МОТИВИ                                                                   НАХД № 38/2014г.

 

 

Подсъдимият Т.Д. ***,  ЕГН ********** е предаден на съд за извършено престъпление по чл.276 ал.2 вр. с ал.1 от НК, осъществено по време, начин и място, подробно описани в обстоятелствената част на постановлението на РП – Ивайловград. Прокурорът поддържа обвинението така, както е формулирано в постановлението.       В съдебно заседание подсъдимият се признава за виновен.

    Съдът, като прецени събраните по делото еднопосочни гласни и писмени доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:   Св.Н.Н. ***, закупил през 2000 година това­рен автомобил при разпродаването на военно имущест­во. Автомобилът, камион-фургон марка „ЗИЛ 157" бил регистриран скоро след това на негово име с рег.№ ******.  Дълги години не могъл да ползва заку­пения камион. В края на 2012 година св.Н. бил потърсен от подсъдимия К..  Последният се занимавал с транспорт на дърва и такъв вид ка­мион му бил необходим.  Двамата се разбрали св.Н. да продаде на К. камиона си.  Последният поел задължението да изготви всички необходими документи и да плати всички необхадими такси и данъ­ци. Н. предал на К. камиона. От края на 2012г.  камионът - марка „ЗИЛ 157", с рег № ****** бил ползван и управляван от подс.К., без да е преминал технически преглед,  нямал и сключена заст­раховка „Гражданска отговорност".

         На 16.08.201Зг. свидетелите И.Н. и М.А.,***  извършвали проверки на входа на гр.Ивайловград на път ІІ - 5'9, 87-ми километър. Около 17.50 часа спрели за проверка товарен автомобил „ЗИЛ 157" , с рег № ******, управляван от подс.К.. Камионът бил натоварен с дърва за огрев. Свидетелите Н. и А. поискали от К. документите на пре­возното средство и на водача.   Подсъдимият К. отговорил, че не  носи със себе си свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него. Носел обаче и предал за проверка на полицейските служители свиде­телство за регистрация на МПС, както и контролен талон към знак за техни­чески преглед №111278929 и контролен талон към застраховка „Гражданска отговорност", с № 26424038.  Свидетелите Н. и А. поискали да им бъде представена и застрахователната полица за застраховка „Граж­данска отговорност", но К. отговорил, че носи само контролния талон, а полицата си не можел да намери.  По време на проверката на предс­тавените документи, св.Н. забелязал, че върху талона към знак за технически преглед е извършена манипула­ция, изразяваща се в изтриване на стар и написване на нов регистрационен номер на моторното превозно средство и дата, а именно рег № ****** и дата 02.05 2013г, както и залепяне на парче от перфорация с безцветно тиксо, по който начин вместо първоначално перфорирания месец май 201Зг.,  бил перфориран месец декември 201Зг.  Освен това св.Н. установил, че има манипулация и по контролния талон към застраховка „Гражданска отго­ворност", където върху стар регистрационен номер бил изписан нов, а именно този на управлявания от К. автомобил, рег №Х бб98 АВ. Освен това,  на същия контролен талон, перфорираният първоначално месец февру­ари 201Зг.  бил заличен чрез залепване на хартиено парче с безцветно тиксо и бил перфориран месец декември 2013година. Полицейският служител дал възможност на подс. К. да даде писмени обяснения относно тези обстоятелства , но К. отказал.

                  По време на последвалата проверка и досъдебното производство били изискани документи и становища относно представените от подс. К. контролни талони.

                                                  Изпълнителна Агенция „Автомобилна Администрация „ към Министерс­твото на транспорта, информационните технологии и съобщенията, дала ин­формация, че  контролният талон и знак за периодичен технически преглед с № 111278929 били заведени на контролно-технически пункт с разрешение №1080 и собственост на „Х. С. А." ООД-Пловдив, бул. "В. А.", №139. Същите, били  издадени на 03.05.2011г. за преминат периодичен прег­лед за проверка на техническата изправност на мотоциклет „Ямаха ТДМ 850" , с рег № РВ **** Х, със собственик И.Д.К., ЕГН *********.

                                           „Дженералй застраховане" АД-София дали информация, че е издаде­на Комбинирана полица № 08112000659101 за задължителна застраховка „Гражданска отговорност"  на автомобилистите и доброволна застраховка „Злополука" на пътуващите в МПС и контролен талон към нея № 26424038.  В полицата бил записан стикер № 26424038, който бил и номер на контрол­ния талон, тъй като двете части били неразделни една от друга. Посочената полица била сключена за лек автомобил „Фолксваген пасат", с рег. № Х6029ВВ със собственик Х.Д.Ч., ЕГН **********.

                                       По време на досъдебното производство била назначена почеркова ек­спертиза, която установила, че контролен талон към знак за технически прег­лед № 111278929 и контролен талон към застраховка „Гражданска отговор­ност" № 26424038 са подправени. Според същата експертиза подправянето се изразява в подправяне на ръкописния текст, персонализиращ регистраци­онния номер на МПС, за което са издадени и датата, изписана на контролен талон към знак за технически преглед, както и подпра­вяне на перфорацията за срока на валидност чрез запълване с къс хартия посредством безцветно тиксо.

                                     Официалният удостоверителен знак е абстрактно писмено изяв­ление с определено правно значение. Неговата писмена форма е условна, а не изрична, негов автор обикновено не се сочи. В този смисъл се приема, че знакът се отличава не с конкретност, а с клишираност. Тези знаци са официални, защото ангажират някакво държавно учреждение, стопанско предприя­тие или обществена организация, издадени са или са поставени по установе­ния ред и форма от длъжностно лице в кръга на службата му.  Те свидетелстват за нещо с правно значе­ние, представлявайки негова общоважима констатация. Официалните удостоверителни знаци могат да бъдат поставени върху определени вещи, но могат да бъдат и самостоятелно издадени, като отделно обособена вещ  - билет за превоз, входен билет за кино, контролен талон за технически преглед на МПС и др.

                                   Подправянето в случая се изразява във въздействие върху съществуващия официален' удостоверителен знак'   чрез подменяване или допълване на буквени или цифрови знаци или чрез заличаване на такива знаци. 

                                       Изпълнителното деяние по чл.276 ал.2 вр. с ал.1 от НК се изразява в ползване, служене с подправени официални удостоверителни знаци.

                                      С представянето на документите на служителите на РУП-Ивайловград Неделчев и А., подс. К. е осъществил от обективна и субек­тивна страна състава на престъплението по чл.276 ал.2 вр. с ал.1 от НК, като на 16.08.2013г. в гр.Ивайловград съзнателно се е ползвал  пред служители на РУП – Ивайловград от подправени  официални удостоверителни знаци – контролен талон към знак за технически преглед №111278929 и контролен талон за застраховка „Гражданска отговорност”, с № 26424038 и двата за товарен автомобил марка „ЗИЛ 157”, с рег. № Х 6698 АВ, собственост на Н.Д.Н. ***.  Не е установено в производството подс. К. да е подправил официални­те удостоверителни знаци,  поради което от него за това не може да се търси отговорност.

                                                         От субективна страна престъплението е извършено при пряк умисъл - общественоопасните последици са целени и настъпили.

                                              След анализа на доказателствения материал, събран по делото, съдът намира, че са налице обстоятелствата, даващи основание за прилагане на чл.78а от НК, за освобождаване на подсъдимия   от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно : за престъплението чл.276 ал.2 вр. с ал.1 от НК се предвижда наказание глоба от 100 до 300 лева, деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава VІІІ, раздел IV от НК, от престъплението не са причинени имуществени вреди.

                                              След преценка на обществената опасност на деянието и дееца, съдът прецени, че следва за извършеното от подсъдимия престъпление по чл. 276 ал.2 вр. ал.1 от НК, прилазайки разпоредбите на   чл.78 А, ал.1 и ал.5  във вр. с чл.54 от НК да го освободи от наказателна отговорност и му наложи АДМИНИСТРАТИВНО наказание “ГЛОБА “ в размер на 300 лева.

                                            На основание чл.53, ал.1 б.”а” от НК съдът следва да постанови отнемане в полза на държавата на приложените по делото  веществените доказателства - контролен талон към знак за технически преглед №111278929 и контролен талон за застраховка „Гражданска отговорност”, с № 26424038 и двата за товарен автомобил марка „ЗИЛ 157”, с рег. № Х 6698 АВ, собственост на подсъдимия Т.Д.К.,  ЕГН **********,  послужили за извършване на престъпното деяние, които следва да бъдат унищожени.

                                           С оглед изхода на делото подсъдимият следва да бъде осъден да заплати по сметка на МВР направените по делото разноски в размер на 79.97лв.             

                                             Тази санкция би постигнала целите, заложени в разпоредбите на чл.36 ал.1 от НК.

                                              Мотивиран от изложеното съдът постанови решението  си.

 

                    

                                       Районен съдия: