МОТИВИ:                                                             НОХД№91/2015г.

 

 

              Подсъдимият М.Н.О. *** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.343В, ал.1 от НК, чието изменение е поискано от прокурора в съдебно заседание на основание чл.287 ал.1 от НК. Съдът го  допуска, като следва то се счита за предявено по чл.343 в ал.2 от НК.

               В съдебно заседание подсъдимият подробно обяснява фактическата обстановка на деянието. Признава се за виновен. Съжалява за извършеното.

                Съдът като прецени събраните по делото доказателства,  приема за установено от фактическа и правна страна следното: На 10.12.2015г. полицейските служители Н.К. и Д.Д., извършвайки специализирана полицейска акция по контрол на пътното движение на път II-59 в района на „Колибар чешма” в землището на гр.Ивайловград. спрели за проверка лек автомобил “Воксхол Астра”, с рег. № КJ03WХL. Водач на автомобила бил подсъдимият М.О..  Последният не представил свидетелство за управление на моторно превозно средство. След направена справка в системата на ОД, било установено, че то е  отнето. Полицейските служители установили, че срещу О. има издадени Наказателни постановления  за това, че е управлявал МПС  без СУМПС.  В хода на производството  е установено, че със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №15-0276-000006 по чл.171 т.1 б.”д” от ЗДП на Началника на РУ на МВР-Ивайловград от 08.07.2015г., влязла в сила на 14.08.2015г., поради наличие на  неплатени глоби за извършени нарушения по ЗДвП, СУМПС на М.Н.О. е  отнето до заплащане на глобите. На 29.09.2015г., след като  било установено, че подс. О. управлява МПС в срока на изтърпяване на наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” на О. му е съставен АУАН №85/2015г. Въз основа на него Началникът на РУ на МВР гр.Ивайловград, е издал Наказателно постановление № 15-276-000063/19.10.2015г., което е връчено лично на М.О. на 06.11.2015г. и е влязло в сила на 16.11.2015г.

                Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след събиране в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства–самопризнанията на подсъдимия, показанията на свидетелите и  приложените по делото писмени доказателства.

                 Така по описания по-горе начин, подсъдимият М.Н.О. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343в, ал. 2 от НК, за това, че на 10.12.2015г., на път II-59,  в района на “Колибар чешма”,  в землището на гр.Ивайловград, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил “Воксхол Астра”, с  рег. № КJ03WХL в едногодишен срок от наказването му  по административен ред за управление на  моторно превозно средство без съответно свидетелство  за управление на МПС с  Наказателно постановление № 15-276-000063/19.10.2015г. на Началника на РУ на МВР гр.Ивайловград, връчено по надлежния ред и влязло в законна сила на 16.11.2015г.

                  Деянието е  извършено  при пряк умисъл.

                   Съдът съобрази, че са налице основанията за освобождаване на подсъдимия от наказателна отговорност с реализирането на административно-наказателна такава, доколкото за престъплението извършено от  М.Н.О., предвиденото от законодателя наказание е „Лишаване от свобода” до три години. Налице са и останалите предпоставки за приложение на чл.78а от НК: М.Н.О. не е  осъждан;  спрямо него не е прилагана разпоредбата на чл.78 А НК; с престъплението не са причинени имуществени вреди.

                При определяне на наказанието и базирайки се на двата основни принципа, залегнали в чл.54 от НК - за законност и за индивидуализацията на наказанието, съдът прецени следното:

               -обществената опасност на деянието е от средна степен, засягайки обществени отношения, охраняващи  безопасността на движението по пътищата;

                 -обществената опасност на дееца е сравнително ниска, с оглед доброволните и пълни самопризнания, изразеното съжаление за извършеното, млад, работещ  човек, който съжалява за извършеното и обещава да  погаси задълженията си към  държавата.

                 С оглед гореизложеното, съдът намира, че  целите на личната и генерална превенция на закона биха били изпълнени по-пълноценно, ако същият понесе една относително по-лека репресия, прилагайки спрямо него  предвиденото  съгл. чл.78а от НК наказание „Глоба” в минималния размер от 1 000лв.

                 Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

              

 

                                            

                                                   Районен съдия: