МОТИВИ:                                            по НОХД 87/2016г.

                                       

          Подсъдимият С.Г.Х., роден на ***г., ЕГН ********** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.183 ал.1 от НК, осъществено по време,място и начин, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

          В съдебно заседание подсъдимият заявява, че е  разбрал в какво е обвинен и се признава за виновен. Обяснява, че не е изплащал присъдената издръжка т.к. е нямал доходи. В момента е на постоянна работа и изплаща редовно дължимата сума за издръжка на детето – М.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, писмени и гласни, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното. С.Х. и бившата му съпруга А. Х. имали сключен граждански брак, който бил разтрогнат със съдебно решение №10/05.05.2010г., постановено по гражданско дело №41/2009г.,  по описа на Районен съд Ивайловград, влязло в сила на 22.12.2010г. От брака си  имали две деца – М. С. Х., ЕГН ********** и Г. С. Х., ЕГН **********. И двете били малолетни и след бракоразводното дело между родителите им живеели при майка си в семейното жилище, което се намирало на ул."А.***”,  №*** в гр.И.**. Бащата - С.Х. бил осъден да заплаща на децата си, чрез майка им А. Х.,  месечна издръжка в размер на  70 лв. - за М. и  60 лв. - за Г.  Подсъдимият не плащал редовно дължимите издръжки, бившата му съпруга подала жалба и било образувано досъдебно производство.  Впоследствие с Решение на съда, влязло в сила от 12.02.2016г. били изменени мерките за упражняване на родителските права и упражняването на такива по отношение на Г. С. Х.  били предоставени на бащата С.Х.. Майката А.А.  била осъдена да изплаща издръжка в размер на 95 лв. Същата от своя страна  заявила, че няма претенции след тази дата към подсъдимия за неплатени издръжки за другото дете М.  За инкриминирания период от месец август 2013г. до месец февруари 2016г. подсъдимият С.Х.  е нямал постоянна работа. Видно обаче от справка от Служба по вписванията при РС – Ивайловград, във въпросния период подсъдимият е продал множество свои недвижими имоти и въпреки това не е изплащал дължимите вноски по издръжката. Дори и за месеците, в които  подсъдимият е бил на постоянна работа - от 14.08.2015г. до настоящия момент, той отново не е заплащал дължимите месечни издръжки за децата си. Видно от заключението по изготвената експертиза, общата неизплатена сума по дължимата за инкриминирания период от месец август 2013г. до месец февруари 2016г. включително  издръжка и за двете деца възлиза съответно на 2170 лв. за едното дете и 1860лв. за другото или общо сумата от 4 030 лв. е дължима от подсъдимия за двете малолетни.

В процеса на съдебното дирене, след представяне да нови писмени доказателства от подсъдимия, беше назначена допълнителна съдебно-счетоводна експертиза за определяне размера на дължимата сума за издръжка от подсъдимия за процесния период. Тя беше определена на 1534.86лв.  В съдебно заседание след направено от представителя на РП-Ивайловград искане беше допуснато изменение на обвинението в частта за общия размер на дължимата от подсъдимия сума на месечната издръжка за родените от брака деца – М. и Г. в общ размер от 1534.86лв. 

            Тази фактическа обстановка се прие от съда след анализ на  събраните в досъдебното и съдебно  производство доказателства.

  Така по описания по-горе начин подсъдимият   С.Г.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, за това, че през периода от месец август 2013г. до месец февруари 2016г. включително в гр.Ивайловград, обл. Хасково, след като е бил осъден със съдебно решение №10/05.05.2010г., постановено по гражданско дело №41/2009г., по описа на Районен съд Ивайловград, влязло в сила на 22.12.2010г., да издържа свои низходящи, а именно: сина си М. С. Х., ЕГН **********  за сумата от 70лв. месечно, и сина си Г. С. Х.,  ЕГН ********** за сумата от 60лв. месечно, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на две или повече месечни вноски, равняващи се общо на 1534.85лв. - дължими на А.А. Х., като майка и законен представител на посочените деца.

 При определяне на наказанието на подсъдимия и базирайки се на двата  основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът съобрази следното:

Обществената опасност на деянието е от средна степен,  доколкото  се засягат пряко отношенията между деца и родители, осигуряващи нормалното развитие и социализация на децата.

Обществената опасност  на извършителя е  от ниска   степен -  когато е в състояние изпълнява родителските си задължения, като изплаща присъдената му издръжка, признава вината си, съжалява за извършеното, неосъждан, няма регистрирани противообществени прояви.

Текстът на чл.183  ал.1 от НК предвижда наказание  „Лишаване от свобода” до 1 година и „Пробация”. Съдът  съобразявайки, че от края на процесния период подсъдимият е на  работа и редовно изплаща присъдената му издръжка счита, че следва да постанови с присъдата си по-лекото предвидено наказание „Пробация” със  следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 6 месеца – явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, с периодичност два пъти седмично,  „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”, планирани или извънредни по искане на пробационния служител или осъдения, с продължителност от 6 месеца.

С оглед направените по делото разноски, съдът  следва да осъди подсъдимия С.Г.Х. да заплати по сметка на РС – Ивайловград  сумата в размер на 188.30лв. за вещо лице по назначените и извършени съдебно-счетоводни експертизи.

           Съдът  счита, че така определеното наказание ще спомогне за осъществяване целите на личната и генерална превенция на закона.

           Мотивиран от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                      

                                                                      Районен съдия: