МОТИВИ: НАХД № 45/2016 г.

Срещу А.И.В. *** е образувано  досъдебно /незабавно/ производство  № 38/2016 г. по описа на РУ на МВР – Ивайловград за извършено престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

С постановление от 09.06.2016 г. Районна прокуратура – Ивайловград  е предложила на Районен съд - Ивайловград да освободи обвиняемия В. от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание на основание чл. 78а от НК. Препис от постановлението е изпратено на РС – Ивайловград за образуване на административно производство.

В съдебно заседание В. се признава за виновен, не дава обяснения за фактите по деянието. Дава обяснения, че е погасил наложените му административни наказания глоби за нарушения по Закона за движението по пътищата /ЗДвП/. Моли съда да му наложи административно наказание в минималния предвиден размер.

Като прецени събраните по делото доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, съдът изцяло приема за установена фактическата обстановка, описана в обстоятелствената част на постановлението. Същата се потвърди и прие от съда след събиране на наличните доказателства, а именно:

Обвиняемият е притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство /МПС/, което му било иззето от МВР, поради отнемане на всички контролни точки, заради извършени нарушения на ЗДвП, видно от Справка за нарушител/водач, от информационната система на МВР.

Обвиняемият продължил да управлява МПС, въпреки отнетото свидетелство.

На 14.08.2015 г. Началникът на РУ на МВР – Ивайловград издал срещу обвиняемия Наказателно постановление № 15-0276-000044/14.08.2015 г., с което му наложил  административно наказание „Глоба” за нарушение по чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 1, във вр. с чл. 150 от ЗДвП, т. е за управление на моторно превозно средство – лек автомобил без да притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Наказателното постановление било връчено на обвиняемия на 09.10.2015 г., видно от разписка към него, както и от показанията на свидетеля Койчев, и доколкото не било обжалвано, влязло в сила на 19.10.2015 г..

Въпреки, че бил наказан с посоченото Наказателно постановление, на 06.06.2016 г., преди да е изтекла една година от наказването му по административен ред,  обвиняемият решил отново да управлява моторно превозно средство без да притежава свидетелство за управление и го сторил.

Около 15.50 часа на 06.06.2016 г. обвиняемият управлявал моторно превозно средство – лек автомобил  “Ф. Т.” с рег. № **** на път III-598 от Републиканската пътна мрежа, в посока от гр. Ивайловград, обл. Хасково за с. Свирачи, общ. Ивайловград, като бил видян и спрян за проверка от свидетелите К. и С. - полицейски служители при МВР, РУ - Ивайловград, които знаели и отново установили, че обвиняемият не притежава свидетелство за управление. Свидетелят К. съставил срещу обвиняемия Акт за установяване на административно нарушение № 65/2016 г. от 06.06.2016 г., но установил, че обвиняемият е извършил деянието в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 15-0276-000044/14.08.2015 г. на Началника на РУ на МВР – Ивайловград, поради което било образувано досъдебното производство.

Обвиняемият е неосъждан /реабилитиран е по осъждане преди 12 години на Глоба за престъпление по чл. 197, т. 3, вр. чл. 195, ал. 1, т. 4 и 5, вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20 НК/. Има добри характеристични данни, видно от Характеристика. Управител е на търговски дружества, за което получава невисоки доходи. Не притежава недвижими имоти и МПС.

Видно от обясненията на обвиняемия и представената вноска бележка за плащане към НАП, погасени са наложените му административни наказания - глоби за нарушения по ЗДвП, повечето от които поради изтекла давност.

По описания начин обвиняемият е осъществил от субективна и обективна страна престъпния състав на чл. 343в, ал. 2 от НК и следва да бъде признат за виновен в това, че 06.06.2016 г. на път III-598 от Републиканската пътна мрежа, в посока от гр. Ивайловград, обл. Хасково за с. Свирачи, общ. Ивайловград, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 15-0276-000044/14.08.2015 г. на Началника на РУ на МВР – Ивайловград, влязло в сила на 19.10.2015 г., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил  “Ф. Т.” с рег. № ****, без съответно свидетелство за управление.

 Тъй като за това деяние законът предвижда наказание  “Лишаване от свобода” до три години и глоба, деецът е с чисто съдебно минало, от деянието не са причинени имуществени вреди, смърт или тежка телесна повреда, деецът не е бил в пияно състояние, не са налице множество престъпления, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.78а от НК.

Ето защо обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”.

Чл. 78а, ал. 1 НК определя за наказанието “Глоба” размер от 1000 до 5000 лева.

Съдът отчита обществената опасност на конкретното деяние като ниска предвид на това, че не са причинени имуществени вреди и не са пострадали физически лица.

Обществената опасност на дееца е от ниска степен. Не е осъждан. С добри характеристични данни е. Работи. Съдейства за разкриване на обективната истина. Липсват утежняващи вината обстоятелства.

Ето защо, съдът счита, че наложеното наказание  следва да бъде в размер на минималния предвиден в закона, а именно - 1000 лева.

Така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед на изложеното, съдът постанови решението си.

 

                                               Районен съдия: