ПРИСЪДА

 

      гр. Ивайловград,12.10.2016 г.                             

 

        В ИМЕТО НА НАРОДА

Ивайловградският  районен   съд  в   открито   съдебно   заседание   на дванадесети октомври,  две хиляди и шестнадесета година в състав

Председател: Таня Киркова

Съдебни заседатели: Н.П.

                                        М.Б.

при секретаря М.Й., при участието на прокурора Д. Чорбаджиев, като разгледа докладваното от съдията НОХ дело № 70 по описа на съда за 2016 г.,  на основание НПК

ПРИСЪДИ:

 

                                     ПРИЗНАВА А.Н.М., роден па ***г. в гр.Ивайловград, живущ ***, българин, българско гражданство, основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********  ЗА ВИНОВЕН в това, че  на 16.11.2015 год. по общински път в посока от гр.Ивайловград към с.Драбишна, общ.Ивайловград, обл.Хасково при управление на моторно превозно средство - лек автомобил маркаОпел”, моделВектра, с рег.№….  КВ нарушил правилата за движение по пътищата, а именно: чл. 5 ал. 3, т. 1 от ЗДвП:На водача на пътно превозно средство е забранено: 1. да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества“, чл. 20 ал. 1 от ЗДвП:Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.“, чл. 20 ал. 2 от ЗДвП:  Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа        на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“, като по непредпазливост причинил средна телесна повреда на С.Д.Н., ЕГН  ********** ***, изразяващо се в трайно затруднение в движението на лявата ръка, което се дължи на изкълчване на раменната става, като деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 2,32 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза 618/17.11,2015г. на БНТЛ при ОД МВР Стара Загора, за  което и на основание  чл. 343, ал. 3, предл. 1, б. „а“, предл.2, вр. чл.343 ал.1, б. „б“, предл.2, вр. чл. 342, ал. 1  вр. чл. 58а ал.4 вр. с чл.55 ал.1 т.1  от НК, му налага наказаниеЛишаване от свобода  за срок от 6 месеца, чието изтърпяване  отлага на основание чл.66 ал.1  от НК за срок от 3  години.

                                   На основание чл.343 г от НК лишава А.Н.М., със снета по делото самоличност от право да управлява МПС  за срок от 1  година, считано от датата на отнемане на СУМПС.

                            ОСЪЖДА А.Н.М., със снета по делото самоличност, да заплати сумата от 594.32лв. по сметка на ОД МВР – Хасково  и 34.35лв. на ОД на МВР – Стара Загора, направените от тях разноски в Досъдебното производство.

                             Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 - дневен срок пред ХОС, считано от днес.

 

 

                                                                   Районен съдия:

Съдебни заседатели:

1.

2.