МОТИВИ:                                    НОХД №58/2016г.

 

Подсъдимата С.С.Х., роден на ***г. в Ирак  е предаден на съд за извършено престъпление по чл.279 ал.1 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Прокурорът поддържа обвинението така, както е формулирано в обвинителния акт.

Производстото се води по реда на чл.268 ал.3,т.2 от НПК.

На подсъдимия е назначен служебен защитник.

             Съдът, като прецени събраните по делото еднопосочни гласни и писмени доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното: На 11.04.2016г.,  около 14.40 ч. в ГПУ - Ивайловград  е получен сигнал от местен жител, че в района на бившата учебна застава „Армира” са забелязани група от около 10-15 лица.  На място били изпратени служители от ГПУ. Те установили общо 13 лица от арабски произход, между които  имало  деца, жени и мъже. Лицата не оказали съпротива и без да използват физическа сила и помощни средства, граничните полицаи ги задържали и отвели в ГПУ- Ивайловград. Едно от задържаните в групата лица бил  подъдимият  С.С.  Х.. На следващия ден по заповед на Началника на ГПУ, граничните полицаи П. З. и Г. извършили така нареченото „прохождане по обратна следа” съвместно с двама – мъж и жена от задържаните от групата лица, в присъствието на назначения по образуваното бързо производство преводач от български език на кюрдски и обратно – Б. Ш. С негова помощ установили, че задържаните са иракчани. Тръгнали от мястото, на което били задържани чуждите  граждани и стигнали до 492 гранична пирамида в землището на с.Свирачи на границата на Р.България с Р.Гърция. Бежанците се ориентирали много добре и посочили, че именно от там са влезли от Р.Гърция на територията на България. Тревата в близост до пирамидата била отъпкана, а по пътя до там видели хранителни отпадъци, за които заявили, че са изхвърлени от тях. По отношение на някои от лицата в групата, както и срещу С.Х. били образувани бързи производство.

                          Тази  фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след събиране в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства и от приложените по делото писмени доказателства.

             Така по описания по-горе начин подсъдимият С.С.  Х. роден на ***г. в гр.Ш., държава Ирак, гражданин на Ирак, кюрд по произход, неженен, без образование /по данни на лицето/, неосъждан, е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста на чл.279 ал.1 от НК, като на 11.04.2016г. е влязъл през границата на страната от Р.Гърция в Р.България в района на 492 гранична пирамида в землището на с.Свирачи, общ.Ивайловград, обл.Хасково, без разрешение на надлежните органи на властта.

При определяне на наказанието на подсъдимия С.С.  Х. и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

-           обществената опасност на деянието е от средна  степен, засяга значими обществени отношения-неприкосновеността на държавната граница;

-           обществената опасност на извършителя е от ниска  степен с оглед чистото му съдебно минало и причините за напускане на родината си.

 При така изложените съображения, съдът намира, че на подсъдимия С.С.  Х. следва да бъде наложено наказание при преценка за превес на  смекчаващите вината обстоятелства, а именно „Лишаване от свобода” за срок от 1 година, чието изтърпяване на основание чл.66 ал.1 от НК да отложи за срок от 3 години, както и  кумулативно предвиденото наказание „Глоба” в размер на 300лева.

  Мотивиран от изложеното,съдът постанови присъдата си.

 

                         

 

  Районен съдия: