П Р О Т О К О Л

 

Гр. Ивайловград,  11.10.2017 година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на единадесети октомври  две хиляди и седемнадесета  година, в състав:

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТАНЯ КИРКОВА

 

 

При участието на секретаря  Мара Йорданова,

В присъствието на  районния прокурор Димитър Чорбаджиев,

Сложи за разглеждане докладваното от съдията – Т. Киркова НЧД № 40 по описа за 2017 година.

На именното повикване  в 09.30  часа се явиха:

Осъденият Д.К.В., редовно призован, се явява лично.

По хода на делото:

Р. Прокурор: Да се даде ход на делото.

Осъденият: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са на лице основанията за даване ход на делото

Ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

Дава ход на делото.

Сне се самоличността на осъдения, както следва:

Д.К.В., с ЕГН **********, 34 годишен, с начално образование, женен, осъждан.

На осъдения се разясниха правата му по НПК.

Той обясни, че ги е разбрал.

На осъдения се разясни, че има право  на правна защита, включително на служебен защитник.

Осъденият: Не желая да ангажирам защитник, както и  съдат да ми назначи  служебен защитник.

Докладва се молбата.

Осъденият: Поддържам молбата си.

Р.Прокурор: Г-жо Председател считам, че не са налице основанията на чл. 27 от НК, поради следните причини: Присъдата, която е цитирал осъденият, а именно на Окръжен съд - Хасково не е ефективна присъда. Наказанието, наложено с нея е отложено на основание чл. 66, ал. 1, за срок от 4 години. Чл. 27 от НК визира случаите когато имаме ефективни присъди. В този случай ние имаме една условна присъда и в изпитателния срок, в който би следвало осъденият да не извършва никакви престъпления той извършва друго престъпление. В тия случаи не може да се прилага чл. 27 от НК. Само в случаите когато е бил ефективно осъден и поради една или друга причина не е изтърпяно това наказание. Примерно още не е започналда търпи  наказанието от една година лишаване  от свобода, той извършва друго престъпление, или пък търпи наказанието лишаване от свобода, ама е излязъл в отпуска и пак извършва друго престъление. Тогава се прилага чл. 27 от НК. Той има отложено наказание, условна присъда и в изпитателния срок извършва друго пресътпление, затова считам, че не може да се приложи чл. 27 от НК и не може да се направи тази кумулация, която той иска, а за чл. 25 от НК изобщо няма основание.   

Осъденият: В затвора момчетата говорят и аз затава пуснах молба.  Там има много момчета като мен с условна и с ефективна присъда, защо тяхните режими са от открит тип и работят, а моят  е строг режим.

Р.Прокурор: Това вече е по друг ред, не е предмет на това дело.   

Съдът след като изслуша осъдения, както и становището на РП – Ивайловград съобрази следното: Съгласно разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от НК, когато едно лице извърши престъпление след като е осъдено с влязла в сила присъда на «Лишаване от свобода», но преди да е изтърпяло това наказание, съдът пресъединява към неизтърпяната част изцяло или отчасти наказанието по втората присъда ако то също е «Лишаване от свобода». Определеното общо наказание не може да бъде по-малко от наказанието по втората присъда. Следователно лицето трябва първо - да е осъдено на «Лишаване от свобода» ефективно;  второ – това наказание  да  не е изтърпяно, независимо дали е започнало  или не все още  не е започнало изтърпяването му и трето - по време на този срок до пълното  изтърпяване на първото наказание, да извърши друго престъпление, за което отново да му бъде наложено наказание «Лишаване от свобода».

По настоящия  казус се установява следното: С присъда № 290/ 13.12.2012г. на ОС-Хасково по НОХД № 638/2012г., в сила от 28.12.2012 г., осъденият е признат за виновен за престъпление по чл.294, ал. 1 от НК,  извършено на 16.04.2011г.,  като му е наложено наказание «Лишаване от свобода» за срок от 1/една/ година и 4/четири/ месеца. Същото е отложена на основание чл. 66, ал. 1 от НК за срок от 4/четири/ години.

С Решение по ВНОХД № 429/2016г. по описа на ОС-Хасково е потвърдена изцяло присъдата, постановена по НОХД № 3/2016г.,  по описа на РС-Ивайловград, с което е наложено на осъдения наказание «Лишаване от свобода» за срок от 4 /четири /месеца, за престъпление по чл.343в ал.2 от НК, извършено на 22.10.2015г. и присъдата е влязла в сила на 10.10.2016г., като на основание чл. 68, ал.1 от НК наказанието по НОХД №683/2012 г. на ОС-Хасково е приведено в изпълнение.

От горе изложеното е видно, че не са налице условията за прилагане  разпоредбите на чл.27, ал. 1 от НК, както и тези на чл. 25, вр. чл. 23, ал. 1 от НК.

Така направеният анализ на фактите по делото въз основа на представените доказателства сочи, че не са налице изискванията за присъединяване на наказанието, наложено с присъдата по НОХД № 3/2016г. на ИРС и потвърдено изцяло с решение по ВНОХД № 429/2016 г. на ХОС към наказание, постановено с Присъда № 290 от 13.12.2012 г. на ХОС по НОХД № 638/ 2012г. на ХОС при условията на чл. 27 от НК, поради което молбата на осъдения Д.К.В. следва да бъде оставена без уважение.

С оглед на което, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ без уважение молбата на Д.К.В., ЕГН ********** за присъединяване на наказание «Лишаване от свобода», наложено с присъда  по НОХД № 3/2016 г. на ИРС и потвърдено изцяло  с решение по ВНОХД № 429/2016 г. на ХОС към наказание, постановено с Присъда № 290/13.12.2012 г. на ХОС по НОХД № 638/ 2012г. на ХОС при условията на чл. 27 от НК, като неоснователна.

Определението подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок, считано от днес пред ОС-Хасково на основание чл. 341, ал. 1 вр. чл. 306, ал. 1, т. 1 от НК.

ЗАСЕДАНИЕТО се закри  в 09.45 часа.

ПРОТОКОЛЪТ се написа на 11.10.2017 година.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

   СЕКРЕТАР :