МОТИВИ:                                                   НОХД №29/ 2017г.

 

                          Подсъдимият Д.Г.Д., живущ ***, ЕГН **********,  е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343б,ал1 от НК, осъществено по време, място и начин, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

                     В съдебно заседание подсъдимият  заявява, че констатациите в обвинителния акт отговарят на истината. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното. Пледира за налагане на минимално наказание с оглед чистото му съдебно минало и липсата на  установени нарушения на ЗДП от контролните органи.

                     Представителят на прокуратурата поддържа обвинението, така както е повдигнатото в обвинителния акт, като намира, че следва да се наложи на подсъдимия наказание към минимума, с оглед чистото му съдебно минало.

                      Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, писмени и гласни, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

                      На 14.03.2017г., рано сутринта, подсъдимият посетил питейно заведение в кв.”Лъджа”, като там изпил един чай с уиски „Савойя - клуб”. Времето било лошо – валяло, поради което не отишъл на работа на полето. Около обяд решил да отиде до центъра на града, движейки се с лек  автомобил „Ф.** П.**”,  с рег. № ****,  по ул.”Строителни вйски”. Преди  кръстовището с ул.”Витоша” подсъдимият загубил управлението на автомобила, преминал от дясната в лявата лента. Колата се  ударила в левия банкет и се обърнала по таван с колелата нагоре. Пътуващият след него св.К. спрял и се притекъл на помощ на пострадалия, като му помогнал да излезе през задната врата на автомобила. На мястото на инцидента бил  изпратен служител на РУ на МВР – Ивайловград, свидетелят Д.. Последният изпробвал  подсъдимия с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510” за наличие на алкохол в кръвта му, показанията на който били 3.24 на хиляда. Подсъдимият пожелал да даде кръвна проба, поради което бил транспортиран до ЦСМЦ – Свиленград. След извършената химическа експертиза  се установило, че наличието на алкохол в кръвта на подсъдимия е 2.73 промила.

                       Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след прилагане в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства – обясненията  на подсъдимия, показанията на свидетелите и от приложените по делото писмени доказателства.     

                      Така по описания по-горе начин подсъдимият Д. е осъществил от обективна и субективна страна  престъпния състав на текста, по който е предаден на съд, а именно –  чл.343б ал.1 от НК, като  на 14.03.2017г. в гр.Ивайловград, по ул. “Строителни войски”, преди кръстовището с ул.”Витоша”, в посока ЗКД - Ивайловград, управлявал МПС – лек  автомобил - марка „Ф.*** П.***”,  с рег. № ****,  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно – 2.73 на хиляда, установено по надлежния ред, с протокол за химическа експертиза №114/17.03.2017г. на СНТЛ при ОДМВР – Хасково, по реда на Наредба №30/27.06.2001г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС.

                     При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

-                   обществената опасност на деянието е от средна степен - касае е се за живота и здравето на хората на пътя;

-             обществената опасност на дееца е сравнително  ниска – подсъдимият е  човек  с чисто съдебно минало, без регистрирани  нарушения на ЗДвП, прави пълни самопризнания и изразява съжаление за извършеното, безработен, но същевременно установената концентрация на алкохол в кръвта му е висока.

                      Предвид изложеното съдът счита,  че следва да определи наказание  след преценка за наличие на многобройни смекчаващи вината обстоятелства и приложение на чл.55 ал.1 т.1 и ал.3  от НК, като му наложи наказание “Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, чието  изтърпяване, на основание чл.66 ал.1 от НК, отложи за срок от 3 години и не наложи кумулативно предвиденото наказание „Глоба”.

                       На основание чл.343г от НК следва подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок  от 6  месеца с оглед изложените по-горе съображения.

                       На основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимият следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОДМВР – Хасково направените в досъдебното производство разноски за изготвената химическа експертиза в размер на 34 лв.

                       Съдът намира, че така определеното наказание отговаря на извършеното престъпно деяние и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

                        Мотивиран от изложеното,съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                        Районен съдия: