Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 28.07.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и осми юли, две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №55 по  описа  за 2015год.

 

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

                              НАЛАГА на наруштеля И.Ц.К.,  ЕГН **********, от гр.Ивайловград, неженен, със средно  образование, осъждан, български гражданин, безработен, на основание чл.1,ал.2, предл. ІІІ от УБДХ, затова че на 27.07.2015г., около 23.30часа в гр.Ивайловград, ул.”Капитон Петко Войвода”, на паринга до общинската автогара  е извършил  непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, неприлични изрази и псувни, с което е демонстрирал  оскърбително отношение и държане към органитге на властта, с което е нарушил обществения ред,  наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР – ХАРМАНЛИ”  за срок от 15 /петнадесет / дни.             

                              Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес.

                            Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 04.08.2015г. от 14.00 часа.

 

                                        

                                

 

                                                          Районен съдия:

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №55/2015год.

 

 

                        В Акт №3 за констатиране на дребно хулиганство, съставен от И. Н. – служител на РУ „Полиция” – Ивайловград, се установява, че на 27.07.2015г., около 23.30 часа, в гр. Ивайловград на ул. "К. П. Войвода", на паркинг до общинската автогара, полицейските служители И. Н. Н, и Д В. В. изпълнявали патрулно-постова дейност когато забелязали, че от микробус с рег. №СТ*** ВН, марка "Ивеко", слязъл гражданинът И.Ц.К. и във видимо нетрезво състояние се отправил към  патрулиращите полицаи. При поискване на документите за самоличност от органите на властта К. им отговорил с думите: "Какъв си ти бе пикльо? , Нищо няма да ти дам!".  Отказъл да представи какъвто и да е документ за самоличност. К. продължил с обидите и неприличните изрази към органите на власта: "тъпаци", "боклуци", "вашата кожа", "тъпанари", „Ще Ви ебе помашки кур". След няколкократни предупреждения да спре с неприличните изрази и след отправените му полицейски разпореждания от страна на служителите Н. и В. да  представи личната си  карта, К. отново отказал и по този начин осуетил полицейската проверка.

                             С оглед на това му незаконосъобразно поведение И.Ц.К. на основание чл. 72 ал.1 т.7 от ЗМВР във връзка с чл.1 ал.2 от УБДХ бил  задържан от полицейските служители. В сградата на РУП - Ивайловград К. продължил с обидите и неприличните изрази както към Н.в и В., така и към ОД на РУП - Ивайловград К. Г, К.  с думите : "боклуци", "тъпаци", "тъпанари" , "утре ще ви се стъжни живота" , "утре ще дойда и ще Ви разкажа играта".

                               В съдебно заседание бяха разпитани тримата свидетели – очевидци, присъствали на  деянието, извършено от К.. Те подробно, допълвайки описаново в акта, разказаха за видяното и чутото от тях.

Обидите, псувните и заканите към полицаите започнали в отговор на разпореждането на полицай Н.,  К. да представи документи за самоличност, на което той отговорил с: "Какъв си ти бе пикльо? Какъв си ти бе, че ще ми искаш личната карта? Я се махай от тука бе боклук! , Нищо няма да ти дам!". След повторно отправена покана да  представи документи за самоличност и да престане да обижда униформени служители на реда,  нарушителят отново  не се подчинил, а продължил с  обидите и неприлични изрази  към Неделчев и Ванев: Гледайте си работата мухльовци, нищо няма да ви дам!”,  поради което те,  изпълнявайки разпоредбите на закона го задържат, за да установят самоличността му.

                                             При придвижването на задържания и полицаите от местопроизшествието до сградата на РУ „Полиция” – Ивайловград К. продължил да сипе обиди и закани от рода на: „Боклуци!, Ще Ви ебе помашки кур!, Вие сте боклуци, не знаете с кого си имате работа!,  Вашата кожа, утре ще дойда и не знаете какво ще Ви се случи!, Тъпанари, какви сте Вие!”.

                                            В РУП-Ивайловград обект на неговите закани става и  ОД на РУП - Ивайловград – К. Г. К. Който си спомня част от отправените лично към него и останалите полицейски служители обиди, псувни и закани: „ Тъпанари, Вие сте никакви да ми вземате  документите, да ме проверявате!, Аз Вас ще ви оправя!, Аз утре ще дойда тук, ще забера баща си  и ще се разправям с Вас!, Ще Ви еба майката!, Аз ще Ви покажа, аз помака, как ебе българи!” Ритал многократно вратата на паспортна служба.

                                                        При медицинския преглед в ЦСМП – Ивайловград нарушителят заявил, че е изпил литър и половина водка и взел голямо количество наркотици.  Лекарят  констатирал алкохолно натравяне. Това обаче не  попречилона К.  да продължи да сипе обиди и  псувни към конвоиращите полицаи, след като разбрал, че не може да бъде задържан: „ Видяхте ли какви сте смешници, ще ви шибам!”.

                               Свидетелите споделиха, че отправените към тях  обиди, псувни и закани предизвикали дълбокото им и спонтанно възмущение. Заявяват, че до този момент те не са  били обект на толкова нагло и  непристойно отношение в качеството им на орган на власт.

                                            В съдебно заседание нарушителят не   се признава за виновен и не изразява съжаление за извършеното. Отдаде непристойното си поведение към служителите на властта, на въздействието на изпития от него литър и половина водка. Заявява, че в това състояние не си спомнял много, губели му се неща. Поведението си обясни с лошото, неприемливо по негово мнение отношение на полицаите към него, но не успя да обясни в какво точно се е изразило то. Акцентира на здравословното си  състояние, което при медицинския преглед съвсем обяснимо е било влошено, след изпитото количество алкохол и приетите наркотици.

                                             Съдът след като обсъди приобщените по делото писмени и гласни доказателства, включително  обясненията на нарушителя,  намира, че следва да определи наказание при превес на отегчаващи  вината обстоятелства, мотивиран от преценка за  обществената опасност на извършеното  деяние, като висока,  предвид обстоятелството, че по най-драстичен и недопустим начин  нарушителят е накърнил достойството и авторитета на орган на власт, изпълняващ служебните си задължения, без да е бил предизвикан по никакъв начин, като същевременно не е изпълнил  негови законни разпореждания.

                                           Обществена опасност на дееца също е висока. К. е млад човек, но вече осъждан за тежко престъпление, при което по негова вина е причинена смърт. Това обаче явно не е въздействало възпитателно на извършителя.  Той не прояви никаква самокритичност,  не се призна за виновен и не изрази съжаление за извършеното, потърси вината другаде – в изпития алкохол и в служителите  на реда.

                                               С оглед гореизложеното съдът е на мнение, че следва да наложи наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР – ХАРМАНЛИ”  за максималния, предвиден в чл.1 ал.1 т.1 от  УБДХ срок от 15 дни.  Намира, че така определено наказанието е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението и  нарушителя и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона, доколкото ако за пореден път съдът бъде снизходителен, то нарушителят ще продължи с недопустимото си  поведение, което би довело до поредна по-тежка противообществена проява на К. с оглед липсата на критично отношение към извършеното от него и същевременно би накърнило обществената значимост и респект  на  органа на власт в лицето на полицейските служители.                                                                     

    С оглед гореизложеното съдът постанови решиението си

 

 

 

                                                                                                Районен съдия: