МОТИВИ                                         НАХД №74/2017г.

 

Подсъдимият Х.Д.К., ЕГН ********** *** е предаден на съд за извършено престъпление по  чл.345 ал.2 вр. с ал.1  от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП – Ивайловград.

 Прокурорът поддържа обвинението така, както е повдигнато в досъдебното производство.

 В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен. Съжалява за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

 Като прецени събраните по делото доказателства  в тяхната съвкупност и поотделно, съдът изцяло приема за установена фактическата обстановка, описана в обстоятелствената част на постановлението.

Подсъдимият Х.К. ***. Притежавал мотопед марка „Симеон“, който закупил през 1989г. Мотопедът бил с предишна регистрация - № Кж 070-50. След покупката на мотопеда К. не го регистрирал на свое име. Известно време мотопедът бил повреден, но подсъдимият успял да го ремонтира сам. Започнал да го използва редовно, за да ходи с него до свои земеделски имоти. Мотопедът имал проблеми със запалването, но К. продължавал да го използва. На 01.09.2017г. К. решил да отиде с мотопеда до своето лозе, намиращо се в околностите на с.Белополяне, обл.Хасково. Тръгнал от селото към лозето си, но мотопедът загаснал. Подсъдимият се опитал няколко пъти да го запали, но не успял. Обърнал го в посока селото, за да използва наклона на терена, но загубил управление над моторното средство и паднал. При падането се наранил в областта на главата и седнал на пътя. Почти веднага след инцидента по пътя минал св.И.Х. с автомобил „Форд“. Последният видял, че мотопедът е в пътната канавка, а  подс.К. седи до него като усилено  кърви. Св.Х. качил К. в колата и го закарал до Центъра за спешна помощ в гр.Ивайловград. За случилото се споделил със своя познат, св.К.К.. Последният посетил К. в медицинския център и по негова молба отишъл до с.Белополяне, обл.Хасково, намерил мотопеда и го прибрал в дома на подсъдимия. За случилото се било информирано Районното полицейско управление в Ивайловград. Св.С.,***,  като преди това се отбил в Спешния център в гр.Ивайловград, където провел разговор с К.. Изпробвал същия за алкохол с техническо средство, което показало отрицателен резултат.  К. бил транспортиран до болницата в гр.Свиленград, а св.С. посетил мястото на произшествието. На мястото на инцидента имало следи от кръв. Самият мотопед липсвал, тъй като бил прибран преди това от св.К..

При извършената справка в масивите на полицията, се установило, че моторно превозно средство, мотопед „Симеон“, с номер на рама 5908296 не е регистрирано по надлежния ред. В масивите на централизираната система липсвала регистрация за такова превозно средство.

От назначената по делото техническа експертиза се установило, че мотопедът „Симеон“ е със стара регистрационна табела и е с номер на рама 5908296 и номер на двигател № 5412821. Превозното средство било технически годно за използване като липсвали данни за годишен преглед.

При така описаната фактическа обстановка подс.Х.К. е осъществил състава на чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК - На 01.09.2017г., в землището на с.Белополяне, общ.Ивайловград, обл.Хасково, управлявал МПС-мотопед марка „Симеон“ с номер на рама 5908296, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред.

От обективна страна деянието е извършено чрез действие-управляване на МПС, мотопед „Симсон“. Мотопедът, който подлежи на регистрация съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, не е бил регистриран по надлежния ред след придобиването му от подсъдимия К., както и в по-късен период. Съгласно параграф трети от преходните и заключителни разпоредби на Наредбата, старите регистрационни табели били валидни до определен срок, след което регистрацията на тези превозни средства служебно е прекратена. Видно от справката на ОДМВР-Хасково мотопед „Симсон”,  с № на рама 5908296 не е регистриран по надлежния ред и данни за него в информационната система на МВР не съществуват.

От субективна страна деянието е извършено умишлено при пряк умисъл като форма на вината, тъй като  подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял настъпването на съставомерния резултат-управление на МПС без регистрация по надлежния ред.

Причини за извършване на деянието-ниско правно съзнание на  подсъдимия.

Така К. е осъществил от субективна и обективна страна престъпния състав на чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК и следва да бъде признат за виновен в това, че на 01.09.2017г., в землището на с.Белополяне, общ.Ивайловград, обл.Хасково, управлявал МПС-мотопед марка „Симеон“, с номер на рама 5908296, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред.

Налице са законовите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: за престъплението чл.345 ал.2 вр. с ал.1 от НК законът допуска приложението му;  предвижда се наказание „Лишаване от свобода”  до една година или глоба от 500 до 1000 лева; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер; от престъплението не са причинени имуществени вреди.

Ето защо Х.Д.К. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”. Съдът отчита обществената опасност на деянието и дееца  като ниска, предвид обстоятелството, че не са причинени вредни последици, касае се за човек, признал се за виновен, изразил съжаление за извършеното.  С оглед на което наказанието „Глоба” следва да се определи в минималния, предвиден от закона размер от 1000 лева.

  С оглед направените в досъдебното производства разноски за изготвяне на  съдебно-техническа експертиза, подсъдимият - Х.Д.К. следва да бъде осъден  да заплати по сметка на ОД на МВР – Хасково сумата от  120лв. 

  Вещественото доказателство МПСмотопедмаркаСимсон”, с номер на рама 5908296, собственост на подсъдимия К.,  следва да се върне на същия след влизане на присъдата в сила.

   Съдът отчита, че така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

   С оглед изложеното, съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: