МОТИВИ: НОХД № 3/2016 г.

 

Подсъдимият Д.К.В. е обвинен в извършване на престъплениe по чл. 343в, ал. 2 от НК, за това, че на 22.10.2015 г. на път III-597, километър 15,300, в землището на с. К. дол, обл. Хасково, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 508/2013 г. на Началник група ОП в РУП Свиленград при ОДМВР Хасково, за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, влязло в законна сила на 28.04.2015 г., е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Опел” модел „Кадет”, с рег. № ***, без съответно свидетелство за управление.

Районния прокурор поддържа внесеното обвинение.

В съдебно заседание подсъдимият дава обяснения, че извършил деянието, тъй като колата била с повредени спирачки и съпругата му се страхувала да я управлява.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, по отделно и в тяхната съвкупност, приема за установено следното:

Подсъдимият е от с. Л., обл. Хасково и не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, видно от Справка за нарушител/водач № 276р-9153/24.10.2015 г. на РУ на МВР – Ивайловград. До 2013 г. многократно е бил наказван по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, основно за управление на моторно превозно средство без да притежава свидетелство за управление, като след 2013 г. преустановил противоправните си деяния.

На 01.11.2013 г. Началник група ОП в РУП Свиленград при ОДМВР Хасково издал срещу подсъдимия Наказателно постановление № 508/2013 г., за това, че на 29.09.2013 г. е управлявал в гр. Любимец лек автомобил, без да притежава свидетелството за управление на моторно превозно средство, като на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 1 ЗДвП му е наложил административно наказание “Глоба” в размер на 200 лева. Постановлението било връчено на подсъдимия на 20.04.2015 г. и е влязло в сила на 28.04.2015 г..

На 22.10.2015 г. подсъдимият, съпругата и родителите му били в района на община Ивайловград, за да събират гъби. Колата, с която се придвижвали била с повредени спирачки, поради което съпругата на подсъдимия, която била правоспособен водач, се побояла да я управлява. Тогава, за да се приберат в дома си и въпреки, че бил неправоспособен водач, наказан по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление и преди да е изтекла една година от наказването му с посоченото наказателно постановление № 508/2013 г., подсъдимият отново решил да управлява моторно превозно средство, без да има свидетелство за управление.

Качил се на лекия автомобил “Опел”, модел „Кадет”, с рег. № **** и започнал да го управлява по път III-597, в посока Ивайловград – Любимец. На километър 15,300, в землището на с. К. дол, обл. Хасково, около 15.50 часа бил спрян от полицейският служител – свидетелят К., който заедно със свидетелят С., изпълнявал дейност по контрол на автомобилното движение в района, поради настъпило пътно-транспортно произшествие. Свидетелят К. спрял автомобила, тъй като подсъдимият го управлявал неадекватно бързо за конкретните пътни условия, като при подаване на сигнала за спиране трудно спрял, поради повредените спирачки.

При извършената проверка, свидетелите К. и С. констатирали, че автомобилът се управлява от подсъдимия, който не представил свидетелство за управление на моторно превозно средство. При проверка в информационните масиви на МВР, свидетелите установили, че подсъдимият не е правоспособен водач – не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство. Свидетелят С. съставил срещу подсъдимия Акт за установяване на административно нарушение № 108/2015 г.. При проерка в информационните масиви на МВР, свидетелят К. установил, че подсъдимият е наказван с посоченото наказателно постановление за управление на МПС без свидетелство за управление и управлявайки отново автомобил извършва престъпление, поради което бил отведен в РУ на МВР – Ивайловград.

От справката за съдимост се установява, че подсъдимият:

1. е осъждан на "Лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца с Присъда № 290/13.12.2012 г. по НОХД № 638/2012 г. по описа на Окръжен съд – Хасково, в сила от 28.12.2014 г., като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от 4 години;

2. с Решение № 125/2015 г. по АНД № 637/2015 г. на РС – Свиленград, в сила от 14.08.2015 г., е освободен от наказателна отговорност, като му е наложено административно наказание ”Глоба” в размер на 1500 лева, за престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

От Характеристика се установява, че подсъдимият има негативни характеристични данни, но основаващи се само на осъжданията му.

От декларация за семейно и материално положение и имотно сътояние се установява, че подсъдимият има четири деца, на които дължи издръжка.

Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда от доказателствата събрани в съдебното производство.

 Така по описания по-горе начин подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста на чл. 343в, ал. 2 от НК, а именно на 22.10.2015 г. на път III-597, километър 15,300, в землището на с. К. дол, обл. Хасково, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 508/2013 г. на Началник група ОП в РУП Свиленград при ОДМВР Хасково, за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, влязло в законна сила на 28.04.2015 г., е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Опел” модел „Кадет”, с рег. №***, без съответно свидетелство за управление.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че не притежава свидетелство за управление на МПС, че преди по-малко от 6 месеца е бил наказан по административен ред с наказателно постановление за управление на МПС без свидетелство за управление и въпреки това решил и е управлявал моторно превозно средство, целейки извършване на престъплението.

При определяне на наказанието на подсъдимия и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

- обществената опасност на деянието е от ниска степен, типична за този вид престъпления;

- обществената опасност на извършителят е от ниска към средна степен с оглед предишното му осъждане.

Отегчаващи вината обстоятелства – предишно осъждане и многократните му нарушения на Закона за движението по пътищата, но до 2013 г., за които е наказан по административен ред, включително по реда на чл. 78а НК.

Смегчаващи вината обстоятелства - оказаното съдействие на разследващите органи за разкриване на обективната истина; семейното и материалното му положение; необходимостта да осигурява издръжка на 4 деца; не е причинено пътно-транспортно произшествие; не са увредени физически лица и не са причинени материални вреди.

Обстоятелството, че подсъдимият е управлявал колата поради това, че спирачките й били повредени и съпругата му се бояла да я управлява в това състояние, не е смегчаващо вината обстоятелство, а отегчаващо такова, тъй като сочи на безотговорност и самонадеяност у подсъдимия. Съгласно чл. 101, ал. 3 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, водачът няма право да придвижва повредения автомобил при повреди в спирачните уредби. Като е управлявал повредения автомобил, подсъдимият е извършил нарушение на чл. 101, ал. 3 от ЗДвП, което е наказауемо с административно наказание по чл. 179, ал. 1, т. 4 ЗДвП.

Мотивите за извършване на деянието – незачитане на правовия ред и особено на правилата за движението по пътищата.

За деянието по чл. 343в, ал. 2 НК, законът е въвел наказание „Лишаване от свобода” за срок от една до три години и заедно с него наказание „Глоба” в размер от 500 до 1200 лева.

Не са налице условията за прилагане на чл. 78а от НК, тъй като подсъдимият е осъждан за престъпленмие от общ характер, за което не е реабилитиран, както и е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

За така извършеното деяние съдът намира, че на подсъдимия следва да се определи наказание при изключителни и многобройни смекчаващи вината обстоятелства, посочени по-горе, като се приложи чл. 55, ал. 1, т. 1, и т. 3 от НК и наказанието "Лишаване от свобода" се определи под най-ниския предел от 1 година, като предвид конкретното деяние, личността на дееца, материалното му положение, многобройната му челяд, която трябва да издържа, следва да бъде в размер на 4 месеца, като не следва да се налага по-лекото наказание „Глоба”, предвидено наред с наказанието "Лишаване от свобода".

Съдът счита така определеното наказание на подсъдимия по вид и размер за  справедливо, съобразено с извършеното и отговарящо на целите на личната и генерална превенция.

Тъй като подсъдимият е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и не е реабилитиран, изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода” не може да бъде отложено по реда на чл. 66, ал. 1 НК.

Съгласно чл. 61, т. 2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/, първоначалният режим за изтърпяване на наказанието се определя от съда, като на осъдените, които се настаняват в затвор или в затворнически общежития от закрит тип се определя строг режим.

Съгласно чл. 60, ал. 1 ЗИНЗС рецидивистите и осъдените, с изключение на тези осъдени за първи път на лишаване от свобода до 5 години за умишлени престъпления и осъдените за престъпления, извършени по непредпазливост, се настаняват в затвори и затворнически общежития от закрит тип.

Настоящата присъда се явява втора по ред за подсъдимия, поради което същият не може да бъде настанен в затворническо общежитие от открит тип.

Ето защо и на основание чл. 61, т. 2 ЗИНЗС следва да се определи първоначален "Строг режим" за изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода", което на основание чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС следва да се търпи в затвор или затворническо общежитие  от „Закрит тип”.

Съгласно чл. 68, ал. 1 НК, ако до изтичане на определения от съда изпитателен срок осъденият извърши друго умишлено престъпление от общ характер, за което, макар и след този срок, му бъде наложено наказание лишаване от свобода, той изтърпява и отложеното наказание.

Подсъдимият е извършил престъплението по настоящото дело в изпитателния срок на осъждането му на „Лишаване от свобода” с Присъда № 290/13.12.2012 г. по НОХД № 638/2012 г. по описа на Окръжен съд – Хасково, в сила от 28.12.2012 г., който изтича на 28.12.2016 г..

Ето защо подсъдимият следва да изтърпи ефективно, изцяло и преди наложеното с настоящата присъда наказание, наказанието "Лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, наложено с Присъда № 290/13.12.2012 г. по НОХД № 638/2012 г. по описа на Окръжен съд – Хасково.

Тъй като за престъплението по настоящата присъда, подсъдимият е осъден за втори път на „Лишаване от свобода”, същият се явява осъден повече от един път на „Лишаване от свобода”, поради което и на основание чл. 61, т. 2 ЗИНЗС, съдът следва да му определи първоначален "Строг режим" за изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода по Присъда № 290/13.12.2012 г. по НОХД № 638/2012 г. по описа на Окръжен съд – Хасково, което на основание чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС следва да се търпи в затвор или затворническо общежитие  от „Закрит тип”.

Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

                                                                     

Районен съдия: