МОТИВИ                                        НОХД 15 /2018г.

                  

                                Й.А., роден на *** в гр.Ереван, Армения  е предаден на съд за извършено  престъпление по чл. 234, ал.1, пр.2-ро от НК.

                                Прокурорът поддържа обвинението, така както е формулилано в обвинителния акт.

                                В съдебно заседание подсъдимият и неговият защитник правят искане производството да протече по реда на глава 27 – съкратено съдебно следствие.

                                Подсъдимият признава вината си, като потвръждава всички обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Заявява, че не желае да се провежда съдебно следствие, като се разпитват свидетели  и вещи лица, а при постановяване на присъдата да се ползват неговите самопризнания и събраните в досъдебното производство доказателства. 

                               Съдът като прецени направените самопризнания от подсъдимия, изявленията му, че не желае да се разпитват свидетели, при постановяване на присъдата да се ползват събраните в ДП доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимият арменски гражданин Й.А. закупил общо 1193 кутии цигари от различни марки, без бандерол от родината си, след което ги скрил в управляван от него товарен автомобил марка „Мицубиши Аутлендър“, с рег.№ СВ *** пътувал с автомобила в посока Германия. С него пътувал и грузинският гражданин З. О., чиято крайна цел  била гр.Солун в Р.Гърция. Автомобилът бил предоставен за управление от Х. И. Т. с пълномощно и на двете посочени по-горе лица.

На 19.08.2017г., около 07.00 часа, двете лица с управлявания от Й.А. автомобил се явили на ГКПП Ивайловград-Кипринос, на трасе „Изход“ от Р.България за Р.Гърция. При извършване на физическа проверка, под корите на калниците и тавана на автомобила, полицейският служител, който извършвал проверката - св.Борислав Т., открил скритите там от подс. Арекелян 1193 кутии цигари от различни марки без бандерол. Автомобилът бил отбит на паркинга на ГКПП-Ивайловград и от него били извадени съответно: : 600 (шестстотин) кутии цигари, с надпис на кутията ,,Winston“, 249 (двеста четиридесет и девет) кутии цигари, с надпис на кутията „АКНТАМАR”,  194 (сто деветдесет и четири) кутии цигари, с надпис на кутията „ZUMERRЕТ”,  90 (деветдесет) кутии цигари, с надпис на кутията „DUNHILL“,  50 (петдесет) кутии цигари, с надпис на кутията „Магlbоro” и  10 (десет), с надпис на кутията „LМ”.

За случилото се бил уведомен дежурният в ГПУ-Ивайловград и било образувано досъдебно производство. Цигарите били предадени доброволно от подсъдимия А. на служителите от ГПУ, за което бил съставен протокол за доброволно предаване.   

                  Тази фактическа обстановка се прие от съда след изслушване  самопризнанията на подсъдимия и запознаване с материалите, събрани на досъдебното производство.

                   Така по описания по-горе начин подсъдимият А. от  обективна и субективна страна е осъществил състава на  престъплението по чл.234, ал.1, пр.2-ро от НК като  на 19.08.2017г. на ГКПП Ивайловград - Кипринос, обл.Хасково, на трасе “Изход” от Р.България за Р.Гърция, в немаловажен случай, в товарен автомобил, марка „Мицубиши Аутлендър“, с рег № СВ**** рама рама № JM***7U013190, двигател № ВSY**, собственост на «КОМОС» ООД, гр.София, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове и чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове, а именно: 600 (шестстотин) кутии цигари или общо 12 000 къса цигари с филтър, с надпис на кутията ,,Winston“, с единична цена за кутия 4,20 лв., на стойност 2 520,00 (две хиляди петстотин и двадесет) лева, 249 (двеста четиридесет и девет) кутии цигари или общо 4 980 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „АКНТАМАR”, с единична цена за кутия 7,50лв., на стойност 1 867,50 (хиляда осемстотин шестдесет и седем и петдесет ст.) лева, 194 (сто деветдесет и четири) кутии цигари или общо 3 880 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „ZUMERRЕТ”, с единична цена за кутия 7,50 лв., на стойност 1 455,00 лв. (хиляда четиристотин петдесет и пет) лева, 90 (деветдесет) кутии цигари или общо 1 800 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „DUNHILL“, с единична цена за кутия 5,00 лв., на стойност 450,00 лв. стойност (четиристотин и петдесет) лева, 50 (петдесет) кутии цигари или общо 1000 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „Магlbоro, с единична цена за кутия 5,10 лв., на стойност 255,00 (двеста петдесет и пет) лева, 10 (десет) кутии цигари или общо 200 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „LМ”, с единична цена за кутия 4,30 (четири лева и тридесет ст.) лева, на стойност 43,00 (четиридесет и три) лева, на обща стойност 6 590,50 (шест хиляди петстотин и деветдесет и петдесет ст.).

От обективна страна подсъдимият е осъществил всички признаци на състава на посоченото престъпление. Държал е в управляван от него автомобил акцизни стоки без бандерол.

От субективна страна деянието е извършено умишлено, защото А. е знаел, че инкриминираните вещи предмет на престъплението - цигарите без бандерол, се намират в управлявания от него автомобил. За умисъла  сочи обстоятелството, че е направен опит те да бъдат укрити от контролните органи.

                                    При определяне  на наказанието на подсъдимия Й.  А. и базирайки се на двата  основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът съобрази следното:

                                Обществената опасност на деянието е от средна степен.

                               Обществената опасност  на извършителя е от сравнително ниска  степен. Сравнително млад човек, баща на две деца, неосъждан. Признава вината си и обещава, че ще коригира поведението си. С оглед гореизложеното съдът намира, че са налице  смекчаващи вината обстоятелства.

                                Съгласно разпоредбите на чл.373 ал.2 от НПК съдът следва да постанови присъдъта си при условията на чл.58 а ал.1 вр. с чл.54  от НК.

                                 При така изложените съображения, съдът намира,че на основание чл.234, ал.1 предл.2 от НК във вр. с чл.58А ал.1 вр. с чл.54, ал.1 от  НК следва да  определи  на подсъдимия  наказание «Лишаване от свобода» за срок от   13.5 месеца, като му наложи наказание 9/девет/ месеца и «Глоба» в размер на 8000лева. С оглед на  статуса  му на неосъждан съдът намира, че следва да отложи  на основание чл. 66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание за срок от 3  години.       

       Подсъдимият  Й.А. следва да бъде осъден  да  заплати  по сметка на РС – Ивайловград сумата от 1104 лева, а по сметка на РДГП – Смолян сумата от 60лева -   разноски   по делото.

       На основание чл.234,ал.3 от НК следва да се отнеме в полза на държавата предмета на престъплението: 600 (шестстотин) кутии цигари или общо 12 000 къса цигари с филтър, с надпис на кутията ,,Winston“, с единична цена за кутия 4,20 лв., на стойност 2 520,00 (две хиляди петстотин и двадесет) лева, 249лв. (двеста четиридесет и девет) кутии цигари или общо 4980 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „АКНТАМАR”, с единична цена за кутия 7,50лв., на стойност 1867,50 (хиляда осемстотин шестдесет и седем и петдесет ст.) лева, 194 (сто деветдесет и четири) кутии цигари или общо 3 880 къса цигари с филтър, с надпис нае кутията „ZUMERRЕТ”, с единична цена за кутия 7,50 лв., на стойност 1 455,00 лв. (хиляда четиристотин петдесет и пет) лева, 90 (деветдесет) кутии цигари или общо 1 800 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „DUNHILL“, с единична цена за кутия 5,00 лв., на стойност 450,00 лв. стойност (четиристотин и петдесет) лева, 50 (петдесет) кутии цигари или общо 1 000 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „Магlbоro, с единична цена за кутия 5,10 лв., на стойност 255,00 (двеста петдесет и пет) лева, 10 (десет) кутии цигари или общо 200 къса цигари с филтър, с надпис на кутията „LМ”, с единична цена за кутия 4,30 (четири лева и тридесет ст.) лева, на стойност 43,00лв. (четиридесет и три) лева, на обща стойност 6 590,50 (шест хиляди петстотин лева  и деветдесет и петдесет ст.).                   

                      Мотивиран от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

Районен съдия: