МОТИВИ:                                    НОХД №85/2014г.

 

Подсъдимият А.Н. от Камерун  е предаден на съд за извършено престъпление по чл.279 ал.1 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Прокурорът поддържа обвинението така,както е формулирано в обвинителния акт.

Производстото се води по реда на чл.268 ал.3,т.2 от НПК.

На подсъдимия е назначен служебен защитник.

                       Съдът, като прецени събраните по делото еднопосочни гласни и писмени доказателства приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимият заедно с други двама свои сънародници около 20.00часа на 5.9.2014г. преминава  границата на РБългария  от РГърция в района на 477 гранична пирамида, в землището на с.Драбишна, общ. Ивайловград. Продължили да вървят пеша около час, влезли в гр.Ивайловград и стигайки до  старата мелница на града, близо до ВиК-Ивайловград били открити и задържани от органите на Гранична полиция- Ивайловград. На следващия ден съпровождани от гранични полицаи се придвижили до мястото на преминаване на границата, което те посочили точно. В нивата все още личали техни следи, т.к. скоро било валяло.

 Тази  фактическа обстановка се потвърди и прие от съда след събиране в съдебно заседание на наличните гласни доказателствени средства и от приложените по делото писмени доказателства.

Така по описания по-горе начин подсъдимият А.Н. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на текста на чл.279 ал.1 от НК – на 05.09.2008г. е влязал през границата на страната от Р.Гърция в Р. България в района на 477 гранична пирамида, в землището на с.Драбишна, общ.Ивайловград,обл.Хасково без разрешение на надлежните органи на властта.

При определяне на наказанието на подсъдимия А.Н.  и базирайки се на двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът прецени следното:

-             обществената опасност на деянието е от средна  степен, засяга значими обществени отношения-неприкосновеността на държавната граница;

-             обществената опасност на извършителя е от ниска  степен с оглед чистото му съдебно минало.

  При така изложените съображения,съдът намира, че на подсъдимия А.Н. следва да бъде наложено наказание при преценка за наличие на  смекчаващи вината обстоятелства, а именно „Лишаване от свобода” за срок от 1 година, чието изтърпяване на основание чл. 66 ал.1 от НК да отложи за срок от 3 години, както и  кумулативно предвиденото наказание „Глоба” в размер на 300лева.

          Мотивиран от изложеното,съдът постанови присъдата си.

                                                                         

 

 

 

 

      Районен съдия: