П Р О Т О К О Л

Гр. Ивайловград,  25.08.2015 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на двадесет и пети август  две хиляди и петнадесета  година, в състав:

 

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Калоян Петров

 

При участието на секретаря  К.Х.,

 

В присъствието на  прокурор Невена Моралиева,

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдията – К. Петров НОХД № 57 по описа за 2015 година.

На именното повикване  в 10.30  часа се явиха:

Обвиняемият Х.Т.Х., уведомен от предходно заседание, се явява лично и с адв. К.Ц. ***.

По хода на делото:

Прокурор Моралиева: Да се даде ход на делото.

Адв. Ц.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият Х.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава ход на  делото.

Съдът докладва, че са получени изисканите от предходно заседание документи от НАП.

Съдът предложи на страните да извършат промени в споразумението, като в регистрационния номер на автомобила в управлението, на който е обвинен обвиняемия, вместо буквата «Х» се запишат буквите «СТ», тоест регистрационния номер да се промени от Х ** АТ на СТ *** АТ,  а също вместо при евентуален умисъл, деянието да се счита извършено при пряк умисъл.

Прокурор Моралиева: Запознат съм с документите от НАП. Да се приемат. Поддържам внесеното споразумение, като съм съгласна с предложените от съда промени в споразумението относно регистрационния номер на автомобила и умисъла. От справките от НАП е видно, че са налице условията за постигане на споразумение с обвиняемия, тъй като същия не е реабилитиран за наложеното му наказание по чл. 78а НК.

Адв. К. Ц.: Запознат съм с документите от НАП. Да се приемат като доказателство. Поддържам споразумението постигнато с прокуратурата и моля да го одобрите с предложените от съда изменения относно регистрационния номер на автомобила и умисъла, а именно деянието да се счита извършено с автомобил с рег. № СТ *** АТ, при пряк умисъл. Съгласието си с поправката в постановлението за привличане на обвиняем сме удостоверили с подписите си – моя, на обвиняемия и на разледващия полицай.

Обвиняемият Х.Т.Х.: Запознат  съм с обвинението. Разбрах в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Доброволно подписах споразумението с прокурора. Известни са ми последиците от него. Съгласен  съм с това споразумение, включително с измененията му относно регистрационния номер на автомобила  и умисъла. Декларирам, че се отказвам  от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Съдът счита, че следва да приеме като доказателства представените от НАП документи, а представеното споразумение следва да бъде вписано в протокола със съответните изменения.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прочита, приема и прилага по делото Писма изх. № 57886/2002/063905/12.05.2015 и № 57886/2002/063907/13.08.2015 и Разпореждане № 57886/2002/063904/12.08.2015 г. на публичен изпълнител при НАП.

ВПИСВА окончателния вариант на споразумението между страните за решаване на делото в досъдебното производство по реда на чл. 381 и следващите от НПК, а именно:

 

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

 

ЗА  РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО ПО ДОСЪДЕБНО  ПРОИЗВОДСТВО   

№ 51/2015 ГОДИНА ПО ОПИСА НА   РУ „П”- ИВАЙЛОВГРАД

 

 

                  Днес, 10.08.2015 г., в град Ивайловград, между подписаните по-долу: От една страна ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВ – Районен прокурор на Районна прокуратура град Ивайловград, която в съдебно заседание се представлява от прокурор НЕВЕНА МОРАЛИЕВА, и от друга страна  К.Ц. - Адвокат от Адвокатска колегия Стара Загора, като  защитник на Х.Т.Х.,  ЕГН: **********,***, обвиняем по досъдебно производство № 51/2015г. по описа на РУ „Полиция” гр. Ивайловград, след като констатирахме, че са налице условията визирани в чл. 381 от НПК, сключихме това споразумение за решаване на делото и прекратяване на наказателното производство, включващо съгласие по всички въпроси, визирани в чл. 381, ал.5 от НПК, а именно относно следното:

             1. Х.Т.Х., роден на *** ***, обл. Хасковска, българин, български гражданин,  основно образование, безработен, неженен, неосъждан /с наложено административно наказание по чл.78а от НК/, се признава за виновен в това, че на 05.09.2010 г. на път ІІІ-597, на язовирната стена на язовир «Ивайловград», общ. Ивайловград, обл. Хасково, в едногодишния срок от наказанието му по административен ред с Наказателно постановление   № 895/13.07.2010 г. на Началаника на РУП - Харманли, влязло в законна сила на 30.07.2010 г. за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка «Форд Фиеста», с рег. № *** АТ без съответното свидетелство за управление - престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

           2. За извършеното престъпление, на обвиняемия Х.Т.Х. на основание чл. 343в, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б”, пр. 1,  вр. чл. 42а, ал. 1  от НК  страните се споразумяват, да бъде наложено наказание „Пробация” за срок от  6 / шест/ месеца, включваща следните пробационни мерки:

- по чл. 42а, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1  от НКзадължителна регистрация по настоящ адрес, която да се изпълнява  по местоживеене, с периодичност два пъти седмично за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА;    

- по чл. 42а, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ  МЕСЕЦА.

 3. От престъплението извършено от обвиняемия не са  причинени имуществени вреди, подлежащи  на възстановяване и обезпечаване.

            4. Деянието e извършено от Х.Т.Х., с ЕГН: **********,  при условията на пряк умисъл.

 

За посоченото по-горе престъпление от общ характер, чл. 381, ал. 2 от НПК се допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

            На обвиняемият Х.Т.Х., беше разяснен смисъла на  настоящото споразумение, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл.382 ал.7 от НПК е окончателно и има  последиците на влязла в сила присъда за него и не подлежи на въззивно и касационно обжалване и същият декларира, че се отказва от съдебното разглеждане на делото по общия ред и същият ДЕКЛАРИРА, че се отказва от съдебно разглеждане на дселото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

     Аз, Х.Т.Х., роден на *** ***, обл. Хасковска, българин, български гражданин,  основно образование, безработен, неженен, неосъждан /с наложено административно наказание по чл.78а от НК/, ЕГН: **********, ЗАЯВЯВАМ, че съм съгласен с така постигнатото споразумение между Районна прокуратура - Ивайловград и защитникът ми по Досъдебно производство № 51/2015г. по описа на РУ „Полиция” Ивайловград- адв. К.Ц.,***, че се отказвам от разглеждането на делото по общия ред, както и че разбирам последиците на самото споразумение, за което се подписвам.

                                                       

                                                                       ДЕКЛАРАТОР :........................                                                         

                                                                                          /Х.Т.Х. /                                                                                                              

                                                         

                            

                                                          

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :

 

 

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА   ИВАЙЛОВГРАД

 

      ПРОКУРОР:  ………………………….                            

                              /Невена Моралиева/      

                                                                         

                    

                                                          

                                                           ЗАЩИТНИК:  …………………………                

                                                                                       / адв. К.Ц. /                                                          

                                                                            

             

 

                                                           ОБВИНЯЕМ : ……………….......…..    

                                                                                   /Х.Т.Х. /    

                                                                                                                              

Поради това, че така постигнатото споразумение съответства на събраните по делото доказателства, съобразено е с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 НПК, не противоречи на закона, включително поради това, че видно от приетите в днешното съдебно заседание доказателства, към датата на деянието обвиняемият не е бил реабилитиран за деянието, за което е наказан по реда на чл. 78а НК, не противорчи и на морала, Съдът счита, че споразумението следва да бъде одобрено.

Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК,

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА окончателния вариант на постигнатото между Димитър Чорбаджиев – Районен  прокурор при Районна прокуратура – Ивайловград, представлявана в съдебно заседание от прокурор Невена Моралиева – от една страна,  и от друга страна – страна  К.Ц. - адвокат от Адвокатска колегия Стара Загора, като  защитник на обвиняемия Х.Т.Х., споразумение за решаване на делото в досъдебното производство № 51/2015 г. по описа на РУП – Ивайловград, като:

                  ПРИЗНАВА Х.Т.Х. с ЕГН: **********, роден на *** ***, обл. Хасково, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан /с наложено административно наказание по чл.78а от НК/,  ЗА ВИНОВЕН в това, че 05.09.2010 г. на път ІІІ-597, на язовирната стена на язовир «Ивайловград», общ. Ивайловград, обл. Хасково, в едногодишния срок от наказанието му по административен ред с Наказателно постановление   № 895/13.07.2010 г. на Началаника на РУП - Харманли, влязло в законна сила на 30.07.2010 г. за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, е извършил друго такова деяние, като е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка «Форд Фиеста», с рег. № ***АТ без съответното свидетелство за управление, с което е осъществил от обективна и субективна страна при форма на вина пряк умисъл, състава на престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. с ал. 1 НК,

поради което и на основание чл. 343в, ал. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК, му НАЛАГА наказание „ПРОБАЦИЯ ”, със следните пробационни мерки:

      - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС за срок от 6 /шест/ месеца, с периодичност  два  пъти седмично.

 - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител  за срок от  6 /шест/ месеца.

Като взе предвид така постигнатото споразумение между страните по делото, както и съобразно разпоредбите на чл. 382, ал. 7, вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК съдът намира, че наказателното производство по НОХД № 57/2015 г. по описа на РС - Ивайловград следва да бъде прекратено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА  наказателното производство  по НОХД № 57/2015 година по описа на РС - Ивайловград.

Настоящото определение е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На  основание чл. 309, ал. 2, вр. с  ал. 1 от НПК Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ взетата мярка  за неотклонение „Подписка”, спрямо обвиняемия  Х.Т.Х..

Определението  подлежи на незабавно изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Хасковски окръжен съд в 7–дневен срок, считано от днес.

ПРОТОКОЛЪТ  се написа в съдебно заседание.

ЗАСЕДАНИЕТО се закри  в 10.47 часа.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

   СЕКРЕТАР :