МОТИВИ                                                 НОХД№48/2016г.

 

 

                               Подсъдимият А.В.И. *** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343б,ал.2 вр. с ал.1 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

                                В съдебно заседание подсъдимият  се признава за виновен, изразява  съжаление за извършеното, като обяснява, че бил разстроен заради детето си.

                                Съдът като прецени събраните по делото доказателства,  приема за установено от фактическа и правна страна следното: На 14.02.2016г., около 18.00 часа подсъдимият видял, че покрай него  минава майката на сина му в посока за с.Белополяне и  решил да я последва, за да види сина си, т.к. по-рано през деня тя не му позволила. На път III – 598, на един завой  в посока село Свирачи, общ.Ивайловград автомобилът му поднесъл и се ударил леко в крайпътната мантинела. В РУ на МВР - Ивайловград бил подаден сигнал за инцидента и на место бил изпратен полицейски екип в състав полицаи Г.С. и Н.А.. При проверката се  установило,  че подс. И. е правоспособен водач на МПС. И. отказал да бъде изпробван с техническо средство за алкохол. Съставен му бил АУАН за нарушение по ЗДП. Издаден му бил и талон за медицинско изследване. След като разбрал какво следва, а именно, че СУМПС ще му бъде отнето И. изразил желание да даде кръвна проба. Полицейският екип го закарал в ЦСМП Ивайловград, където И. доброволно дал кръвна проба за медицинско изследване. Кръвната проба установила наличие на алкохол в кръвта на подсъдимия И. в количество 2,76 на хиляда, за което бил съставен протокол 81/16.02.201бг. Последният заедно с административната преписка  била изпратена по компетентност в РП - Ивайловград.  От изготвената справка се  установява, че подсъдимият И. има множество наложени наказания по административен ред по ЗДвП.  От справката за съдимост е видно, че подсъдимият И. е осъждан за престъпления от общ характер включително и по чл.343б, ал.1 от НК със Споразумение от 28.11.2014г. по НОХД № 22016/2014г. на Софийски районен съд.

                               Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след събиране в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства–самопризнанията на подсъдимия,  показанията на свидетелите и от приложените по делото писмени доказателства.

                                Така по описания по-горе начин, подсъдимият  А.В.И.  е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста, по който е предаден на съд и следва да бъде осъден, а именно чл.343б, ал. 2 вр. с  ал.1 от НК – за това, че на  14.02.2016г. на път III - 598, между кв.Лъджа на  гр.Ивайловград и с.Свирачи, общ.Ивайловград, обл.Хасково е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил "Фолксваген Бора", с рег. №….,  с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,76 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза № 81а/17.05.2016г. на    БНТЛ при ОДМВР - Стара Загора, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл.343б ал. 1 НК - Споразумение от 28.11.2014г. по НОХД № 22016/2014 г. на Софийски районен съд.

                               При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа, залегнали в чл.54 от НК-принципът  на законността и този на индивидуализацията на наказанието, съдът прецени следното:

                              -обществената опасност на деянието е от висока степен, засягайки безопасността на движението по пътищата;

                              -обществената опасност на дееца е  от средна степен, с оглед упоритото поведение за  извършване на нарушения по ЗДвП и статута му на осъждан.

            С оглед гореизложеното, съдът намира, че  целите на личната и генерална превенция на закона биха били изпълнени по-пълноценно, ако подс. И.  понесе наказание "Лишаване от свобода"  за срок от 1 година, чието изтърпяване  да се отложи на основание чл.66 ал.1 от НК за срок от 3 години  и  на основание чл.343г от НК да лиши подсъдимия от право да управлява МПС  за срок от 1 година.

                                 Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

              

 

                                                    

 

                                               Районен съдия: