П Р О Т О К О Л

 

Гр. Ивайловград, 05.07.2018 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на  пети юли, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                          Председател:  ТАНЯ КИРКОВА

 

при участието на секретаря  К. Х.

сложи за разглеждане, докладваното от съдията Таня Киркова, НЧД  № 37 по описа за 2018  година.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

Молителят Я.  С.Я., редовно призован, се явява лично и с адв. В.К., с пълномощно от 05.05.2018г.

Районна прокуратура - Ивайловград, редовно призована, се представляват от районния прокурор Димитър Чорбаджиев.

По хода на делото.

Р. П. Чорбаджиев: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Молителят: Да се даде ход на делото.

Съдът  намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото.

Ето защо 

О П Р Е Д Е Л И:

Дава ход на делото.

Сне се самоличността на молителя, както следва :

Я.С.Я.: ЕГН **********,***, български гражданин, средно образование, осъждан, нежен, живее на семейни начила, работи като животновъд.

Адв.К.: Поддържам  молбата за реабилитация на молителя  ми. Налице са всички основания за тази съдебна реабилитация. Поискали сме служебна справка от РУ на МВР- Ивайловград, която е приложена към делото. Представили сме писмени доказателства – характеристика от кметския наместник на с. Камилски дол, свидетелство за съдимост и Удостоверение от РП- Ивайловград.

Молителят: Да, поддържам молбата си за реабилитация.  Смятам, че са налице всички изисквания, за да бъда реабилитиран по съдебен ред.

Р.Прокурор: Налице са основанията за реабилитация. Допустимо е искането.

Адв.К.: Да се приемат представените доказателствата.

Молителят: Да се приемат представените доказателства.

Р.Прокурор : Да се приемат.

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото приложените с молбата на Я.С.Я., писменни документи от РУ на МВР- Ивайловград   и изисканите и приложени по делото други такива.

 Ето защо съдът по   доказателствата

О П Р Е Д Е Л И :

Приема и прилага  като доказателства по делото:  приложените с молбата на  молителя Я.С.Я.:*** от 08.06.2018г.,   Характеристика за Я.С.Я.  от кметски наместник на с.Камилски дол –А. Г. от 14.06.2018г., Справка за съдимост на Я.С.Я. от 04.08. 2016г. рег. № 65, Актуална Справка за съдимост от 22.06.2018г. на  Я.С.Я.  с рег. № 78, Разписка от 08.09.2016г. от Я.С.Я., за заплащане на  дължимите разноски по НОХД № 15/ 2012г. по описа на Районен съд–Ивайловград, Характеристична справка на Я.С.Я. *** към ОД МВР- Хасково,  приложена с  писмо вх. № 2084 от 02.07.2018г.

Адв.К.: Нямам други доказателствени искания.

Молителят:  Нямам други доказателствени искания.

Р. Прокурор: Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира делото за изяснено от фактическа и правна  страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

Приключва съдебното следствие.

Дава ход съдебните прения.

Р.Прокурор:Изпълнени са всички изисквания на  чл. 87 от НК. Представени са доказателства за това. Считам, че са налице основанията за реабилитация и за това предоставям на съда.

Адв.К.: Госпожо съдия, видно от приложените и представени към молбата доказателства  за съдебна реабилитация на моя доверител се установи, че са налице предпоставките, визирани в чл. 87 ал.1 от НК, а именно, че към настоящия момент  Я.С.Я. и след последното му осъждане има добро поведение. Предпоставката по т.2 също е изпълнена, с оглед на това, че не съществува по отношение на наложената присъда изискване  да се възтановяват някакви причинени щети. Видно е, че същият е поправил  поведението си, което като такова е било укоримо към датата на извършване на  престъплението през 2012г.  След изтърпяване на  наказанието  към настоящия момент е изтекъл предвидения в ал. 1 на чл. 87 от НК срок. С оглед на което следва и моля да постановите  съдебна реабилитация, тъй като са налице условията и предпоставките за това.

Молителят: Поддържам становищата и на двете страна. Моля да бъда реабилитиран. Считам, че са налице условията за съдебна реабилитация.

Съдът след като изслуша становището на страните и се запозна с приложените писменни доказателства и  съобрази  разпоредбите на чл. 87,ал.1 от НК, съгласно които съдът следва да постанови реабилитация на осъдено лице, ако в течение на 3 години от изтичане на срока на  наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършило друго престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“ или по-тежко наказание, ако е имал добро поведение и  ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди, намира, че са налице тези условия посочени в чл. 87, ал.1 от НК, а именно:  От приложената справка за съдимост на молителя Я.С.Я.  е видно, че е бил осъждан с Присъда № 29 / 22.04.2003г. по НОХД № 17/ 2003г. на РС - Ивайловград на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца,чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години на основаниое чл. 66, ал.1 от НК.  Същият е реабилитиран на основание чл. 86,ал.,1 т. 1 от НК .

С Определение № 15/ 16.03.2012г., постановено по НОХД № 15/2012г. на Районен съд- Ивайловград, е одобрено споразумение, съгласно което  на Я.С.Я. е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 1 година, чието изпълнение е отложено  за срок от 3 години  на основание чл. 66, ал.1 от НК. Осъден е  да заплати 128.90лв. разноски по делото.

Определението  е влязло в сила на 16.03.2012г. Изпитателният срок е изтекъл на 16.03.2015г., следователно съгласно чл. 87, ал.1 от НК  - 3 годишния срок е изтекъл на 16.03.2018г.

Видно от представеното Удостоверение  на РП- Ивайловград  от 08.06.2018г. срещу молителя Я.С.Я.,  към дата 07.06.2018г.  няма повдигнати обвинение по неприключили наказателни производства.

По делото е приложена характеристика на молителя, изготвена от кметския наместник  на с.Камилски дол, където живее Я.С.Я.. В  нея той се описва като работлив и отзивчив към съселяните си. Не се сочат извършени от него противообществени прояви.

В изисканата и приложена по делото характеристика, депозирана от РУ на МВР – Ивайловград, се сочи, че за предходния 3 годишен  срок,  касаещ реабилитационния период, молителят няма криминална регистрация  и противообществени прояви.

От разписка № 012008/ 08.09.2016г. е видно, че молителят Я.С.Я. е заплатил дължимите по делото разноски в размер на 128.90лв.

Съдът след като обсъди доказателствата по делото и съобрази  становищата на страните намира, че са изпълнени изискванията на чл. 87 ал. 1 от НК за допускане на съдебна реабилитация  на молителя Я.С.Я. по отношение на осъждането му, постановено  с Определение № 15/ 16.03.2012г., с което е одобрено споразумение, постигнато между РП-Ивайловград и защитника на подсъдимия като е наложено наказание „ Лишаване от свобода“ за срок от 1 година, чието изпълнение е отложено на основание чл. 66, ал.1 от НК за срок от 3 години.

Ето  защо                                                                                            

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ДОПУСКА съдебна реабилитация на Я.С.Я. с ЕГН  **********.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Хасково в седмодневен срок от днес.

Заседанието се закри в 10.15 часа.

Протоколът се написа на 05.07.2018 г.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

СЕКРЕТАР :