Р  Е  Ш  Е Н И Е

 

Гр.Ивайловград, 10.07.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на деветнадесети  юни, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател:Таня Киркова

 

при секретаря Красимира Христова, като разгледа докладваното от съдията НАХД дело № 26 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е образувано по жалба на „КОНСТАНТИН 07” , ЕИК ……, представлявано от управителя Г. К. С. срещу  НП №К-0047796 от 21.01.2019г. на  директора на Регионална  дирекция – Пловдив на Комисията за защита  на потребителите /КЗП/.

Счита горното за неправилно и незаконосъобразно. Липсвало описание на нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, като императивно изискване за съдържанието на наказателното постановление съгласно чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН. Не било  посочено по какъв начин са индивидуализирани изброените в обстоятелствената част  ястия и напитки, тъй като за част от тях било невъзможно да бъде посочен грамаж, защото се предлагали в бутилки с точно определена вместимост от производителя, съответно цената била за бутилка, което в случая касаело белите и червените вина. За други от ястията, напр. за рибите, цената била на бройка, предвид невъзможността да се постигне винаги определен грамаж. Друга група предлагани продукти - гарнитурите били с посочен общ грамаж за всяка.

Спецификата на всеки отделен продукт  налагала преценката дали е възможно да съдържа обозначение за определен грамаж, каквато не била извършена и което  довело до необоснованост на изводите на наказващия орган и съответно до неправилно приложение на закона.

Не била извършена преценка, дали във вида, в който се предлагат ястията и напитките според менюто, съществува опасност да се нарушат правата на клиентите, чиято защита е основна цел на Закона за туризма и да се прецени дали не се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН поради явна незначителност на обществената опасност на деянието.

Предвид изложеното молят съдът да отмени изцяло наказателно постановление № К - 0047796 от 21.01.2019 год. на Директор на регионална дирекция - Пловдив на Комисия за защита на потребителите като незаконосъобразно .

В съдебно заседание жалбоподателят чрез процесуалния си представител поддържа жалбата на основанията, изложени в нея. АНО не се явява,  не се представлява и не взема становище по жалбата.

 

               ДОКАЗАТЕЛСТВА по ДЕЛОТО

 

 

АУАН № К-0047796/07.11.2018г. е  съставен  от А.П.К. на длъжност главен инспектор” в Комисия за защита на потребителите - Регионална дирекция Пловдив против КОНСТАНТИН 07“ ООД,  ЕИК………, седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, ул. „София“, № 66 Б, представляван от управителя Г. К. С. за това, че при направената проверка на 01.11.2018г. в ресторант „Св.Св. Константин и Елена“, находящ се в гр.Ивайловград, ул. „Армира“, № 8 е установено, че по време на проверката обектът е в работен режим и в обекта се предоставя туристическа услуга - ресторантьорство.

Предлагат се топли, безалкохолни и алкохолни напитки, бира, вино, салати, мезета, сосове, предястия, специалитети, скара, риба, национална кухня, супи, гарнитури, десерти, ядки, за които има съставен ценоразпис карт - меню за алкохолните и безалкохолни напитки и лист - меню за кухненската и сладкарска продукция със съответни продажни цени.

В менюто за част от предлагания асортимент ястия: чушка бюрек, агнешка главичка, свински уши, риби: ципура, лаврак, пъстърва, шаран, сом, бяла риба, гарнитури, десерти, топли напитки, бели вина, червени вина няма обявени съответни грамажи.

Така описаното нарушение осъществявало състава на чл.117 ал.1 от ЗТ. АУАН № К-0047796 е съставен в присъствието на упълномощено лице К. Г. С., ЕГН ********** с пълномощно.                                                                                                                                 

Процесното НП № К - 0047796 от 21.01.2019 год. на Директор на регионална дирекция - Пловдив на Комисия за защита на потребителите  е издадено въз основа на горепосочения акт, като АНО е възприел изцяло фактическата обстановка, описана в него. За  извършено нарушение разпоредбите на чл.117 ал.1 от ЗТ,  на основание чл.211 от ЗТ на  „КОНСТАНТИН 07“ ООД,  ЕИК ……  е наложена имуществена санкция в размер на  580 (петстотин и осемдесет) лева.

От разписката към НП се установява, че то е връчено на жалбоподателя на 01.03. 2019г., а жалбата е подадена в РС – Ивайловград в законоустановения срок - на 07.03.19г.

По делото  е приложен Констативен Протокол, бланкетен № 2654745 / 01.11.2018г., въз основа на който е издаден процесния АУАН.

От снетите  показанията на актосъставителя и тези на водения от жалбоподателя свидетел се потвърди описаната в акта и НП фактическа обстановка. Обясненията на собственика на обекта - Коста Семерджиев бяха, че е  невъзможно по негово мнение, да се посочва грамаж на някои видове риби и напитки.

Беше констатирано, че  в акта и НП са изброени  някои ястия, на които в лист – менюто е посочен грамаж:  гарнитури и  рибите- шаран, сом и бяла риба, което актосъставителят обясни с допусната грешка при съставяне на акта.

 

 

                         ПРАВНИ СЪОБРАЖЕНИЯ

 

 Жалбата е подадена в срок  от имащо правен интерес лице, поради което е процесуално допустима.

 Автори на  атакуваното НП и АУАН  са оправомощени за това  длъжностни лица, съобразно разпоредбите на  чл.232  ал.1 и ал.2 от ЗТ, Заповед № 397-ЛС/22.04.2015г. и Заповед № 289/22.04.2015г. на Председателят на КЗП.

По същество на нарушението.

Съгласно разпоредбата на чл.117, ал.1 от ЗТ лицата, извършващи ресторантьорство, са длъжни да съставят ценоразписи - лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи. Предвиденото наказание за пълно неизпълнение или неточно изпълнение на това задължение от ресторантьор,  съгл. чл. 211 ЗТ е имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Анализирайки приобщените по делото доказателства, е видно, че ресторант „Св.Св. Константин и Елена”, с извършващ дейността - КОНСТАНТИН 07“ ООД, ЕИК ……. има качеството   "Ресторантьор", доколкото извършва дейността „ресторантьорство” /предоставя туристически услуги/  в категоризирано по закона заведение за хранене и развлечения. Съгласно Удостоверение №13 / 15.12.2016г. ресторант „Св.Св. Константин и Елена” притежава  категория „две звезди”, със собственик К.С. управител Г.С..

Член 3 ал.1 т. 3 от ЗТ определя ресторантьорството като туристическа дейност. В качеството си на ресторантьор  КОНСТАНТИН 07“ ООД следва да съобрази дейността си с разпоредбите на ЗТ.

От изложеното е видно, че жалбоподателят в качеството си на задължено лице – ресторантьор не е изпълнило задължението си да състави ценоразпис - лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи за всички предлагани стоки.  Имайки  предвид, че нарушението е извършено за първи път, както и че посочените в НП стоки без посочен грамаж са малко на брой, съдът намира, че следва да намали наложеното наказание, като го определи в минималния размер.

С оглед на изложеното, настоящият състав счита, че атакуваното Наказателно постановление, издадено от директора на Регионална  дирекция – Пловдив на Комисията за защита  на потребителите, с което за  извършено нарушение разпоредбите на чл.117 ал.1 от ЗТ на основание чл. 211 от ЗТ, на КОНСТАНТИН 07“ ООД е наложена имуществена санкция в размер на 580лв., следва да бъде изменено, като  тя се определи на минимума от 500лв.

Водим от изложеното  и на основание чл.63 ал.1 пр.2 от ЗАНН, съдът

                             

                               Р  Е  Ш  И:

 

ИЗМЕНЯ  Наказателно постановление №К-0047796 от 21.01.2019г. на  директора на Регионална  дирекция – Пловдив на Комисията за защита  на потребителите,  с което на основание  чл.211 от ЗТ  на „КОНСТАНТИН 07“ ООД, ЕИК …….., представлявано от управителя Г. К. С., за нарушение разпоредбите на чл.117 ал.1 от ЗТ   е наложена имуществена санкция от 580лв., като я определя на 500лв.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                            

 

                                                                                   Районен съдия: