П Р О Т О К О Л

  

                                             Гр. Ивайловград,  23.03.2016  година.

 

Ивайловградският районен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети март две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАНЯ КИРКОВА

 

при секретаря М.Й.

в присъствието на Районен прокурор Димитър Чорбаджиев,

сложи за разглеждане докладвано от съдията Т.Киркова  НЧД  № 14  по описа на съда за 2016  година.

На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

Осъденият Г.И.А., редовно призован, се явява лично и със служебния защитник  адв.В.К..

По хода на делото.

Р. Прокурор: Да се даде ход на делото.

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Осъденият А.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира,че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

Дава ход на делото.

Сне се самоличността на осъдения, както следва:

Г.И.А., ЕГН:**********, роден на *** ***, обл. Хасково, български гражданин,  женен, с начално образование, безработен, осъждан. 

Съдът разясни на осъдения правата му по НПК, включително  и правото му на отвод на състава  на съда, прокурора и секретаря и той заяви, че е разбрал правата си и че не възразява този състав да гледа делото.    

Р. Прокурорът: Нямам искания.

Адв. К.: Нямам искания.

Осъдения: Нямам искания.

Съдът намира, че са налице  процесуалните предпоставки за даване ход на  съдебното следствие

Ето защо

О П Р Е Д Е Л И :

Дава ход на  съдебното следствие.

Докладва се предложението на прокурора, чрез прочитането му.

Осъденият: Разбрах предложението на прокуратурата. Съгласен съм да бъде определено едно общо наказание, каквото прецени съда.

Адв. К.: Г-жо Председател, прокуратурата е внесла предложение за две определяне на общо наказания, наложени по две извършени от осъдения престъпления, които действително са осъществени преди да е имало влязла в сила присъда, за което и да е от тях. На лице са условията за определяне на общо наказание. Съдът да му наложи едно  наказание, по-тежкото от двете, чийто размер да не  бъде увеличен.     

Р. Прокурорът: Нямам други искания. Да се приемат приложените доказателства.

Адв. В.К.: Нямам други искания.Да се приемат приложените доказателства.

 

Съдът по доказателствата:

О П Р Е Д Е Л И:

Приема и прилага като доказателства по делото:  Справка за съдимост от 12.02.2016г. на Г.И.А.; Писмо на ОС „Изпълнение на наказанията” – Хасково № ХР 352/14-61/19.02.2016г.; Прилага НОХД № 71/2015г. на РС-Ивайловград.

 Р.Прокурор: Нямам други искания. Да се приключи съдебното следствие.

 Адв. К.: Нямам други искания. Да се приключи съдебното следствие.

Осъденият Миланов: Нямам други искания. Да се приключи съдебното следствие.

Съдът намира  делото за изяснено от  фактическа  страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

Приключва съдебното следствие.

Дава ход на съдебните прения.

Р. Прокурор: Г-жо съдия, заявявам, че поддържам така направеното предложение от прокуратурата, а именно за групиране на наказанията, тъй като установяваме, че действително извършените престъпления са в реална съвкупност. По приложение на чл. 24 от НК, не мисля, че е необходимо, оставям по преценка на съда, тъй като се касае само за две присъди с абсолютно идентични деяния, но все пак предоставям на съда да  реши.

Адв. К.:  Г-жо съдия, действително налице е възможността за групиране на наказанията по реда на чл. 25, ал. 1, във връзка с чл. 23, ал.1 от НК. Да се кумулират двете наказания, като се определи по-тежкото от тях. Съгласни сме с даденото предложение на прокуратурата, а именно наказание  „Пробация” с пробационни мерки: „  Задължителна регистрация по настоящ адрес”  за срок от 12 /дванадесет/месеца – явяване  и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно  лице с периодичност два пъти седмично  и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”  за срок от 12 /дванадесет/ месеца, както и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” с продължителност 200 часа за срок от 12 месеца.

Осъденият: Съгласен съм с предложението на прокуратурата.

Последна дума на осъдения: Нямам какво друго да кажа. Съгласен съм с предложението на прокуратурата.

Съдът като изслуша становищата на страните, запозна се подробно с депозираното предложение от Районен прокурор на РП-Ивайловград по делото, приложените справка за съдимост на осъдения Г.И.А. и справката за размера на изтърпяното наказание „Пробация”, наложено на същия по НОХД № 329/2014г. на РС-Харманли съобрази следното, а именно, че:

Със споразумение № 103/10.11.2014г. по НОХД № 329/2014г. на РС-Харманли, влязла в сила на 10.11.2014г., Г.И.А., ЕГН: ********** *** е осъден за престъпление по чл. 343в ал.2 вр. с ал.1 и чл. 55, ал.1, т.2, б „Б” от НК, извършено на 13.03.2014г., като му е наложено наказание „ПРОБАЦИЯ” с пробационни мерки” „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от  девет месеца – явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него  длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и „ Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от девет месеца както и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” с продължителност 200 часа за една година.

С присъда  № 12/25.11.2015г. по НОХД № 71/2015г. на РС – Ивайловград, влязла в сила на 11.12.2015г., Г.  И.А., ЕГН ********** *** е осъден за престъпление по чл. 343в, ал.2 вр. с ал.1 от НК, извършено на 14.05.2013г., като му е наложено наказание „ПРОБАЦИЯ” с пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 12/дванадесет / месеца – явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 12 /дванадесет/ месеца, както и „Безвъзмезден труд в полза на обществото” с продължителност 200 часа за 12 месеца.

Съдът установи, че са на лице условията на чл. 25, ал.1, вр. с чл.23, ал.1 на НК, доколкото двете престъпления са извършени преди да  има влязла в сила присъда, за което  и да е от тях. Ето защо следва да се определи едно общо наказание между двете наложени по посочените по-горе дела, по-тежкото от тях, а именно това, наложено с присъда № 12/25.11.2015г. по НОХД № 71/2015г. на РС-Ивайловград, влязла в сила на 11.12.2015г. - наказание „ПРОБАЦИЯ” с пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 12/дванадесет / месеца – явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и „Задължителни задължителни периодични срещи с пробационен служител”  за срок от 12 /дванадесет/ месеца, както и „Безвъзмезден труд в полза на обществото”с продължителност 200 часа за срок от 12 месеца.

С оглед становището на страните и поведението на осъдения, съдът намира, че не са на лице условия за прилагане на чл.24 от НК за увеличаване продължителността на някои от посочените по-горе мерки.

С оглед на което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОПРЕДЕЛЯ на осъдения Г.И.А. с ЕГН **********, на основание чл. 25,ал.1 вр. с чл. 23, ал.1 от НК едно общо наказание, по-тежкото от тези, наложени му със споразумение № 103/10.11.2014г. по НОХД № 329/2014г. на РС-Харманли, влязло в сила на 10.11.2014г.  и по  присъда  № 12/25.11.2015г. по НОХД № 71/2015г. на РС – Ивайловград, влязла в сила на 11.12.2015г., а именно „ПРОБАЦИЯ” със следните  пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 12/дванадесет / месеца – явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и  „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”, за срок от 12 /дванадесет/ месеца, както и „Безвъзмезден труд в полза на обществото„ с продължителност 200 часа за срок от 12 месеца.

Определението подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок, считано от днес.

Заседанието се закри в 09.20 часа.

Протоколът се написа на 23.03.2016 година.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

       

                                                                                    СЕКРЕТАР: