РЕШЕНИЕ

 

 

гр. Ивайловград,  07.10.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд  в публичното си заседание на седми октомври, две хиляди и деветнадесета  година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВКО ЯНКОВ

 

при секретаря КРАСИМИРА ХРИСТОВА, с участието на прокурора.........................като разгледа докладваното от Председателя АНХД № 61 по описа на съда за 2019 г.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство .

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Я.И.К. – живущ ***,  род. на *** ***, български гражданин, българин, неженен, осъждан - реабилитиран, със средно образование, работи като работник в каменна кариера, ЕГН  **********,

ЗА ВИНОВЕН за това, че :                      

На 05.10.2019 г. в периода около 21.00 ч. – 22.30 ч. в гр. Ивайловград на публично място – на територията на питейно заведение снек – бар „Х***“ пред повече хора извършил непристойна проява, изразена в употреба на ругатни и псувни и в оскърбително отношение към присъстващите в заведението персонал и клиенти, с които действия се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс, поради което на осн. чл. 6, ал.1, б. „а“  от УБДХ му НАЛАГА административно наказание – “Глоба   в р-р на 300 лв.

 

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок от 24 часа  пред Хасковския окръжен съд.

 

Насрочва делото, в случай на жалба или протест в Хасковски окръжен съд за 10.10.2019 г. от  14.00 ч., за което да се уведоми Районна прокуратура гр. Ивайловград.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ

 

към Решение  № / ……………, постановено по НАХД № 61/ 2019г. по описа на Районен съд - Ивайловград.

 

На осн. чл.3, ал.1, б. „а“ от УБДХ в  РС – Ивайловград е внесен от РУ- Ивайловград при ОДМВР – Хасково, Акт № 5/05.10.2019 г. за констатиране на дребно хулиганство срещу Я.И.К. ***. 

Нарушителят  Я.И.К. се явява лично. Не желае защитник. Дава обяснения по същество. Твърди, че нищо не си спомня. Бил употребил голямо количество алкохол – 10 бири през по – ранната част на деня и след това когато се прибрал у дома си, консумирал твърд алкохол – ракия  с  негов приятел, който му бил дошъл на гости. Твърди, че бил толкова пиян, че няма  никакъв спомен за случилото се – не може да каже кога си е отишъл гостът му, как е излязъл от тях и как е отишъл до снек – бар „Х***“, който се намирал на около 100 – 200 м. от дома му. Няма спомен за случилото се. Събудили го на другия ден около 10.00 – 11.00 ч. в Районното управление на МВР. Съжалява за срлучилото се. Чувства вина. Пледира за налагане наказание „глоба“.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства и във връзка с обясненията на нарушителя, прие за установено следното:

На 05.09.2019 г., около 21.00 ч. нарушителят  Я.И.К. отишъл в питейно заведение снек – бар „Х***“, намиращо се в гр. Ивайловград, на ул. „Бор“ № **. Още с отиването си в заведението бил във видимо нетрезво състояние – залитал и трудно се държал на крака. Седнал на маса и си поръчал водка с кола, както и мента с пилешка пържола. След като поръчката му била сервирана, нарушителят К. започнал да досажда на персонала и присъстващите в заведението, като ставал и обикалял по масите на клиентите, държал се  оскърбително, бутайки питиетата им – чаши и бутилки, поливал масите, като псувал и се държал заплашително, използвайки изрази „Ще ти еба майката“, „Ще стоиш мирно“, „мишки“. Заставал пред бара и музикантите, които свирели „на живо“ в заведението. Това продължило около час, въпреки молбите на управителите – св. Л.Б. и св.Н.С. да напусне заведението.  Това станало и причина сервитьорът – М.П. да го изведе от заведението, а присъствалата на място св. Е.Б. да потърси съдействие от органите на МВР. Пристигналите на място около 22.30 ч. служители на МВР – свидетелите Н.Г. и М.Д., установили, че нарушителят К. се намира на пътя пред пътната врата към двора на заведението, която била затворена, а от другата страна в двора били управителиште и персонала на заведението

В обясненията си, дадени пред съда, нарушителят Я.И.К.  не оспорва установената фактическа обстановка, няма въпроси към свидетелите, не сочи нови доказателства и не иска събирането на такива.

Така описаната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие свидетели, както и от писмените доказателства приложени към Акта за установяване на дребно хулиганство от 05.10.2019 г.

Нарушителят  Я.И.К. е род. на *** ***,  български гражданин, българин, неженен, осъждан - реабилитиран, със средно образование, работи като работник в каменна кариера, живущ ***,

При така изяснената фактическа обстановка, настоящият съдебен състав намира, че Я.И.К. ***, следва да бъде  признат за виновен за това, че :

На 05.10.2019 г. в периода около 21.00 ч. – 22.30 ч. в гр. Ивайловград на публично място – на територията на питейно заведение снек – бар „Х***“ пред повече хора извършил непристойна проява, изразена в употреба на ругатни и псувни и в оскърбително отношение към присъстващите в заведението персонал и клиенти, с които действия се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс.

Хулиганството само по себе си е немаловажно деяние, нарушаващо общоприетите правила за поведение в обществото, но в случая от установените по-горе обстоятелства, се касае за проява с по-ниска степен на обществена опасност от тази на престъплението „хулиганство” по смисъла на чл. 325 от НК. Съдът от правна страна намира, че нарушителят с гореописаните деяния е нарушил обществения ред и спокойствие на гражданите, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието му не представлява престъпление по чл. 325 от НК , а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ. Деянието е извършено виновно от лицето, посочено в акта като нарушител.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчете поведението на нарушителя в инцидента, а така също и  степента на обществена опасност както на деянието, така и на извършителя. Като смекчаващо вината и отговорността обстоятелство следва да са посочи, че нарушителят проявява съмокритичност и съжалява за случилото се. Като отегчаващи вината и отговорността обстоятелства – видно от свидетелството за съдимост на нарушителя същият е осъждан три пъти. Реабилитиран.  Видно от приложената справка за наличие на други произдводства по УБДХ с/у лицето се установи, че в интервала от 2008 г. до 2016 г. срещу нарушителя са водена три производства по УБДХ.

Практиката на ВС и ВКС (вж. Решение № 521 от 02.12.2013 г. по н.д.№ 1796/2013 г., н.к. III н.о. на ВКС) не изключва, че действията по нарушаване на обществения ред могат да произхождат и от „личен мотив“, когато те са насочени към нарушаване на обществения ред и към явно неуважение на обществото, а не към нарушаване на конкретни лични субективни права на гражданите. От данните по делото безспорно е установено, че ругатните, псувните и другите непристойни изрази, както и оскърбителното отношение, са изразени по начин, който грубо нарушава реда и общественото спокойствие, а не са отнесени конкретно и само до засягане на субективни права.

По отношение вида и размера на административното наказание, съдът съобрази социалния статус на нарушителя, неговото процесуално поведение, както и степента на обществена опасност, поради което намира, че с налагане на наказание  “Глоба“  в р-р на 300 лв., ще се реализират целите на индивидуалната и генералната превенция, а именно да се подтикне осъдения към промяна в неговия мироглед така, че той да започне да се съобразява с установените в обществото правила и добри нрави, ккато  и да създаде в него контрамотив към извършването на ново престъпление. От друга страна ще се въздейства върху интелекта и волята на останалите граждани да не вършат престъпления.

Съдът счита, че в този си вид решението ще изиграе своята възпираща, превантивна и възпитателна роля.

Воден от горните съображения съдът постанови решението си.

 

                         

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                 (Живко Янков)