Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 23.07.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и трети юли, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Мара Йорданова, като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №35 по  описа  за 2019год.

 

Р   Е   Ш    И :

 

                             ПРИЗНАВА Н.А.К., ЕГН **********, неженен, с основно образование, отглежда животни, осъждан,    за ВИНОВЕН  за това, че на 09.07.2019г., около 18.30 часа на кръстовището на ул. „Съединение” и ул.”Бреза”, в центъра на кв.”Лъджа” на гр.Ивайловград  извършил непристойна проява на публично място пред повече хора, изразяваща се в скарване и физическа саморазправа с М.Д.Ш., ЕГН **********, с което се нарушава обществения ред, за което   на основание чл.6 ал.1 б.”а” вр. с чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ му налага  наказание “ГЛОБА”  в размер на 100лева.              

                                   ПРИЗНАВА М.Д.Ш., ЕГН **********, разведена, с основно образование, работи, неосъждана,  за НЕВИНОВНА  за това, че на 09.07.2019г., около 18.30 часа на кръстовището на ул. „Съединение” и ул.”Бреза”, в центъра на кв.”лъджа” на гр.Ивайловград  извършила непристойна проява на публично място, пред повече хора, изразяваща се в скарване и физическа саморазправа с Н.А.К., ЕГН **********, с което се нарушава обществения ред, за което   на основание чл.6 ал.1 б.”в” от УБДХ я оправдава.             

                                    Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес – 23.07.2019г – 11.00часа.

                                    Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 30.07.2019г. от 14.00 часа.                                           

                                                                                     

 

 

 

                                                                                   Районен съдия:

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №35/2019год.

                       

Производството е по реда на чл. 4  и следв. от  УБДХ.

 Първоинстанционното производство е образувано в хипотезата на чл. 3, ал. 1, б. „а” от УБДХ. При съблюдаване на задълженията си по чл.5 от посочения указ съдът  изслуша обясненията на нарушителите и показанията на свидетелката Ж.. След запознаване и с приложените към делото писмени доказателства съдът  приема фактическа обстановка, установяваща извършено от нарушителя Н.К. неправомерно  деяние.

На 09.07.2019г., около 18.30 часа, в центъра на кв.”Лъджа” на гр.Ивайловград се срещат Н.А.К. и М.Д.Ш., които се познават от деца, т.к. живеят в квартала.

Н.К. е употребил алкохол и приближавайки се към М.Ш. я запитва защо е черпила приятелката му Анка, която се прибрала в къщи пияна. След което ударил два шамара на Ш. и с юмрук по главата. Последната, за да се предпази го бутнала и той паднал на земята. Двамата си тръгнали, а Ш. сигнализирала полицейските органи за инцидента. На място била свидетелката Ж. и Д., които потвърждават  казаното от М.Ш..

 Несъмнено установеното поведение на нарушителя К. съставлява от обективна страна нарушение на обществения ред, обективирано в оскърбително отношение и държане  към друго лице на публично място.  

От субективна страна, разглежданите нарушения са извършени умишлено, като нарушителят е съзнавал напълно, че с поведението си скандализира околните, нарушавайки обществения порядък на приемливо поведение на обществено място.

Така извършеното деяние от Н.К. попада в приложното поле на чл.1, ал.2 от УБДХ и представлява непристойно действие, чиято обществена опасност е със сравнително нисък интензитет, поради което и представлява административно нарушение (съобразно критериите на част I, т. 6 Постановление № 2 от 29.07.1974 г. по н. д. № 4/1974 г. на Пленума на ВС).

Обществената опасност на деянието, извършено от Н.К. съдът намира за ниска.  Същият работи, признават вината си и съжаляват за извършеното.

                         С оглед гореизложеното у съда се формира категоричното мнение, че следва да наложи на нарушителя Н.К. наказание “Глоба ”  в  минималния размер от 100лева. Намира, че така определено наказанието е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението и  нарушителите и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.     

По отношение на М.Ш. съдът намира, че поведението й е продиктувано от инстинкта за защита. След като е получила неочаквани удари по главата, тя защитавайки се  е отблъснала нападателя си, който поради факта, че е бил под въздействието на употребения алкохол, а и с оглед физическите му  данни, е загубил равновесие и е паднал на земята.       

 С оглед на което съдът намира, че в извършеното от М.Ш. няма умисъл, поради което и не следва да й бъде налагано наказание.   

                           С оглед гореизложеното съдът постанови решението си.

 

                                                                                       Районен съдия: