МОТИВИ                                                                                        НАХД 97/2014г.

 

                           

  Срещу П.П.П. ***, ЕГН **********, е образувано  ДП №36/2014г. по описа на РУП – Ивайловград за извършено престъпление по чл.354В  ал.1 от НК.

                            С постановление от 19.12.2014г. РП – Ивайловград  е предложила на РС-Ивайловград на основание чл.354в, ал.5, вр. с ал.1,  вр. с чл.78 А, ал.1 от НК да освободи обвиняемия П. от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание, въз основа на което е  образувано настоящото административно производство.

                            В съдебно заседание П. се признава за виновен, като  изразява съжаление  за извършеното. Моли съдът да постанови решение, с което да му бъде наложено минимално наказание.

                          

                             Като прецени събраните по делото доказателства  в тяхната съвкупност и поотделно, съдът изцяло приема за установена фактическата обстановка, описана в обстоятелствената част на постановлението. Същата се потвърди и прие от съда след анализ на наличните доказателства, събрани в ДП, които са логични, непротиворечиви и взаимно се потвърждават.
                                    Така П. е осъществил от субективна и обективна страна престъпния състав на
чл.354в, ал.5, вр. с ал.1 от НК и следва да бъде признат за виновен в това, че на  27.06.2014г. в землището на с.Белополяне, обл.Хасково, отглеждал  5 броя растения от рода на конопа, / марихуана, канабис/, представляващи  суха, зелена, растителна маса с нетно тегло 305.6805грама,  със съдържание на активно действащ компонент тетрахидроканабинол 2.9%, /тегловни процента/, на стойност 1834лева,  в нарушение на установените в чл.27, ал.1  от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, /”Забранява се засяването и отглеждането на територията на Република България на растенията опиев мак, кокаинов храст, както и на растенията от рода на конопа, ( канабис), освен в случаите на чл. 29 ал.1/, като случаят е маловажен.

                            Отчитайки, че за това деяние законът предвижда наказание  “Лишаване от свобода” до една година и глоба до 1000лв., с оглед чистото съдебно минало на дееца, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.78а от НК. Ето защо П.П.П.  следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание “Глоба”. Съдът отчита обществената опасност на деянието, като завишена, предвид обстоятелството, че са нарушени обществени отношения, регламентиращи опазване здравето и живота на  хората, но оглед ниската обществена опасност на дееца - касае се за млад човек, направил самопризнания, изразил съжаление за извършеното, съдействащ за разкриване на обективната истина, с добри характеристични данни, както и предвид семейното му и материално положение, съдът счита, че наложеното наказание  следва да бъде в размер на минимално предвидения в закона /чл.78а от НК/, а именно - 1000 лева.

                     На основание чл. 53, ал.2 б. ”а” от НК съдът следва да  постанови отнемане в полза на държавата  на  веществените доказателства, а именно: обект А – суха зелена растителна маса - марихуана, със съдържание на ТХК 2.9 тегловни процента, с тегло 305.5800 грама, обект Б – суха зелена растителна маса  - марихуана, с тегло 4,5125 грама, със съдържание  на ТХК 1.3 тегловни процента, намиращи се на съхранение в Централно Митническо Управление, отдел МРР-НОП, София, като след влизане на решението в сила, същите следва да се унищожат, както и 6 броя туби от ПВЦ, намиращи се в РУП - Ивайловград.

                             С оглед изхода на  делото съдът следва да осъди  П.П.П., със снета по делото самоличност, да заплати по сметка на МВР  направените по делото разноски за изготвяне на физико– химична експертиза в размер на 106.40лева.

                             Така наложеното административно наказание напълно съответства на извършеното и ще осъществи целите на личната и генералната превенция на закона.

                            С оглед наложеното,съдът постанови решението си.

           

 

                                                Районен съдия: