П Р О Т О К О Л

 

Гр. Ивайловград, 17.01.2014 година.

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на  седемнадесети януари две хиляди и четиринадесета   година, в състав :

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: К. П.

                                             СЪД . ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.П.

                                                                                    Д.С. 

 

При участието на секретаря  К.Х.

В присъствието на Районния  прокурор Д. Чорбаджиев

Сложи за разглеждане, докладваното от председателя К. Петров НОХД № 89 по описа за 2013 година

На именното повикване  в 10.00 часа се явиха :

Подсъдимият Д.М.А., редовно призован, се явява лично и с адв. Д. Г. от  АК - Хасково, с пълномощно от досъдебното производство.

По хода на делото :

Р. Прокурор: Да се даде ход на делото.

Адв. Д. Г.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

Дава ход на  делото.

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Д.М.А.: ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Ивайловград, живущ ***, български гражданин, със средно  образование, безработен, неженен, неосъждан.

На подсъдимия се разясниха правата по НПК и той заяви, че ги е разбрал.

На основание чл. 274, ал. 1 НПК на подсъдимия се разясни и правото му на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря и той заяви, че няма възражения този състав на съда, прокурор и секретар да участват в разглеждане на делото.

Р. Прокурор: Да се даде ход на съдебното следствие.

Адв. Д. Георгиев:  Молим да ни се даде възможност за постигане на споразумение с прокуратурата.

Р. Прокурор: Съгласен съм да обсъдим споразумение.

Подсъдимия  Д. А. : Съгласен съм със споразумение.

Съдът предоставя възможност на страните да обсъдят споразумение.

Заседанието продължи в 12.40 часа.

Р. Прокурор: Съгласихме се предложението на защитата за споразумение за решаване на делото в съдебното производство, като производството да продължи по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Моля да одобрите постигнатото споразумение.

Адв. Д. Г.: Представяме споразумение за решаване на делото в съдебното производство. Отказваме се от разглеждане на делото по общия ред, като моля производството да продължи по реда на Глава двадесет и девета от НПК и одобрите споразумението.

Подсъдимият Д. А.: Съгласен съм със споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Съдът намира, че няма пречки да се пристъпи към разглеждане на постигнатото от страните споразумение по реда на Глава двадесет и девета от НПК. Поради, което и на основание чл. 384 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Дава ход на делото по реда на чл. 382 и следващите от НПК.

Р.Прокурор: Със защитника на подсъдимия постигнахме споразумение за решаване на делото по чл. 384 във вр. с чл. 381 от НПК, което подписах, като моля да го одобрите.

Адв. Д. А.: От името на моят подзащитен подписах споразумението с районния прокурор. Отказваме се от разглеждане на делото по общия ред и моля да одобрите споразумението.

Подсъдимият Д. А.: Запознат съм с обвинението. Разбрах в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Подписах споразумението с прокурора. Известни са ми последиците от споразумението. Съгласен съм с това споразумение. Доброволно подписах споразумението. Декларарам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. 

Съдът счита, че споразумение следва да бъде вписано в протокола.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА  споразумението между страните за решаване на делото в съдебното производство по реда на чл. 384, вр. чл. 381 и следващите от НПК, а именно:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНА ФАЗА  по НОХД №  89/2013 г. по описа на Районен съд - гр.Ивайловград

Днес 17.01.2014 год. в гр. Ивайловград, на основание чл. 384,  вр. чл. 381 от НПК между Д. К. Ч. - Районен прокурор на Районна прокуратура гр. Ивайловград и адвокат Д. *** - защитник на подсъдимия Д.М.А. се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД № 89/2013 год. по описа на Районен съд- Ивайловград,

ОТНОСНО СЛЕДНОТО :

1. Подсъдимият Д.М.А., ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Ивайловград, българин, гражданство - българско, неженен, неосъждан, образование - средно, месторабота - безработен, живущ ***,

се признава за виновен в това, че:

На 07.05.2012 г. в района на с. Гугутка, община Ивайловград, обл. Хасково, в микробус марка "М.", модел "312 Д С.", с рег. № Х***, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл. 28, ал. 1 от ЗТТИ, вр. чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове и чл. 64, ал. 4 от ЗАДС, а именно: 86 000 кутии цигари, от които 70 000 кутии от марка "Slims Raquel" - сини, 16 000 кутии от марка "Slims Raquel" - червени, на обща стойност 645 000 /шестстотин четиридесет и пет хиляди/ лева, в немаловажен случай, като предметът на престъплението е в големи размери -престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, предл. 2 - ро от НК.

1. За извършеното престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, предл. 2 - ро от НК на подсъдимия Д.М.А. на основание чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1
предл. 2-ро, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, се определя наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от една година и шест месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага с изпитателен срок от 3 три години,

2. На основание чл. 234, ал. 3 от НК предмета на престъплението, а именно: 86 000 кутии цигари, от които 70 000 кутии от марка " Slims Raquel- сини,   16 000 кутии от марка " Slims Raquel " - червени - всички без акцизен бандерол на съхранение в Митница - Свиленград се отнема в полза на държавата.

3. От престъплението не са причинени имуществени вреди, подлежащи на  възстановяване или обезпечаване.

4.  На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, направените по делото разноски в размер
на 40 лева се възлагат на подсъдимия Д.М.А..

5.. Веществените доказателства по делото, а именно:

1 брой мобилен телефон "Нокиа Х1", 1. бр. батерия за телефон модел"ВL-5j", 1 бр. СИМ карта за мобилен оператор “Виваком” с № 89*** не представляващи предмет на престъпление, СЕ ВРЪЩАТ на С. М. Р.;

1 брой мобилен телефон "Нокиа 6170", 1 бр. батерия за телефон модел "ВL-5Ср", 1 бр. СИМ карта “в-конект” с номер 89**** не представляващи предмет на престъпление, СЕ ВРЪЩАТ на А. Р. Т.;

1 брой микробус "М. – С." с рег.№ Х *** не представляващ предмет на престъпление, СЕ ВРЪЩА на собственика.

 

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от първоинстанционния съд, определението на съда по  чл. 382 ал.7 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за Д.М.А., ЕГН:**********  и не подлежи на въззивно и касационно обжалване.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Подписаният Д.М.А., ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Ивайловград, българин, гражданство - българско, неженен, неосъждан, образование - средно, месторабота - безработен, живущ ***,

ДЕКЛАРИРАМ:

Че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Запознат съм с настоящето споразумение, доброволно съм го подписал, съгласен съм с всички негови клаузи и условия,  и с това, че наказателното преследване по делото следва да бъде прекратено, а одобреното споразумение от съда има характера на влязла в сила присъда.

                                                                        ДЕКЛАРАТОР:………………

                                                                      / Д.М.А. /       

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Р. ПРОКУРОР: …………………….                               ЗАЩИТНИК:……………………

/ Д. Ч. /                                                                                                /Д. Г. /

 

 

 ПОДСЪДИМ:……………….

                                                                        /Д.М.А. /

 

Поради това, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала Съдът счита, че същото следва да бъде одобрено. Ето защо и на основание чл. 384 във вр. с чл. 382, ал. 7 от НПК, Съдът

 

 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 ОДОБРЯВА   постигнатото между  прокурор Д. К. Ч. - Районен прокурор на Районна прокуратура гр. Ивайловград и адвокат Д. *** - защитник на подсъдимия Д.М.А. за решаване на делото в съдебното производство, по НОХД № 89/2013 год. по описа на Районен съд- Ивайловград,  за следното:

Подсъдимият  Д.М.  А. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Ивайловград, българин, българско гражданство, неженен, неосъждан, средно образование, безработен, живущ ***, СЕ  ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН  в това че:

На 07.05.2012 г. в района на с. Гугутка, община Ивайловград, обл. Хасково, в микробус марка "М.", модел "312 Д С.", с рег. № Х.**, държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл. 28, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, чл. 2, т. 2 и чл. 64, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове, а именно: 86 000 кутии цигари, от които 70 000 кутии от марка "Slims Raquel" - сини, 16 000 кутии от марка "Slims Raquel" - червени, на обща стойност 645 000 /шестстотин четиридесет и пет хиляди/ лева, в немаловажен случай, като предметът на престъплението е в големи размери, с което е осъществил от обективна и субективна страна при форма на вина пряк умисъл, състава на престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, предл. 2 - ро от НК,

поради което и на основание чл. 234, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, предл. 2-ро, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК

му се налага наказание "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" за срок от 1 /една/ година и 6 /шест/ месеца..

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на наложеното наказание "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА"  се отлага за срок от 3 /три/ години.

На основание чл. 234, ал. 3 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението, а именно: 86 000 кутии цигари без бандерол, от които 70 000 кутии от марка " Slims Raquel- сини,   16 000 кутии от марка " Slims Raquel " - червени - всички без акцизен бандерол на съхранение в Митница - Свиленград.

От престъплението не са причинени имуществени вреди, подлежащи на  възстановяване или обезпечаване.

  На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА Д.М.А. да заплати на Държавата, по сметка на МВР, направените по делото разноски в размер на 40.00 /четиридесет/ лева.

Веществените доказателства по делото а именно:

1 брой мобилен телефон "Нокиа Х1", 1. бр. батерия за телефон модел"ВL-5j", 1 бр. СИМ карта за мобилен оператор “Виваком” с № 89**** не представляващи предмет на престъпление, ДА СЕ ВЪРНАТ на С. М. Р.;

1 брой мобилен телефон "Нокиа 6170", 1 бр. батерия за телефон модел "ВL-5Ср", 1 бр. СИМ карта “в-конект” с номер 89** не представляващи предмет на престъпление, ДА СЕ ВЪРНАТ на А. Р. Т.;

1 брой микробус "М. – С." с рег.№ Х **** не представляващ предмет на престъпление, ДА СЕ ВЪРНЕ на собственика.

Като взе  предвид така постигнатото  споразумение  между страните по делото, както и  съобразно разпоредбите на чл. 384, чл. 382, ал. 7, вр.с чл. 24, ал. 3 от НПК, Съдът намира, че наказателното производство  по НОХД № 89/2013 година  на Районен съд-Ивайловград следва да бъде прекратено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД 89/2013 година  на РС-Ивайловград.

 Настоящото определение е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

По мярката за неотколонение:

Р. Прокурор: Да се отмени.

Адв. Д. Георгиев: Да се отмени.

Подсъдимият: Да се отмени.

Поради приключване на съдебното производство с влязъл в сила съдебен акт и налагане на условно осъждане и на основание чл.309, ал.2, вр. ал. 1 от НПК, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетите мерки за неотклонение “Подписка” и “Парична гаранция” в размер на 2000 лева, спрямо подсъдимия Д.М.А..

ДА СЕ ОСВОБОДИ внесената от подсъдимия с Вносна бележка от 11.05.2012 г., по сметка на МВР, в изпълнение на Постановление от 10.05.2012 г. на ОП – Хасково по ДП № 2/2012 г. по описа на ГПУ – Крумовград, прокурорска преписка № 807/2012 г. на ОП – Хасково, парична гаранция от 2000 лева, след прихващане на дължимите на МВР разноски по делото в размер на 40.00 /четиридесет/ лева.

Определението подлежи на незабавно изпълнение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Хасковски окръжен съд в 7 – дневен срок, считано от днес.

Адв. Д. Георгиев: Спрамо подзащитния ми е наложена Забрана да напуска пределите на Република България. Моля да се отмени.

Р. Прокурор: Не възразявам.

Поради приключване на съдебното производство с влязъл в сила съдебен акт и налагане на условно осъждане, Съдът намира, че ограничителната мярка е изчерпала основанието си и следва да бъде отменена.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОТМЕНЯ взетата с Постановление от 10.05.2012 г. на ОП – Хасково по ДП № 2/2012 г. по описа на ГПУ – Крумовград, прокурорска преписка № 807/2012 г. на ОП – Хасково, по отношение на подсъдимия Д.М.А. ограничителна мярка Забрана да напуска пределите на Република България.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Хасковски окръжен съд в 7 – дневен срок, считано от днес.

ПРОТОКОЛА се написа в съдебно заседание .

ЗАСЕДАНИЕТО се закри  в 13.15 часа.

 

 СЕКРЕТАР :                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :

                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                                                           1:                                    2: