МОТИВИ                                         НАХД №22/2018г.

 

Подсъдимият Р.И.М., ЕГН **********,*** е предаден на съд за извършено престъпление по  чл.345 ал.2 вр. с ал.1  от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП – Ивайловград.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато впостановлението.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

След анализ на събраните в съдебното следствие доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, се установи, че на 01.05.2018г служителите на РУ на МВР-Ивайловград, свидетелите К. и Б., изпълнявали своите задължения в с.Железино, обл.Хасково, като патрулният автомобил бил спрян на улица в центъра на селото. Около 12,30 часа в близост до полицейските служители преминал лек автомобил „ВАЗ 2101“, зелен на цвят без регистрационни табели. След подаден от полицейските служители светлинен  сигнал автомобилът спрял. Било установено, че автомобилът е управляван от подс.Р.И.М. ***. Същият не носел нито своите документи, нито документите на колата. Заявил пред проверяващите, че колата, която управлява е собственост на св.А.Я.С. ***. В съдебно заседание заявява, че последният му предоставил своята кола, за да я продаде за скрап. На място пристигнал св.С., младши автоконтрольор при РУ на МВР-Ивайловград. Той установил, че лекият автомобил е с номер на рама 2241073 и към момента на проверката е с прекратена регистрация поради бракуване. От изисканите и приложени към делото справки се установило, че лекият автомобил е принадлежал на В. К. В. от гр.Ивайловград. Последният упълномощил св.А.Я.С. да прекрати регистрацията на колата, което било сторено на 31.01.2018г. с връщането на регистрационните й табели. Независимо от това обстоятелство, св.С. предоставил колата на подс.М., а последният знаейки, че колата е бракувана, я управлявал. При извършената справка в масивите на полицията, се установило, че моторно превозно средство, лек автомобил „ВАЗ 2101“, с номер на рама 2241073 не е регистрирано по надлежния ред поради прекратяване на регистрацията с бракуване на същото.

При така описаната фактическа обстановка подс.Р.М. е осъществил състава на чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК - На 01.05.2018г в с.Железино, обл.Хасково управлявал МПС - лек автомобил „ВАЗ 2101“, с номер на рама 2241073, което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба 1-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства/.

От обективна страна деянието е извършено чрез действие-управляване на МПС, лек автомобил „ВАЗ 2101“, с номер на рама 2241073 , който подлежи на регистрация съгласно Наредба № I- 45 от 24.03.2000г. Регистрацията на превозното средство е била прекратена поради бракуване и контролните табели са били върнати.

От субективна страна деянието е извършено умишлено при пряк умисъл като форма на вината, тъй като подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието-ниско правно съзнание на подсъдимия.

 Така Р.М. е осъществил от субективна и обективна страна престъпния състав на чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК - На 01.05.2018г в с.Железино, обл.Хасково управлявал МПС - лек автомобил „ВАЗ 2101“, с номер на рама 2241073, което не е регистрирано по надлежния ред /Наредба 1-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства/.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му:  предвижда се наказание „Лишаване от свобода”  до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди.

Ето защо  Р.М. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното.  С оглед на което наказанието „Глоба” следва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

   Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

   С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: