МОТИВИ: НАХД № 34/2015 г.

 

Срещу Г.Т.Х. *** е образувано  досъдебно производство  № 10/2015 г. по описа на РУП – Ивайловград за извършено престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

С постановление от 18.05.2015 г. РП – Ивайловград е предложила на РС - Ивайловград да освободи обвиняемия Х. от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание на основание чл. 78а от НК. Препис от постановлението е изпратено на РС – Ивайловград за образуване на административно производство.

В съдебно заседание Х. дава обяснение, че действително след връване на заповедта за защита от домашно насилеие е влязъл в жилището ползвано от дъщеря му, от което е отстранен и до което му е забранено да се доближава, за да спре тока и водата.

Като прецени събраните по делото доказателства, в тяхната съвкупност и поотделно, съдът изцяло приема за установена фактическата обстановка, описана в обстоятелствената част на постановлението. Същата се потвърди и прие от съда след събиране на наличните доказателства, а именно:

На 26.02.2015 г. по Гр. д. № 13/2015 г. РС – Ивайловград издал Заповед за защита от домашно насилие, с която отстранил обвиняемия от съвместно обитаваното с дъщеря му – свидетелката М. Г. Х. жилище в гр. Ивайловград на ул. “О.” № .. за срок до произнасяне на съда с решение, и му забранил да се доближава на по-малко от 100 метра от това жилище.

Заповедта за защита била връчена на обвиняемия чрез органите на МВР на същата дата - 26.01.2015 г. /видно разписка по приложеното Гр. д. № 13/2015 г. РС – Ивайловград и показанията на свидетелите/.

Вместо да я изпълни обвиняемият решил да наруши заповедта, като, около 19.30 часа, отишъл в дома, обитаван от дъщеря му, от който бил отстранен и до който му било забранено да се доближава на по – малко от 100 метра, за да спре тока и водата. Там била съпругата му – свидетелката Д. Х., спрямо която Х. извършил физическо насилие. След като спрял тока и водата обвиняемият напуснал жилището. За случилото се свидетелката съобщила по телефона на сестра си – свидетелката С. А., която от своя страна информирала по телефона ползващата се от защита свидетелка М.Х.. Тя се обадила в РУП – Ивайловград и сигнализирала полицейските органи за нарушението на съдебната заповед за защита.

На място при дома на подзащитната свидетелка Х. се явили полицейски служители, сред които и свидетелят К.. Полицейските служители разговаряли със свидетелката Д. Х., която им разказала за случилото се. По-късно полицейските служители открили обвиняемия Х. в дома на майка му, който потвърдил, че е отишъл и влязъл в дома си, от който е отстранен. Обвиняемият бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа.

Обвиняемият е неосъждан. Има добри характеристични данни, видно от Характеристична справка. Безработен е. Няма други доходи. Притежава етаж от къща и лек автомобил “Москвич” /видно от декларация/.

По описания начин обвиняемият е осъществил от субективна и обективна страна престъпния състав на чл. 296, ал. 1 от НК и следва да бъде признат за виновен в това, че на 26.01.2015 г. не е изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена на 26.01.2015 г. от Районен съд – Ивайловград, с която му е било забранено да се доближава на по-малко от 100 метра до жилището на дъщеря си в гр. Ивайловград, ул. “О.” № ..., като е влязъл във въпросното жилище.

Като е влязъл в жилището, от което е отстранен обвиняемиаят е нарушил заповедта за защита, както относно забраната да влиза в това жилище, в което се изразява отстраняването му от него, така и относно забраната да се доближава до жилището на по-малко от 100 метра, доколкото влизането в жилището е невъзможно да се извърши без нарушение и на тази забрана.

Обвиняемият е привлечен в това качество само заради нарушението на забраната да се доближава до жилището на по-малко от 100 метра, като посочването, че същият е влязъл в жилището, следва да се приеме като уточнение на разстоянието от жилището, на което е бил нарушителят.

Тъй като за това деяние законът предвижда наказание “Лишаване от свобода” до три години или “Глоба” до 5000 лева, деецът е с чисто съдебно минало, от деянието не са причинени имуществени вреди, смърт или тежка телесна повреда, деецът не е бил в пияно състояние, не са налице множество престъпления, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.78а от НК.

Ето защо обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”.

Чл. 78а, ал. 1 НК определя за наказанието “Глоба” размер от 1000 до 5000 лева.

Съдът отчита обществената опасност на конкретното деяние, като ниска към средна, типична за този вид престъпления, засягащи в по - малка степен обществените отношения свързани с реда на управление, зачитане и стабилност на правораздаването.

Обществената опасност на дееца е от ниска степен. Не е осъждан. С добри характеристични данни е. Съдейства за разкриване на обективната истина. Безработрен е. Утежняващи вината обстоятелства са данните за извършено домашно насилие спрямо съпругата му. Мотивите за извършване на престъплението - незачитане на установения правов ред.

Съдът счита, че наложеното наказание следва да бъде в размер на минималния предвиден в закона, а именно - 1000 лева, предвид на имотното състояние на обвиняемия, чистото му съдебно минало и добрите характеристични данни.

Така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

С оглед на изложеното, съдът постанови решението си.

                         

Районен съдия: