МОТИВИ                        НОХ Д 92 /2016.

 

 

 Подсъдимият Х.Д.Ю. *** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.339 ал.1  от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Прокурорът поддържа обвинението, така както е формулирано в обвинителния акт.

                                  В съдебно заседание подсъдимият и неговият защитник правят искане съдебното производство да протече по реда на гл.ХХVІІ от НПК – съкратено съдебно следствие.

 Подсъдимият се признава за виновен относно всички обстоятелства, изложени в обвинителния акт.

               Съдът като прецени направените самопризнания от подсъдимия, изявленията му, че не желае да се разпитват свидетели, при постановяване на присъдата да се ползват събраните в ДП доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното: Подсъдимият Х.Д.Ю. *** притежава законно ловно огнестрелно оръжие с разрешително за носене №***, издадено от Началник на РУ-И***, валидно до 27.03.2017г., както и разрешително за съхранение на оръжие и боеприпаси №154 от 27.03.2012г., валидно до 27.03.2017г.

               На 13.10.2016г. около 12.00 часа, служителите на РУП – И.*** Д.Д., А.А. и Н.Р. извършили проверка на касовото помещение за съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси, собственост на подс. Х.Д.Ю.. Помещението се намирало на първия етаж на домът му в гр.И***, ул.“В.***“, №***. При извършената проверка на металната каса за съхранение при домашни условия на огнестрелни оръжия и боеприпаси, полицаите установили, че подс. Ю. държи огнестрелни оръжия и боеприпаси, за които нямал издадени по надлежния ред разрешителни. Полицейските служители открили 70 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, калибър 7,62х39мм, 37 броя халосни патрони, калибър 7,62х39мм и 1 брой халосен патрон, калибър 7,62х54мм. Освен това открили и един брой револвер в много лошо външно състояние. Револверът бил без спусък, с неустановен калибър, марка, модел и сериен или фабричен номер и без поставена щампа за производител. Описаните боеприпаси и револверът били предадени от Ю. на полицейските служители доброволно, за което бил съставен и съответния протокол. В хода на производството била изготвена съдебно-балистична експертиза видно от заключението на която, намерените боеприпаси за огнестрелно оръжие, са годни за употреба и представляват боеприпаси по ЗОБВВПИ. За револвера било установено, че е фабрично произведен, марка „Г.****“, кал. 11,3мм, 5 заряден, модел ***., произведен в Австрия. Револверът бил негоден за стрелба и не представлявал огнестрелно оръжие по смисъла на закона.

                                    Тази фактическа обстановка се прие от съда след изслушване  самопризнанията на подсъдимия и запознаване с материалите, събрани на досъдебното производство.

                        Така по описания по-горе начин подсъдимият   Х.Д.Ю.,  ЕГН **********,  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.339 ал.1 от НК, за това, че на 13.10.2016г. в гр.И.***, обл.Х**, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия - 70 броя бойни патрони, калибър 7,62х39мм, 37 броя халосни патрони, калибър 7,62х39мм и 1 бр.халосен патрон,  калибър 7,62х54мм  без да има за това надлежно разрешение.

                        Намерените общо 108 броя патрони са незаконно притежавани, защото Ю. не е имал издадено надлежно разрешение от началника на РУП – И.*** за оръжия и патрони от този вид и калибър.

                                     Деянието е осъществено при форма на вина пряк умисъл. Причините и условията, които са спомогнали за извършването му са неспазване разпоредбите на  ЗОБВВПИ.

При определяне  на наказанието на подсъдимия и базирайки се на двата  основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът съобрази следното:

Обществената опасност на деянието е от средна степен,  засягат се  отношения, които касаят пряко безопасността при използване на огнестрелно оръжие.

Обществената опасност  на извършителя е  от ниска   степен -  човек в пенсионна възраст, семеен,  признава вината си, съжалява за извършеното, неосъждан, ползва се с авторитет сред съгражданите си, без каквито и да е противообществени прояви.

Съгласно разпоредбите на чл.373 ал.2 от НПК съдът следва да постанови присъдата си при условията на чл.58а  от НК, като  ал.4 на същия член дава възможност при едновременно   наличие  на условията на ал.1 -3 на чл.58а и на  условията на чл.55 от НК, съдът да приложи само чл.55, ако е по-благоприятен за дееца.

  С оглед наличието на  многобройни смекчаващи вината обстоятелства, посочени по-горе в изложението,  съдът счита,  че следва да приложи разпоредбата на чл.55  ал.1 т.1 от НК, като определи на подсъдимия наказание „Лишаване от свобода„  за срок от 3 месеца и отложи изтърпяването му на основание чл.66 ал.1 от НК  за срок от 3 години.  На основание чл.53 ал.1 т.а от НК  следва да се отнемат в полза на държавата – 60 броя  бойни патрони – калибър 7.62 х 39 мм, 37 броя халосни патрони  - калибър 7.62 х 39 мм и 1 брой халосен патрон – калибър 7.62 х 54мм, като 1 брой револвер - калибър 11.3 мм, марка „Г.***”   се върне на  Х.Д.Ю..

С оглед направените в досъдебното производство  разноски за съдебно-балистическа експертиза и на основание чл.189 ал.3 от НК следва Х.Д.Ю. да бъде осъден  да заплати  по сметка на ОД на МВР – Хасково  BG 11 BUIB 98883131439901 при СИБАНК ЕАД – Хасково сумата от 60.60 лева  възнаграждение  на вещото лице.  

Съдът  счита, че така определеното наказание ще спомогне за осъществяване целите на личната и генерална превенция на закона.

 Мотивиран от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

Районен съдия: