Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 07.01.2014г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на седми януари, две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                                         Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Кр. Х., като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №3 по  описа  за 2014год.

 

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

                 НАЛАГА на нарушителя В.В.М.,  ЕГН **********, неженен, със средно  образование, неосъждан, български гражданин, безработен на основание чл.1,ал.2 от УБДХ, затова че на 29.12.2013г., в гр.Ивайловград, ул.”Витоша”, №1,  в питейно заведение  - механа „Калето”  е извършил  непристойна проява, като е демонстрирал  оскърбително отношение и държане към гражданите, с които е бил в заведението, изразено в употреба на ругатни, псувни и неприлични изрази на публично място пред  повече хора,  наказание “ГЛОБА”  в размер на 100лева.             

                 НАЛАГА на нарушителя С.М.Х.,  ЕГН **********, женен, със средно специално образование, неосъждан, български гражданин, безработен на основание чл.1,ал.2 от УБДХ, затова че на 29.12.2013г., в гр.Ивайловград, ул.”Витоша”, №1,  в питейно заведение  - механа „Калето”  е извършил  непристойна проява,  изразяваща се в скарване,  сбиване и удряне на шамар на  В.В.М.,  ЕГН ********** на публично място пред  повече хора, наказание “ГЛОБА”  в размер на 100лева.             

   Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес.

   Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 09.01.2014г. от 14.00часа.

                                                     

                                        

                                    Районен съдия:

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №3/2014год.

 

 

                          Нарушението е доказано по несъмнен начин. На 29.12.2013г., около 13.00 часа, в гр. Ивайловград,  в питейно заведение  - механа „Калето” се намират  лицата К. Ч., Д.  А., Л. К., С.Х., О. Ч.. В.М. във видимо нетрезво състояние  започнал да отправя  ругатни и псувни към присъстващите с думите:” Майка ви ще еба, кви сте!”, „Мишьовци”, „Майка ви ще еба, турска!” Присъстващите многократно  го предупреждават  да престане да сипе  ругатни и псувни, което той не прави. Афектиран от отправените обиди С.  Х. удря шамар в областта на лицето на М., който пада от стола и преобръща масата. Масата и стола се счупват. Намесват се К. Ч. и Д.  А., които извеждат М. от заведението, за да предотвратят по-голям скандал. М. сигнализира за станалото на телефон 112. Случилото е възприето от присъстващите с голямо неодобрение и възмущение.

                               Нарушителите С.Х. и В.М. са задържани за 24 часа.

                              В съдебно заседание двамата  се признават за виновни и съжаляват за извършеното. Извиняват се взаимно за отправените обиди и  удари.

                              Съдът след като обсъди приложените по делото доказателства, събрани чрез  писмени документи, разпит на свидетели и  обясненията, дадени от нарушителите, намира, че следва да определи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства: Двамата нарушители са млади хора, реабилитирани. Х. е женен. Съжаляват за извършеното и обещават, че няма да се повтори подобно непристойно поведение.

                              Съдът е на мнение, че следва да наложи наказание „Глоба” в минималния размер от по  100 лева на всеки от нарушителите. Намира, че то е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението, личността на нарушителите, настъпилите общественоопасни последици  и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.     

                                      

 

                                                                          Районен съдия: