство — лек автомобил марка и модел "Фолксваген голф", с номер на рама: WVWZZZ1HZPP705669, поставени /отпред и отзад/ на МПС - лек автомобил марка и модел "Форд Фиеста", с номер на рама: WF0BXXGABKG49353 и престъпление по чл.345, ал.2, вр. с ал.1 от НК, за това, че на 14.06.2018 год., в община Ивайловград, обл. Хасково, на път трети клас - 597, км. 1,950 от Републиканска пътна мрежа /местността  „Орехите”/, в посока гр. Любимец, управлявал МПС - лек автомобил марка и модел "Форд Фиеста", с номер на рама: WF0BXXGABKG49353, което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба № I - 45 от 24.03.2000 год. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства/

От обективна страна престъпното  деяние по чл.345, ал.1 от НК е извършено чрез съзнателно поставяне на бракувано МПС на регистрационни табели с номер К …. АХ, издадени за друго моторно превозно средство и управление на същото с тези табели, т.е. подсъдимият си е служил съзнателно с тях.

От обективна страна престъпното деяние по чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК  е извършено чрез действие-управляване на МПС, лек автомобил "Форд Фиеста",  с номер на рама WF0BXXGABKG49353, който подлежи на регистрация съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000г. Регистрацията на превозното средство е била прекратена поради бракуване и контролните табели са били върнати.

От субективна страна и двете деяния са  извършени умишлено при форма на вина пряк умисъл, видно от обясненията на подсъдимия. Същият е съзнавал общественоопасния характер на деянията, предвиждал е техните общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-служене с регистрационни табели, издадени за друго МПС и управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието-ниско правно

 

съзнание на подсъдимия.

Обществената опасност на всяко от деянията съдът определя  от средна степен, доколкото се засягат значими  обществени отношения, регулиращи законосъобразното и безопасно движение по пътищата.

                        Обществената опасност  на извършителя е също от средна степен. Макар и реабилитиран, той е извършител на повече от 10 престъпни деяния. Извършва едновременно две престъпни деяния, като напълно съзнава тяхната обществена опасност, същевременно признава вината си и обещава, че ще коригира поведението си.

                         С оглед гореизложеното съдът намира, че следва да наложи на подсъдимия за престъпното деяние по чл. 345  ал.1 от НК  наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца, чието изпълнение да отложи за срок от 3 години на основание чл.66 ал.1 от НК.

                         За второто престъпление, на основание чл. 345  ал.2 вр. с ал.1 вр. от НК следва да му наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца, чието изпълнение да отложи за срок от 3 години на основание чл.66 ал.1 от НК.

                        С оглед задължителното приложение на  чл.23 ал.1 от НК,  съдът следва да определи едно общо наказание между тези, наложени му за престъпление по чл.345 ал.1от НК и по чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК, а именно „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца. Налице са основания  за приложение на чл.24 от  НК с цел превъзпитаване на дееца, извършил едновременно две престъпни деяния, като наложеното общо наказание се  увеличи с 3 месеца и го определи на 9 месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение да отложи за срок от 3 години на основание чл.66 ал.1 от НК.

                     След влизане в сила на присъдата  веществените доказателства – два броя табели, с регистрационен номер К 2767 АХ, издадени за  лек автомобил – „Фолксваген голф”, с номер на рама: WVWZZZ1HZPP705669, следва да се върнат на собственика му.

                     Съдът отчита, че така наложените наказания напълно съответстват на извършените престъпни деяния и ще осъществят целите на личната и генералната превенция на закона.

                      С оглед изложеното, съдът постанови присъдата си.

           

 

                                                Районен съдия: