П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

гр. Ивайловград, 18.05.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд в открито съдебно заседание на осемнадесети май две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                Председател:  Калоян Петров

   

при секретаря М.Й.,

при участието на прокурор Невена Моралиева,

като разгледа докладваното от съдията НОХ дело № 24 по описа на съда за 2017 г. на основание НПК

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА А.Ш.С. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Кърджали, живущ ***, български гражданин, с основно образование, работи – земеделски производител, женен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06.05.2017 г. на път II-59 от републиканската пътна мрежа, до разклон за с. Падало, в землището на с. Белополци, общ. Ивайловград, обл. Хасковска, в посока гр. Крумовград е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил "Рено Меган Сценик” с регистрационен № Х 5981 ВХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.28 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза № 147/10.05.2017 г. на СНТЛ при ОДМВР – Хасково, за  което и на основание чл. 343б, ал. 1, във вр. с чл. 58а, ал. 4, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 и т. 3 от НК го ОСЪЖДА на “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 6 (шест) месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” за срок от 3 (три) години.

На основание чл. 343г от НК ЛИШАВА А.Ш.С., със снета по - горе самоличност, от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 (десет) месеца.

ОСЪЖДА А.Ш.С., със снета по-горе самоличност, ДА ЗАПЛАТИ на Държавата по сметка на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Хасково сумата 34.00 (тридесет и четири) лева, разноски по досъдебното производство за химическа експертиза.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 7-дневен срок пред Окръжен съд - Хасково, считано от днес.

 

Районен съдия:

 

 

 

МОТИВИ

 

Подсъдимият А.Ш.С. е обвинен в извършване на престъплениe по чл. 343б, ал. 1 от НК, за това, че на 06.05.2017 г. на път II-59 от републиканската пътна мрежа, до разклон за с. Падало, в землището на с. Б., общ. Ивайловград, обл. Хасковска, в посока гр. Крумовград е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил "Рено Меган Сценик” с регистрационен № Х…. ВХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.28 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза № 147/10.05.2017 г. на СНТЛ при ОДМВР – Хасково.

Районният прокурор поддържа внесеното обвинение.

В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен, на основание чл. 371, т. 2 НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Лично и чрез защитника си моли за минимално наказание.

Съдът, след като прецени фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, признати от подсъдимия и подкрепящи се от събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено следното:

Подсъдимият е от с. Б., обл. Хасково. Вечерта на 05.05.2017 г. се почерпил с приятели по случай завършване на ремонт на къщата му, като употребил алкохол.

Въпреки, че бил употребил алкохол, на следващия ден - 06.05.2017 г. подсъдимият решил да управлява моторно превозно средство  - ползваният от него лек автомобил "Рено Меган Сценик” с регистрационен № Хсобственост на трето лице (видно и от справка от електронните регистри на МВР), за да отиде с него до гр. Крумовград. Качил се на автомобила и започнал да го управлява към гр. Крумовград.

Около 13.20 часа на път II-59 от републиканската пътна мрежа, до разклон за с. Падало, в землището на с. Белополци, общ. Ивайловград, обл. Хасковска, управляващият автомобила подсъдим бил спрян за проверка от полицейски патрул, в чийто състав влизали полицейските служители – свидетелите Хр, К и П, които изпълнявали задачи по охрана на обществения ред и контрол на движението по пътищата. При проверката, и тъй като от подсъдимия се носил мирис на алкохол, полицейските служители го изпробвали с техническо средство за установяване на алкохолно съдържание – “Дрегер 7410 плюс”. Уредът отчел съдържание на алкохол в издишания въздух в размер на 1.36 на хиляда (видно и от разпечатка от електронната памет на „дрегера”). Поради това срещу подсъдимия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване № 0299759.

Подсъдимият изразил желание и дал кръвна проба за химически анализ в Център за спешна медицинска помощ - Свиленград, за което от дежурен лекар бил съставен и Протокол за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество. 

От извършената в СНТЛ – ОДМВР – Хасково от вещото лице Сиракова химическа експертиза, обективирана в Протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта № 147/10.05.2017 г. се установило, че в кръвта на подсъдимия се съдържа алкохол в количество 1.28 на хиляда.

Видно от горното установяването на съдържанието на алкохол в кръвта на подсъдимия било извършено по правилата на Наредба № 30/2001 г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства.

От Справката за съдимост се установява, че подсъдимият не е осъждан.

От Справка за нарушител/водач на МВР се установява, че подсъдимият има леконаказауеми нарушения по Закона за движението по пътищата.

От Характеристика се установяват положителни данни за личността подсъдимия (ползва се с добро име в обществото, няма нарушения на обществения ред).

От Характеристика, Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, се установява, че  подсъдимият е женен и има 3 непълнолетни деца.  Семейството е с ниски доходи от земеделие и животновъдство.

Така по описания по-горе начин подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста на чл. 343б, ал. 1 от НК, а именно на 06.05.2017 г. на път II-59 от републиканската пътна мрежа, до разклон за с. Падало, в землището на с. Б., общ. Ивайловград, обл. Хасковска, в посока гр. Крумовград е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил "Рено Меган Сценик” с регистрационен № Х …. ВХ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.28 на хиляда, установено по надлежния ред с Протокол за химическа експертиза № 147/10.05.2017 г. на СНТЛ при ОДМВР – Хасково.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че е употребил алкохол и вероятно съдържанието на алкохол в кръвта му е над 1.2 на хиляда, за което сочи фактът, че явно е миришел на алкохол,  и въпреки това е решил и е управлявал моторното превозно средство.

При определяне на наказанието на подсъдимия и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

- обществената опасност на деянието е от ниска степен, типична за този вид престъпления;

- обществената опасност на извършителя е от ниска степен с оглед на чистото съдебно минало и положителните характеристични данни.

Отегчаващи вината обстоятелства – няма.

Смегчаващи вината обстоятелства: Доброволните самопризнания и оказаното съдействие на контролните, разследващите органи и съда за разкриване на обективната истина; Не е причинено пътно-транспортно произшествие; Не са увредени физически лица и не са причинени материални вреди; Чистото съдебно минало; Положителните характеристични данни; Семейното и материалното му положение; Имущественото състояние на подсъдимия и семейството му.

Мотивите за извършване на деянието – незачитане на правовия ред и особено на правилата за движението по пътищата.

Предвид изложеното и на основание чл. 373, ал. 2 НПК, Съдът следва да наложи наказание при условията на чл. 58а НК. Но съгласно чл. 58а, ал. 4 НК в случаите, когато едновременно са налице условията по ал. 1 – 3 на чл. 58а НК и условията на чл. 55 НК, съдът прилага само чл. 55, ако е по-благоприятен за дееца.

За така извършеното деяние на подсъдимия следва да се определи наказание при многобройни смекчаващи вината обстоятелства, посочени по-горе, като се приложи чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК и наказанието "Лишаване от свобода" се определи под най-ниския предел от 1 година, предвиден в чл. 343б, ал. 1 НК, като предвид конкретното деяние, личността на дееца, материалното му положение, необходимостта от осигуряване на грижа и издръжка на трите му непълнолетни деца, наказанието "Лишаване от свобода" следва да се определи и наложи в размер на 6 месеца.

Тъй като така определеното наказание "Лишаване от свобода" е за срок от 6 месеца, подсъдимият не е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и съдът намира, че за постигане целите на наказанието и поправяне на подсъдимия не е необходимо да се изтърпява наказанието, изпълнението на същото следва да се отложи за срок от 3 години на основание чл. 66, ал. 1 НК.

Предвид материалното положение на подсъдимия и необходимостта да издържа децата си и на основание чл. 55, ал. 3 НК, Съдът намира, че не следва да му се налага наказанието „Глоба”, което чл. 343б, ал. 2 от НК предвижда наред с наказанието "Лишаване от свобода".

На основание чл. 343г НК на подсъдимия следва да бъде наложено и наказание „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство”, което съдът намира, че следва да бъде за срок от 10 месеца с цел да се въздейства достатъчно ефективно върху подсъдимия, така, че той да се поправи.

Съдът счита така определените наказания по вид и размер за  справедливи, съобразени с извършеното и отговарящи на целите на личната и генерална превенция.

На основание чл. 189, ал. 3 НК подсъдимият следва да бъде осъден да заплати на Държавата по сметка на на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Хасково сумата 34.00 лева, разноски по досъдебното производство за химическа експертиза.

Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

                                                                     

Районен съдия: