Р А З П О Р Е Ж Д А н  Е  

 

04.08.2016год.,  гр. Ивайловград

 

 

Ивайловградски районен съд, на четвърти август, две хиляди и шестнадесета  година, в закрито съдебно заседание в следния състав:

 

Преседател :  Таня Киркова

 

като разгледа докладваното  от  съдията   ЧНД №65 по описа за 2016 година, за да се произнесе съобрази следното:

 

                      Производството е по реда на чл.159а, ал.1 от НПК.

                      В РС–Ивайловград е постъпило искане от Н.Моралиева - прокурор в РП-Ивайловград, в което се обяснява, че на 14.07.2016г. РП-Ивайловград е образувала наказателно производство срещу НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ за това че на 26.4.2016г. в гр.Ивайловград е отнел чужда движима вещ-мобилен телефон от владението на Теньо Петков Тенев, без негово съгласие с намерение противозаконно да я прис­вои  - престъпление по чл.194 ал.1 от НК.

          Предвид гореизложеното и на основание чл.46 ал.2 т.1 и чл.159а ал.З, вр. ал.1 от НПК правят искане пред Районен съд - гр.Ивайловград по досъдебно производство № 45/2016 год., представляващо преписка № 186/2016г. по описа на Районна прокуратура - гр.Ивайловград, съдът да разпореди на мобилните оператори „БТК” АД, с адрес гр.София, бул.”Цариградско шосе”, №115И, ет.З,  ”МТЕЛ” ЕАД - гр.София ,общ.Илинден, ул.”Кукуш”,  № 1 и „Теленор България” ЕАД - гр.София, ж.к.”Младост”, №4 Бизнес парк София, сграда: Спорт Депо  ет.З,  да предоставят създадените при осъществяване на тяхната дейност данни, които са необходими за: проследяване и идентифициране на източника на връзката (ползвани сим-карти);  идентифициране на направлението на връзката (входящи и изходящи разговори);  идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката (входящи и изходящи разговори); идентифициране на типа на връзката; идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство; установяване на идентификатор на ползваните клетки (местонахождение) на мобилен          телефон ” SAMSUNG GALAXY XCOVER 3",  с IМЕI : 358634060378662 и СИМ карта с номер 0895741327 по ДП № 45/2016г. на РУ-Ивайловград при ОД на МВР-Хасково за периода от време, считано от 26.04.2016г.  до изготвяне на справките. Справките с данните да се предоставят на разследващ полицай Тома Найденов в РУ - гр.Ивайловград, при ОД па МВР - гр.Хасково по досъдебно производство № 45/2016г.

           Съгласно разпоредбата на чл.159а ал.2 от НПК информацията, посочена в ал.1 на същия член се събира, когато това се налага за разследването на тежки умишлени престъпления. Запознавайки се с представените по ДП №45/2016г. материали съдът  счита, че липсват каквито и да било  данни за извършено такова  престъпно деяние. Пострадалият не е представил писмени данни за стойността на вещта. Не става ясно дали вещта е търсена на местото, където се предполага, че е изчезнала, т.е. дали е направено всичко за нейното издирване веднага след изгубването й.

                       С оглед на гореизложеното съдът  намира направеното  от РП – Ивайловград искане за неоснователно. При липса на индиция за извършено престъпно деяние би се ангажирал  неоправдано голям обществен ресурс.

                       Водим от изложеното и на основание чл.159а, ал.1от НПК, съдът

                                                     

                                            

                                             Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А:

 

 

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното  от РП – Ивайловград искане по досъдебно производство № 45/2016 год., съдът да разпореди на мобилните оператори „БТК”АД,  ”МТЕЛ” ЕАД  и „Теленор България” ЕАД  да предоставят създадените при осъществяване на тяхната дейност данни, които са необходими за: проследяване и идентифициране на източника на връзката (ползвани сим-карти); идентифициране на направлението на връзката (входящи и изходящи разговори); идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката (входящи и изходящи разговори); идентифициране на типа на връзката; идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство; установяване на идентификатор на ползваните клетки (местонахождение) на мобилен телефон  SAMSUNG GALAXY XCOVER 3",  с IМЕI : 358634060378662 и СИМ карта с номер 0895741327  по ДП № 45/2016г на РУ-Ивайловград при ОД на МВР-Хасково за периода от време, считано от 26.04.2016г. до изготвяне на справките, като неоснователно.

                      Определението не подлежи на обжалване.               

 

 

 

                                                                                              Районен съдия: