П Р О Т О К О Л

 

Гр. Ивайловград,  02.04.2014 година.

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на втори април  две хиляди и четиринадесета година, в състав :

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Калоян Петров

 

При участието на секретаря М.Й.

 

В присъствието на Районен прокурор Димитър Чорбаджиев

 

Сложи за разглеждане, докладваното от съдията К. Петров НОХД № 24 по описа за 2014 година

На именното повикване  в 11.00 часа се явиха :

Обвиняемият  М.  Е.  Б.,  редовно призован се явява лично и с адв. В.К. ***.

По хода на делото:

Р.Прокурор: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира,че са налице условията за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава ход на  делото.

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

М.Е.Б. с ЕГН **********, роден на *** ***, общ. Ивайловград, обл. Хасково, ул. „П.” № 6, български гражданин, женен, с основно образование, земеделски производител,   неосъждан.

На основание чл. 274, ал. 1 НПК на обвиняемия се разясни правото му на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря и той заяви, че няма възражения този състав на съда, прокурор и секретар да гледат делото.

Прокурор: Със защитника на обвиняемия постигнахме споразумение за решаване на делото по чл. 381 от НПК, което подписах и представям пред Вас, като моля да го одобрите.

Адв. К.: От името на моят подзащитен подписах споразумението с  Р. прокурор. Отказваме се от разглеждане на делото по общия ред и моля да одобрите споразумението.

Обвиняемият М.  Е.  Б.: Запознат съм с обвинението. Разбрах в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Доброволно подписах споразумението. Известни са ми последиците от него. Съгласен съм с това споразумение. Декларарам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Съдът счита, че представеното споразумение следва да бъде вписано в протокола.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА  окончателният вариант на споразумението между страните за решаване на делото в досъдебното производство по реда на чл. 381 и следващите от НПК, а именно:

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА  РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО  ПО  ДОСЪДЕБНО  ПРОИЗВОДСТВО

  1/2014 ГОДИНА ПО ОПИСА НА РУП  гр. ИВАЙЛОВГРАД

 

Днес, 25.03.2014 г., в град Ивайловград,  между подписаните по-долу:

От една страна ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВ – Районен прокурор на Районна прокуратура град Ивайловград и от друга страна  В.К.- Адвокат от Хасковска адвокатска колегия с офис в гр. Ивайловград, ул. „Георги Димитров” № 40, като   служебен защитник на М.Е.Б., ЕГН **********,***, обвиняем по Досъдебно производство № 1/2014г. по описа на РУ „Полиция” гр. Ивайловград, след като констатирахме, че са на лице условията, визирани в чл. 381 от НПК,  сключихме това споразумение за решаване на делото  и прекратяване  на наказателното  производство, включващо  съгласие  по всички  въпроси, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, а именно  относно следното:

1.М.  Е.Б., роден на *** ***, общ. Ивайловград, обл. Хасково, на ул. „П.” № 6, турчин, български гражданин, женен, с основно образование, земеделски производител, неосъждан

се признава за виновен

в това, че на 03.01.2014 г. на общински път ІІІ-5906, между с. Железино и с. Гугутка, обл. Хасково, е управлявал МПС – товарен автомобил марка „Форд  Транзит”  с рег. № Х **** ВН, с концентрация  на алкохол  в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,20 на хиляда, установено по надлежния ред,  с протокол за химическа експертиза № 06/07.01.2014 г. – престъпление  по чл. 343б, ал. 1 от НК.

2. 1. За извършеното престъпление, на обвиняемия М.Е.Б. на основание чл. 343б, ал. 1 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. ”б”, пр. 1, вр. чл. 42а, ал.1 от НК страните се споразумяват, да бъде наложено наказание „Пробация”  за срок от 11/единадесет/ месеца, включваща следните пробационни мерки:

- по чл. 42а, ал. 2, т.1, вр. ал. 1 от НК – задължителна  регистрация  по настоящ адрес, която да се изпълнява в с. Казак, общ. Ивайловград, ул.”П.” № 6 – с периодичност  два пъти  седмично   за срок от ЕДИНАДЕСЕТ  МЕСЕЦА;

-по чл. 42а, ал.2, т. 2, вр. ал. 1 от НК - задължителни периодични срещи  с пробационен служител за срок от ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

2.2. На основание чл. 343г от НК на обвиняемия  М.  Е.  Божаджъ да се наложи наказание „лишаване от право  да управлява МПС” за срок от 9 месеца.

3. От престъплението извършено от обвиняемия не са причинени имуществени вреди, подлежащи  на възстановяване  и обезпечаване.

4. Деянието  е извършено от обвиняемия  М.  Е.Б., с ЕГН ********** при условията на евентуален  умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер, съгласно чл. 381, ал. 2 от НПК се допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

Екземпляр от настоящото споразумение бе връчено на обвиняемия  М.  Е.Б..

На обвиняемия  М.Е.Б., беше разяснен смисъла на настоящето споразумение, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по чл. 382, ал. 7 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за него и не подлежи на въззивно и касационно  обжалване и същият декларира, че се отказва от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Аз, М.Е.Б., роден на *** ***, общ. Ивайловград на ул.”П.” № 6, турчин, български гражданин, женен, с основно образование, земеделски производител, неосъждан, с ЕГН: **********, ЗАЯВЯВАМ, че съм съгласен с така постигнатото споразумение между Районна прокуратура-Ивайловград и защитника ми  по Досъдебно производство № 1/2014 г. по описа на РУ „Полиция” Ивайловград, адв. В.К. ***, че се отказвам от разглеждането на делото по общия ред, както и че разбирам последиците на самото споразумение, за което се подписвам.

 

                                                                     ДЕКЛАРАТОР: …………….............                                

                                                                                         /М.Е.Б./

                                                                   

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ :  

  

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ИВАЙЛОВГРАД:

                         

                                    РАЙОНЕН ПРОКУРОР:.......................                                                           

                                                                           /ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВ /    

                                                                         

 

                                                    ЗАЩИТНИК:.......................

                      /адв. В.К./                                               

 

                                           ОБВИНЯЕМ…………….............

                                                                        /М.Е.Б./

 

Поради това, че така постигнатото споразумение съответства на събраните по делото доказателства, съобразено е с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 НПК, не противоречи на закона и морала, Съдът счита, че същото следва да бъде одобрено.

Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 ОДОБРЯВА   окончателният вариант на  постигнатото между Районен прокурор Димитър Чорбаджиев и адв. К. *** – служебен защитник на обвиняемият М.Е.Б., споразумение за решаване на делото в досъдебното производство № 1/2014 г. по описа на РУП - Ивайловград, за следното:

ПРИЗНАВА М.  Е.Б. с ЕГН: **********, роден на *** ***, общ. Ивайловград, обл. Хасково, ул. „П.” № 6, български гражданин, женен, с основно  образование, земеделски производител, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.01.2014 г. на общински път ІІІ-5906, между с. Железино и с. Гугутка, обл. Хасково, е управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил марка „Форд  Транзит”  с рег. № Х **** ВН, с концентрация  на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,20 на хиляда, установено по надлежния ред,  с протокол за химическа експертиза № 06/07.01.2014 г. – престъпление  по чл. 343б, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. ”б”, пр. 1 от НК, му се налага наказание “ПРОБАЦИЯ” със следните пробационни мерки:

“ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” за срок от 11 /единадесет/ месеца, която да се изпълнява в с. Казак, общ. Ивайловград, ул.”П.” № 6,  а именно явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно  лице с периодичност два пъти седмично,

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от 11/ единадесет/ месеца, като срещите да бъдат планирани или извънредни по искане на пробационния  служител или осъдения.

На основание чл. 343г от НК на обвиняемия М.Е.Б. се налага наказание „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 9 /девет / месеца.

Като взе  предвид така постигнатото  споразумение  между страните по делото, както и  съобразно разпоредбите на чл. 382, ал. 7, вр.с чл. 24, ал. 3 от НПК  съдът намира, че наказателното производство  по НОХД № 24/2014 година  на Районен съд-Ивайловград следва да бъде прекратено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производството по НОХД № 24/2014 г. на Районен съд - Ивайловград.

Настоящото определение е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На основание чл. 309, ал. 2, вр. ал. 1 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение “Подписка”, спрямо обвиняемият М.Е.Б.. 

Определението подлежи на незабавно изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Хасковски окръжен съд в 7 – дневен срок, считано от днес.

ПРОТОКОЛА се написа в съдебно заседание.

ЗАСЕДАНИЕТО се закри  в 11.10 часа.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

     СЕКРЕТАР :