МОТИВИ                                                            НОХД№50/2016г.

 

 

              Подсъдимият К.Д. *** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343В, ал.2 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

               В съдебно заседание подсъдимият подробно обяснява фактическата обстановка и причините за извършване на  деянието. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното, обещава да не пристъпва в бъдеще закона.

                  Съдът като прецени събраните по делото доказателства,  приема за установено от фактическа и правна страна следното: Подсъдимият е със завършено  начално образование,  многократно е осъждан. Не притежава свидетелство за управление на МПС. Въпреки това  управлява МПС, за което  е санкциониран от контролните органи. На 15.07.2015г. началникът на РУ на МВР-Ивайловград към ОДМВР - Хасково издал наказателно постановление № 15-0276-000037 за това, че на 26.06.2015г. в гр.Ивайловград, по улица „Капитан Петко войвода”, подсъдимият К. управлявал лек автомобил „Форд Сиера”, с рег. № ….. ТМ, собственост на М… Ст. М. от гр.Пловдив, без да притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, като за това му нарушение е била наложена глоба в размер на 100 лв. Постановлението било връчено на подсъдимия на 29.01.2016г. и  влязло в сила на 08.02.2016г. На 20.04.2016г. свидетелите А. и Димов, служители на РУ на МВР - Ивайловград, изпълнявайки служебните си задължения, спрели за проверка лек автомобил „Опел Астра”, с рег. № К ….АС, собственост на Т. Д. Т., движещ се в посока гр.Любимец, управляван от подс. К.. При  поискване водачът на лекия автомобил не представил свидетелство за управление на моторно превозно средство. Св.К., инспектор „Пътен контрол” към РУ на МВР – Ивайловград, установил, че К. не притежава свидетелство за управление на МПС и му съставил акт № 42/2016г. за  нарушение - управление на МПС без свидетелство за управление. При извършената проверка от полицейските органи било установено, че К. вече е  наказван по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление и констатираното нарушение  е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред.

             Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след събиране в съдебно заседание на доказателства чрез наличните гласни доказателствени средства–самопризнанията на подсъдимия, показанията на свидетелите и от приложените по делото писмени доказателства.

                Така по описания по-горе начин подсъдимият К.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343в, ал. 2 от НК, за това, че на 20.04.2016г. в землището на гр.Ивайловград, местността „Папистана”, на Републикански път III – 597, на километър 1,600км.,  в посока  гр.Любимец,  в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 15-0276-000037/15.07.2015г. на началника на РУ на МВР - Ивайловград, влязло в сила на 08.02.2016г. за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил „Опел Астра”, с рег.  № К….. АС без съответно свидетелство за управление.

                Деянието е  извършено  при пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал, че управлява автомобила без да притежава свидетелство за управление, че това не е разрешено и вече е бил наказан по административен ред за такова деяние и управлява МПС в едногодишния срок от наказването му.

              При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа, залегнали в чл.54 от НК - за законност и индивидуализацията на наказанието, съдът прецени следното:

               -обществената опасност на деянието е от средна степен, засягайки обществени отношения, охраняващи  безопасността на движението по пътищата;

                 - при определяне на обществената опасност на дееца следва да се имат предвид като отегчаващи отговорността обстоятелства наличието на предишни осъждания и трайното му отношение към извършване на престъпления; същевременно подсъдимият направи доброволно пълни самопризнания, изрази съжаление за извършеното; установи се, че подсъдимият е с тежко социално  и материално положение – непостоянна работа -дърводобив, която упражнява като  променя местоживеенето си и необходимост да  се придвижва до местоработата, болно дете, което съпругата му  гледа в дома им, което й пречи да работи.

                         С оглед гореизложеното, съдът намира, че  целите на личната и генерална превенция на закона биха били изпълнени по-пълноценно, ако същият понесе една относително по-лека репресия, при наличие на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, имайки предвид тежкото му социално и материално положение, като на основание чл.343в ал.2 вр. с чл.55 ал.1 т.1  от НК, му наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 месеца и кумулативно предвиденото наказание  “Глоба “ в минималния размер от 500 лева.

                         Подсъдимият К. е бил осъждан с присъда №75/21.03.2007г., влязла в сила на 5.4.2007г.,  по дело №85/2007г. на РС – Свиленград на наказание „Лишаване от свобода”  за срок от  4 месеца, чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години,  по което не е настъпила реабилитация. Същевременно са налице условията на чл.60 ал.1 и чл. 61 т.2 от ЗИНЗС  поради многократното осъждане на подсъдимия. С оглед гореизложеното наложеното наказание „Лишаване от свобода” следва да се изтърпи ефективно в  затвор от затворен тип при строг режим.

                         Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

              

 

                                            

                                                   Районен съдия: