Р   Е  Ш  Е  Н  И Е

 

Гр.Ивайловград,25.01.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на шестнадесети януари, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател:Т.КИРКОВА

при секретаря  Кр. Христова,като разгледа докладваното от съдията нак.адм.х.дело № 91 по описа на съда за 2018год. и, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Р    Е   Ш   И:

 

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  №18-0276-000159/2018г. от 08.10.2018г. на Началник  на РУП  към ОД МВР Хасково, с което  на М.Ю.Ю., ЕГН **********, на основание  чл.179 ал.2 пр.1 от ЗДП за нарушение разпоредбите на чл.20 ал.2 от ЗДП му е наложено наказание Глоба в размер на 200лв. и на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДП за нарушение разпоредбите на чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП -  „Глоба в размер на 10 лева,  като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред АС - Хасково в 14 дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.                                                                                                

 

 

                                               Районен съдия:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

    МОТИВИ                               НАХД 91/2018г:

 

Производството е образувано по жалба на М.Ю.Ю., ЕГН **********, с адрес: ***, срещу НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №18-0276-000159/2018г. от 08.10.2018г. на Началник  на РУП  към ОД МВР Хасково.

В нея се оспорва пресъздадената в АУАН и НП фактическа обстановка. Счита  процесното наказателно постановление за незаконосъобразно и неправилно, като твърди, че несъзнателно е причинил ПТП, като вината е на М. Х. Р..

Моли съдът  да отмени изцяло Наказателно постановление №18-0276-000159/2018г. от 08.10.2018г. на Началник  на РУП  към ОД МВР Хасково като незаконосъобразно и неправилно.

В съдебно заседание  поддържа жалбата лично и   чрез процесуалния си представител по съображенията, изложени в нея. АНО, не се явява, не се представлява.

                                                      

                ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ПО ДЕЛОТО

 

Съгласно изложеното в АУАН №171/11.09.2018г. жалбоподателят М.Ю.Ю. на 11.09.2018г.,  около 18.30 часа на общински път в с.Конници, в посока с.Розино управлявал лек автомобил „Форд-Галакси, рег.№ К ***, собственост на Х. А. А. от с.Кандилка, общ.Крумовград, като не се е съобразил със състоянието на пътя и избирането на скоростта  на движение на превозното средство и блъска лек автомобил „Фолксфаген    Пасат, с рег.№ Х ***, който е спрял неправилно  и причинява ПТП с материални щети.Водачът не носел  контролен талон към СУМПС.

В АУАН е посочено, че с тези си деяния жалбодателят е нарушил разпоредбите на чл.20 ал.2 и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП.

АУАН е връчен  веднага след съставянето му без възражения.

Въз основа на АУАН е издадено  процесното НП. В него се описват изложените в Акта обстоятелства, като нарушенията са описани по следния начин:  Водачът не  избира скоростта на движението  съобразно атмосферните условия,  релефа, условията на видимост, интензивността на движението и др. обстоятелства, за да спрат пред всяко предвидимо препятствие или създадена  опасност за движениетои „Не носи  контролния талон от СУМПС”.

За тези си нарушения жалбодателят е санкциониран на основание  чл.179 ал.2 пр.1 от ЗДП с Глоба от 200лв. и на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2 от ЗДП с „Глоба” - в размер на 10 лева.

НП е връчено на нарушителя на 19.11.2018 срещу подпис.

Разпитаните по делото служители на РУ „Полиция Ивайловград  изясняват обстоятелствата, които те са установили постфактум, като сочат, че от обясненията  на страните, дадени след инцидента,между тях е възникнал конфликт, предшестващ ПТП.

Съдът, като прецени доводите на страните и обсъди събраните доказателства,включително материалите по НАХД №52 на РС Ивайловград и приложеното по делото Постановление за отказ да се образува досъдебно производсво  на РП-Ивайловград от 10.10.2018г., прие за установено следното:  На 11.09.2018г.,  около 18.30 часа в с.Конници, общ. Ивайловград жалбоподателят при опит да  се придвижи по общинския път е бил принудително спрян от лицето М. Х. Р.. Същият е отворил вратата на управлявания от жалбоподателя автомобил, започнал е да му нанася удари със сопа по тялото и с ръце по лицето, опитал се е да го извади от  автомобила, за да се саморазправи с него. Жалбоподателят се е опитал да избегне ударите като неволно е натиснал съединителя и подкарал колата и т.к. лекият автомобил на Р. „Фолксфаген пасат, с рег.№ Х **** е бил паркиран неправилно по средата на пътното  платно, бил принуден да го заобиколи, като го ударил и по този начин причинил ПТП с материални щети.

 

                  ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

Съгласно представените по делото доказателства АУАН и процесното НП са издадени  от органи, имащи  правомощия за това.

Жалбата  е подадена в срок от лице, имащо правен интерес, поради което е допустима, разгледана по същество е основателна.

Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред. Като вината се изразява в умисъл или непредпазливост /чл.7 ЗАНН/.

От така изяснената фактическа обстановка по делото се установява, че действително жалбоподателят е причинил ПТП,  удряйки лекият автомобил на М. Р.. Това е  част от фактическия състав неговата обективна страна неправомерното изпълнително деяние, но липсва  субективната страна деянието, доколкото жалбоподателят е поставен от нападналия го Р. в неконтролируема от самия него ситуация и инстинктивно е привел управлявания от него лек автомобил в движение и поради невъзможност да се придвижи по  пътното платно е заобиколил от ляво МПС на нападналия го Р., като му е причинил щети и е предизвикал ПТП.

Следователно не е налице съставомерност на вмененото на нарушителя административно нарушение, визирано в разпоредбата на чл.20 ал.2  от ЗДП.

Не беше доказано по категоричен начин и извършването на второто, вменено на  жалбоподателя нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП. Свидетелите не бяха сигурни кога и кои документите са изискали от нарушителя, доколкото проверката на документите на нарушителя не е извършена при установяване на ПТП, съответно дали той ги е представил и дали действително талона на  СУМПС не е бил представен.

 С оглед гореизложеното процесното  НП №18-0276-000159/08.10.2018г.,  на началника  на РУП  към ОД МВР Хасково следва да бъде отменено като издадено в нарушение на материалния закона.

Мотивиран от изложеното,съдът постанови решението си.

                                                                                   

 

                                                              Районен съдия: