МОТИВИ                                    НОХД№100/2013г.

                                   Подсъдимият Н.Г.Д. *** е предаден на съд за извършено престъпление  по чл.234 ал.1 от НК.  Прокурорът поддържа обвинението, така както е формулирано в обвинителния акт.   В съдебно заседание подсъдимият и неговият защитник декларират, че подсъдимият се признава за виновен и изразяват съгласие  поизводството да протече по реда на Съкратено съдебно следствие.

                                     Съдът като прецени направените от подсъдимия самопризнания, изявлението му, че не желае да се разпитват свидетели и вещи лица, като при постановяване на присъдата се ползват събраните в досъдебното производство доказателства, приема за установено следното: Свидетелят А.Г.М. работи като граничен полицай в ГПУ-Ивайловград. На 09.10.2013г. той бил на работа, като контрольор на трасе - „вход" на ГКПП - „Ивайловград - Кипринос" за времето от 08.00 на 09.10.2013г. до 20.00 часа на същата дата. Около 19.05 часа на вход за България от Р.Гърция се намира  подсъдимият Н.Г.Д.. След като била проверена самоличността на подсъдимия, граничният полицай пристъпил към физическа проверка на автомобила. След като се убедил, че в багажника на автомобила няма стоки и вещи, държането и превозването, на които  е забранено от закона, полицейският служител разпоредил на Д. да вдигне задните седалки на автомобила и да наклони облегалката напред.  Там св.М. открил акцизни стоки без акцизен бандерол, а именно цигари, марка „КАRЕЕNА Light Slims". Сформирана била оперативно-следствена група от ГПУ-Ивайловград, която извършила претърсване на автомобила на паркинга в предзонието на ГКПП. При извършеното претърсване  били открити и иззети общо 811 кутии цигари марка „КАRЕЕNА Light Slims" без акцизен бандерол. Изготвен  бил протокол за претърсване и изземване, който впоследствие бил одобрен от РС-Ивайловград. Установено  било, че цигарите са укрити в специално пригоден за целта тайник между облегалката на задната седалка и багажното отделение на автомобила. В хода на производството  била назначена и изготвена съдебно-оценителна експертиза от заключението, на която е видно, че общата пазарна цена на цигарите е  6 082.50 лева. В хода на разследването  било установено, че подсъдимият  закупил цигарите в Р.Гърция от неустановено лице - гръцки гражданин.

                                Тази фактическа обстановка се прие от съда след изслушване самопризнанията на подсъдимия и запознаване с материалите, събрани в досъдебното производство.     Така по описания начин подсъдимият Н.Г.Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234, ал.1 от НК, а именно     на     09.10.201Зг.     на     ГКПП  -Киппинос    -     Ивайловгпал", общ. Ивайловград, обл. Хасково,  в немаловажен случай, в лек автомобил „Ауди 80", с рег. № X .....собственост на К. М.Т.Д., с ЕГН **********, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл.25, ал.1 и чл.28, ал.1 от ЗТТИ и чл.2, т.2 и чл.64, ал.4 от ЗАДС, а именно - 811 кутии цигари марка  -  КАRЕЕNА Light Slims”, на обща пазарна стойност  6 082.50 лева.

                                       Разпитан в хода на предварителното производство подсъдимият се е признал за виновен. От обективна страна той е осъществил всички признаци на състава на посоченото престъпление. Държал е в управляван от него автомобил акцизни стоки без бандерол.  От субективна страна деянието е извършено умишлено, защото Д. е знаел, че стоките се намират в тайник в управлявания от него автомобил.

                                         При определяне на наказанието на подсъдимия  и базирайки се на  двата основни принципа – законност и индивидуализация на наказанието, съдът съобрази следното:

                                           Обществената опасност на деянието е от ниска степен – не са причинени   щети, цигарите са иззети.

                     Обществената опасност на дейца  е също ниска – млад човек,  неосъждан,  прави пълни самопризнания в хода на досъдебното и съдебно производство, съжалява за извършеното и декларира, че  в бъдеще няма да нарушава закона.

                    Съгласно нормата на чл.373 ал.2 от НПК, съдът следва да постанови своя съдебен акт – осъдителна присъда, като приложи разпоредбите на чл.58а от НК. Същевременно  намира, че са налице  многобройни смекчаващи  вината обстоятелства, посочени по-горе, поради което   следва да приложи разпоредбите на чл.58а ал.4 вр. с чл. 55  ал.1 т.1 от НК. 

           При така изложените съображения съдът намира, че на подсъдимия  следва  на основание   чл.234 ал.1, вр.  с чл.58а ал.4 вр. с чл.55 ал.1 т.1 НК от НК да  наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от  6 месеца, чието изтърпяване да  отложи на основание чл.66 ал.1 от НК за срок от 3 години, както и кумулативно предвиденото наказание „Глоба” в размер на 500лева.

                       На основание чл.234 ал.3 предметът на престъплението - 811 кутии цигари марка  -  КАRЕЕNА Light Slims”, на обща пазарна стойност 6 082.50 лева, следва да бъдат  отнети в полза на държавата.

                           Разпоредбата на чл.189 ал.3 НПК изисква подсъдимият да бъде осъден да  заплати  в полза на държанвата направените в наказателното  производство разноски в размер на 40лв.

                             Съдът счита, че така определеното наказание ще осъществи целите на личната и генерална превенция на закона.

                                Мотивиран от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

Районен съдия: