П Р О Т О К О Л

 

Гр. Ивайловград, 10.04. 2019 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на десети април, две хиляди и деветнадесета  година, в състав:

 

                                                                         

                                                                Председател: Таня Киркова 

 

 

При участието на секретаря Мара Йорданова

В присъствието на     Прокурора Невена Моралиева.

Сложи за разглеждане, докладваното от съдия - Т. Киркова  НОХД  № 25 по описа за 2019 година.

 

На именното повикване  в 10.40 часа се явиха: 

  РП-Ивайловград, редовно призовани, се представлява от прокурор Невена Моралиева.

  Подсъдимият Д.К.Г., редовно призован, се явява лично и със защитника си адвокат Петинка Капасъзова, с пълномощно по делото.

 Свидетелят Н.И.К., редовно призован, се явява.

 Свидетелят Г.Т.С., редовно призован, се явява.

 Свидетелят А.Д.Б., редовно призован, се явява.

                   По хода на делото.

Прокурорът : Да  се дадe ход на делото.

Подсъдимият Д.К.Г.: Да  се дадe ход на делото.

Адв. П.Капасъзова: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава ход на  делото.

Свидетелите се изведоха от залата.

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Д.К.Г.: роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, пенсионер по болест, с ЕГН **********.

На подсъдимия  се разясниха правата му съгласно  НПК.

На основание чл. 274, ал.1 от НПК на подсъдимия  се разясни правото му на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря и той заяви, че няма възражение този състав на съда, прокурора и секретаря да гледат делото.

 

 

На основание чл. 276, ал. 1 от НПК, съдът докладва делото, като посочва основанията за образуване на съдебното производство, а именно: Внасяне на обвинителен акт от районна прокуратура  Ивайловград срещу Д.К.Г. за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК по Бързо производство № 16/2019г. Не са предявени граждански искове  и не са постъпили искания за конституиране на частни обвинители. На основание чл. 276, ал. 2 от НПК, съдът предоставя възможност на прокурора да изложи обстоятелства, включени в обвинителния акт, както и повдигнатото обвинение. 

Прокурорът: Постигнахме споразумение между страните, което подписахме и го представяме по делото. Ето защо правим  искане същото да бъде одобрено от съда.

Адв.П.Капасъзова: Постигнахме споразумение между страните, подписахме го и го представяме по делото. Моля същото да бъде одобрено от съда.

Подсъдимият Д.Г.: Постигнахме споразумение между страните, което сме представили по делото. Моля същото да бъде одобрено от съда.

 

Съдът, след като изслуша становищата на страните, че са постигнали и подписали  споразумение за решаване на делото в съдебна фаза, намира, че съдебното производство следва да продължи по реда на чл.384 ал.1 от НПК.

Ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на съдебното следствие по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК.

 Н.Моралиева: Със защитника на подсъдимия постигнахме споразумение на основание  чл. 384 ал.1  от НПК за решаване на НОХД № 25/ 2019г. по описа на Районен съд – Ивайловград от 10.04.2019г.,  което подписах и представям пред Вас, като моля да го одобрите.

Адв. П.Капасъзова: От името на моя подзащитен подписах споразумение от 10.04.2019г.,  постигнато с  прокурор  – Невена Моралиева. Отказваме се от разглеждане на делото по общия ред и моля да одобрите споразумението.

     На подсъдимия Д.К.Г.  беше разяснен смисъла на настоящето споразумение, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл.382 ал.7 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда  и не подлежи на въззивно и касационно обжалване.

Съдът запита подсъдимия Д.К.г.: Дали е запознат с обвинението; Разбрал ли е в какво е обвинен; Признава ли се за виновен; Доброволно ли е подписал споразумението с прокурора; Известни ли му са последиците от него; Съгласен ли е с така постигнатото и подписано споразумение; Доброволно ли декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Д.К.Г.: Запознат  съм с обвинението. Разбрах в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Доброволно подписах споразумението с прокурора. Известни са ми последиците от него, че има правно значение на  влязъл в сила съдебен акт. Съгласен  съм с това споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Моля да одобрите така постигнатото и подписано споразумение.

На основание чл. 382, ал. 6 НПК, съдът следва да впише съдържанието на така представеното и подписано от страните споразумение в съдебния протокол като окончателно и без корекции.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ВПИСВА постигнатото между страните споразумение за решаване на НОХД № 25/ 2019г. по описа на Районен съд – Ивайловград в съдебния протокол.

 

 

                                            С П О Р А З У М Е Н И Е

 

                 

                    Днес  10.04.2019г. в гр.Ивайловград, на основание чл.384, ал.1 от НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД №25/2019г. по описа на Районен  съд – гр. Ивайловград, между Районна  прокуратура - гр.Ивайловград, представлявана от прокурор НЕВЕНА МОРАЛИЕВА, подсъдимият–Д.К.Г., ЕГН  **********,представляван от упълномощения  защитник - адвокат ПЕТИНКА КАПАСЪЗОВА  от АК – гр.Хасково

 

                  І. Подсъдимият Д.К.Г.  - роден на ***г***, с постоянен адрес ***,български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан,  пенсионер по болест, с ЕГН  ********** е   извършил  виновно престъпление по чл.343б ал.1 от НК - На 23.03.2019г. в гр.Ивайловград, обл.Хасково, управлявал МПС-лек автомобил - „Хюндай Акцент“, с рег.номер Х 2412 ВР,с концентрация на алкохол в кръвта си  над 1,2 на хиляда, а именно -2,48 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510“, със сериен номер ARDN 0087, по реда на Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на  алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

     

                 ІІ. За така извършеното престъпление по чл.343б ал.1 от НК  на подсъдимия  Д.К.Г.   при условията на чл.55, ал.1 т.1 от  НК следва да се ОПРЕДЕЛИ и НАЛОЖИ   наказание  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”   за срок от 6/шест/ месеца.На основание чл.66 ал.1 от НК  изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода“ да се отложи за срок от 3 години.

                    На основание чл.343г от НК се налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от 9/девет/ месеца.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

       

                     Подписаният  Д.К.Г. с ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, пенсионер по болест, с оглед постигнатото споразумение във връзка с извършеното от мен престъпление, посочено по-горе,   ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен с него, доброволно съм го подписал, разбирам, че има правно значение на влязла в сила присъда и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

     

                                                                

                                                              ПОДПИС:.......................

                                                                             / Д.К.Г./

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

 

ЗА РАЙОННА  ПРОКУРАТУРА

 

ПРОКУРОР:                                                                 ПОДСЪДИМ:.

            /Невена Моралиева /                               / Д.К.Г. /                                                                                                                

                                                                            

 

                          

 

 

 

                                           ЗАЩИТНИК:

                                                                                           /адв.Петинка Капасъзова/

 

 

 

 

 

 

               

Съобразявайки текста  на окончателното споразумение. Съдът намира, че то не противоречи на закона и морала, поради което и на основание  чл. 382, ал. 7 и чл. 24 ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

                  ОДОБРЯВА  постигнатото споразумение за решаване на НОХД № 25 2019г., по описа на Районен съд-Ивайловград, между Районна прокуратура гр.Ивайловград, представлявана от прокурор  НЕВЕНА МОРАЛИЕВА, подсъдимия Д.К.Г., ЕГН **********,  с упълномощения защитник - адвокат Петинка Капасъзова от АК-гр.Хасково, като

 

                    ПРИЗНАВА  Д.К.Г.  - роден на ***г***, с постоянен адрес ***,български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан,  пенсионер по болест, с ЕГН  **********, за ВИНОВЕН, за това, че на 23.03.2019г. в гр.Ивайловград, обл.Хасково, управлявал МПС-лек автомобил „Хюндай Акцент“, с рег.номер Х 2412 ВР,с концентрация на алкохол в кръвта си  над 1,2 на хиляда, а именно - 2,48 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510“, със сериен номер ARDN 0087, по реда на Наредба № 1 от 19.07.2017г. за реда за установяване употребата на  алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, поради което и на основание  чл.343б ал.1 от НК вр. с  чл.55, ал.1 т.1 от  НК му налага наказание  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”   за срок от 6/шест/ месеца.

                 На основание чл.66 ал.1 от НК  отлага изпълнението на наложеното наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години.

                 На основание чл.343г от НК налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от 9/девет/ месеца.

 

  С настоящото  споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл. 381, ал.5 от НПК.

Поради одобряване на постигнатото споразумение между страните по делото  и съобразно разпоредбите на чл. 382, ал.7, вр. с чл.24, ал. 3 от НПК съдът намира, че наказателното производство по    НОХД № 25/2019г.,  по описа на РС-Ивайловград,  следва да бъде прекратено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  наказателното производство  по НОХД №25/ 2019 година по описа на РС-Ивайловград, водено срещу  подсъдимия    Д.К.Г., със снета по-горе самоличност  за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.  

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

По мярката за неотклонение.

Прокурор :     Да се отмени мярката за неотклонение „Подписка“ на подсъдимия Д.К.Г..

Адв.Петинка Капасъзова: Да се отмени мярката за неотклонение      „ Подписка“ на подсъдимия Д.К.Г..

Подсъдимият Д.Г.: Да се отмени мярката за неотклонение „Подписка“.

На  основание чл. 309 вр. с  ал.1 от НПК Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯВА взетата мярка  за неотклонение „Подписка”, по отношение на подсъдимия Д.К.Г..

Определението  подлежи на незабавно изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Хасковски окръжен съд  в 7–дневен срок, считано от днес.

 ПРОТОКОЛЪТ  се написа в съдебно заседание.

 ЗАСЕДАНИЕТО се закри  в  11.00 часа.

 

 

 

 

Районен съдия:

 

   Секретар: