МОТИВИ: НОХД № 84/2015 г.

 

Подсъдимият С.П.Х. е обвинен в извършване на престъплениe по чл. 343в, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК, за това, че на 14.05.2013 г. на път III-597, в района на местността „Трите чуки”, община Ивайловград, обл. Хасково, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. на Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград при ОДМВР – Хасково, влязло в сила на 09.04.2013 г., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Хюндай Акцент” с рег. № Х …..ВН, без съответно свидетелство за управление.

Районния прокурор поддържа внесеното обвинение.

Подсъдимият се признава за виновен. Моли за минимално наказание.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено следното:

Подсъдимият е от гр. Свиленград, обл. Хасково и не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство. Въпреки това управлявал моторни превозни средства, което било установено на 21.09.2012 г. с Акт за установяване на административно нарушение, съставен от полицейски служител – автоконтрольор при при РУП –  Свиленград. Въз основа на съставения акт, на 29.09.2012 г. Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград при ОДМВР – Хасково издал срещу подсъдимия Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. за това, че на 21.09.2012 г. е управлявал лек автомобил с рег. № Х…. ВН, без да притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, като на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 1 от ЗДвП му е наложил административно наказание “Глоба” в размер на 200 лева. Постановлението било връчено на подсъдимия на 01.04.2013 г. и доколкото не било обжалвано е влязло в сила на 09.04.2013 г..

Въпреки, че бил наказан по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, на 14.05.2013 г., преди да е изтекла една година от наказването му с посоченото Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. на Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград при ОДМВР – Хасково, подсъдимият отново решил да управлява моторно превозно средство, без да има свидетелство за управление. Качил се на лек автомобил „Хюндай Акцент” с рег. № Х …. ВН и започнал да го управлява на път III-597 в община Ивайловград, обл. Хасково, в посока с. Дъбовец – гр. Ивайловград, като достигнал до района на местността „Трите чуки”, където бил спрян за проверка от патрул на Гранично полицейски управление – Ивайловград, в състава на който участвал свидетелят Х.. Тъй като не представил на полицейските служители свидетелство за управление на моторно превозно средство, а и те установили от полицейските електронни масиви, че не притежава такова, сигнализирали дежурния в Районно управление Полиция – Ивайловград, който изпратил на място полицейски екип компетентен за контрол по Закона за движението по пътищата, в съставът на който бил свидетелят С.. Същият след като установил, че подсъдимият не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, съставил срещу него Акт за установяване на административно нарушение № 41/13 г. от 14.05.2013 г., за това, че на същата дата на път III-597 в община Ивайловград, обл. Хасково, управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач – не притежава свидетелство за управление.

При извършена проверка от полицейските органи не било установено, че подсъдимият вече е бил наказван по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление и е управлявал автомобила преди да е изтекъл едногодишен срок от наказването му с посоченото Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. на Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград.

Ето защо, за извършеното на 14.05.2013 г. деяние, Началникът на РУП – Ивайловград издал срещу подсъдимия Наказателно постановление № 41/13 от 11.06.2013 г., за това, че е управлявал на на път III-597 в община Ивайловград, моторно превозно средство, без да е правоспособен водач – не притежава свидетелство за управление,  като на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 1 ЗДвП му е наложил административно наказание “Глоба” в размер на 200 лева. Постановлението не било връчено на подсъдимия.

При извършена по-късно проверка се установило, че подсъдимият е извършил деянието в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. на Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград.

От Справка за нарушител/водач на РУП - Ивайловград се установява, че подсъдимият има влезли в сила 10 наказателни постановления за нарушения по ЗДвП, включително за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, като няма издадено свидетелството за управление.

От справката за съдимост се установява, че подсъдимият е осъждан веднъж, но е реабилитиран. Освобождаван е веднъж от наказателна отговорност по НАХД № 1175/2010 г. на РС – Свиленград, с решение влязло в сила на 18.04.2011 г., като му е наложено административно наказание глоба по реда на чл. 78а от НК, за престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

От характеристична справка не се установява подсъдимият да има лоши характеристични данни, с изключение на посоченото осъждане и административно наказание.

От декларация за семейно и материално положение и имотно състояние се установява, че подсъдимият има непълнолетно дете. Няма доходи и имущество.

Тази фактическа обстановка се потвърди и прие от съда от събраните по делото доказателства.

 Така по описания по-горе начин подсъдимият Х. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста на чл. 343в, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК, а именно на 14.05.2013 г. на път III-597, в района на местността „Трите чуки”, община Ивайловград, обл. Хасково, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 1001 от 29.09.2012 г. на Началник на група Охранителна полиция в РУП - Свиленград при ОДМВР – Хасково, влязло в сила на 09.04.2013 г., за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Хюндай Акцент” с рег. № Х ….. ВН, без съответно свидетелство за управление.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че не притежава свидетелство за управление на МПС, че преди няколко дни е бил наказан по административен ред с наказателно постановление за управление на МПС без свидетелство за управление и въпреки това решил и е управлявал моторно превозно средство, целейки извършване на престъплението.

При определяне на наказанието на подсъдимия и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

- обществената опасност на деянието е от ниска степен, типична за този вид престъпления;

- обществената опасност на извършителя е от ниска степен, предвид липсата на осъждания преди това деяние, като се отчита и административното наказание по чл. 78а НК.

Отегчаващи вината обстоятелства – липсват.

Смегчаващи вината обстоятелства: липса на предходни осъждания, семейното и материалното му положение; не е причинено пътно-транспортно произшествие; не са увредени физически лица и не са причинени материални вреди; изминалият период от време от деянието до започване на наказателното преследване, в резултат на лошата организация на МВР, като подсъдимият е наказан по административен ред за деяние, което не е извършил; оказаното съдействие за разкриване на обективната истина.

Мотивите за извършване на деянието – незачитане на правовия ред.

Дянието е извършено при действието на текста на чл. 343в, ал. 2 вр. с ал. 1 НК, предвиждащ наказание лишаване от свобода до 2 години.

Със ЗИДНК /ДВ бр. 74/2015 г./ наказанието за престъплението по чл. 343в, ал. 2 НК е завишено, като за лишаването от свобода е с въведен минимален срок от от една година и максимален от три години, като е добавено и кумулативно с лишаването от свобода наказание глоба от 500 до 1200 лева.

Законът действащ към датата на извършване на деянието е по-благоприятен за подсъдимия и на основание чл. 2., ал. 2 НК, същият следва да се приложи.

За така извършеното деяние съдът намира, че на подсъдимия следва да се определи наказание при изключителни и многобройни смекчаващи вината обстоятелства, като се приложи чл. 55, ал. 1, т. 2, б. “б”, във вр. с чл. 2., ал. 2 от НК и наказанието "Лишаване от свобода" се замени с наказание “Пробация”, която предвид конкретното деяние, личността на дееца, материалното му положение, следва да бъде със следните пробационни мерки: 1 - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност на явяване 2 пъти седмично; 2 – задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Изключителните смегчаващи вината обстоятелства са две: 1 – от извършване на деянието са изминал значителен период от време, като забавянето на наказателното преследване е по вина на правоохранителните органи; 2 – поради неправилна квалификация на деянието подсъдимият е наказан по административен ред за деяние, което не е извършил.

Не са налице условията за прилагане на чл. 78а от НК, тъй като подсъдимият вече е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на тази норма и не е реабилитиран.

Съдът счита така определеното наказание на подсъдимия по вид и размер за  справедливо, съобразено с извършеното и отговарящо на целите на личната и генерална превенция.

Мотивиран от изложеното, съдът постанови присъдата си.

                                                                     

Районен съдия: