Р  Е  Ш  Е Н И Е

 

Гр.Ивайловград, 12.03.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесети февруари, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател:Таня Киркова

при секретаря Мара Йорданова, като разгледа докладваното от съдията НАХД дело № 66 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

                          Производството е образувано по жалба на А.Н. ***, който не е съгласен с НП № 8/06.10.2017г.  на началника  на РУ на МВР - Ивайловград. Обяснява, че на основание чл.116 ал.2 от ЗГР му е наложена глоба от 50лв. за нарушение на чл.99 ал.3 от ЗГР.

  В жалбата се излагат  съображения за незаконосъобразност и неправилност на НП. АУАН бил издаден в нарушение на процесуалните и материалноправни  норми.  Оспорва материалната компетентност на актосъставителя. Твърди, че е налице несъответствие във фактическите и  правни основания, съдържащи се в АУАН №9553 от 07.09.2017г.  и в обжалваното НП. АУАН бил съставен на основание чл.40 ал.2 от ЗАНН, като поканата за съставянето му не била връчена на жалбоподателя, което съставлявало съществено процесуално нарушение. В съдебно заседание лично и чрез процесуалния си представител, поддържа жалбата. АНО – началникът на РУ на МВР – Ивайловград не се явява, не се представлява.

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА и ПРАВНИ ИЗВОДИ

 

 

Акт за установяване на административно нарушение №8/07.09.2017 г. е  съставен от младши  полицейски инспектор  Д.Д.  против  А.  Н.Ш., в качеството му на управител на къща за гости „А.” и „А.” ЕООД - гр.Ивайловград,  ЕИК …... В акта се сочи, че на 08.07.2017г., около 20.10 часа, при извършена  проверка на   къща за гости „А.”,  с адрес: гр.Ивайловград, ул.”Г. Б.”, №.., в качеството си на управител на местото за подслон не е представил при поискване специалните книги – регистри на отседналите лица на органите на местната власт и на МВР. По този начин били нарушени разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР. Актът е връчен на  нарушителя на 12.09.2017г. В него същият е записал, че ще представи възражение в срок. Такова не е постъпило по делото.

НП № 8/06.10.2017г. е издадено въз основа на горепосочения акт, като АНО е възприел изцяло фактическата обстановка, описана в него. За  извършено нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР на Ш. е наложена  Глоба  на основание чл.116 ал.2  от ЗГР  в размер на 50лв. От разписката към НП се установява, че то е връчено на А.Ш. на 12.10.2018г., а жалбата е подадена в РС – Ивайловград в законоустановения срок - на 16.10.18г.

От Учредителния акт  и Удостоверение за актуално състояние на  „А. – АМ” ЕООД, с ЕИК….,  става ясно, че  негов управител е  А.Ш.. От  Заповед № 768/12.12.2016г. и Удостоверение №04/23.12.2016г., и двете  издадени от кмета на Община Ивайловград, е видно, че  обект – Къща за гости „А.”  е собственост и се стопанисва от „А. - АМ” ЕООД, ЕИК …….

Свидетелите, извършили проверката на място  М., Д. и Х. свидетелстват, че  отивайки на 08.07.17г.,  около 20.00 часа в проверявания обект – къща за гости „А.”,    установили, че в офиса се намира лицето А.Ш..  След като го  информирали за какво е посещението, той заявил, че няма ключове от касата, където се съхранявали регистрите.  След този отговор проверяващите  позвънили на телефонния номер, посочен за връзка с хотела. Обадила се М.Ш.-съпруга на А.Ш., която  обещала да отиде до обекта и предостави регистрите на проверяващите. Междувременно А.Ш. напуснал  помещението, качил  се на лекия си автомобил и отпътувал. След изчакване повече от 30 минути  свидетелката  М. отново позвънила на телефона на Ш., но този път вдигнал съпругът й Ш., като съобщил, че тя неможела да дойде.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите, като последователни и непротиворечиви, потвърждаващи констатациите в АУАН и НП.

 Съдът приема от правна страна следното: Жалбата е подадена в срок  от имащо правен интерес лице, поради което е процесуално допустима.

 Автори на  атакуваното НП №8/17г. и АУАН №8/2017г.  са оправомощени за това  длъжностни лица, съобразно разпоредбите на  чл.117 от ЗГР и Заповед №8121з-610/28.05.2015г. на министъра на МВР.

По същество на нарушенията.  Съдът намира че описаните фактически обстоятелства представляват нарушение на чл. 99, ал. 3 от ЗГР.

В ЗГР чл. 99, ал. 3 изчерпателно са изброени задълженията на административно отговорните лица: "Лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи." Като не е изпълнил това си законово задължение, жалбоподателят чрез бездействието си е осъществил от обективна страна състава на вмененото му административно нарушение.

Текстът  на чл. 116 ал.1 санкционира за нарушение на ЗГР, извършено от длъжностни лица - с глоба от 100 до 500 лв., а  ал.2 - гражданите, с глобата  50 до 300 лв.

Независимо от горното, съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено, тъй като при  налагане на  санкция на нарушителя не  е приложена съответстващата се  разпоредба, а именно тази на чл.116 ал.1 от ЗГР, която касае длъжностните лица, нарушили разпоредбите на ЗГР, каквото длъжностно лице е жалбоподателят в качеството му на управител на „А. - АМ” ЕООД, стопанисващо къща за гости „А.”. Следователно в  процесното НП правната  квалификация на наказващия  текст не е намерил правилно отразяване.  По този начин не са спазени задължителните правила на  чл. 57, ал. 1 т.7 от ЗАНН, което законът  определя като съществено нарушение на закона и е основание за отмяна  на НП.

Наказателната теория и доктрина не допуска за извършено неправомерно деяние да се налага непредвидено за същото наказание.

Констатираното процесуално нарушение е от категорията на съществените.  То е неотстранимо в настоящата въззивна инстанция предвид контролните функции на същата, което влече незаконосъобразност на наказателното постановление и се явява основание за отмяната му.

С оглед на гореизложеното, настоящият състав счита, че атакуваното Наказателно постановление НП № 8/06.10.2017г.  на началника на РУ на МВР - Ивайловград, с което на основание чл.116 ал.2 от ЗГР на А. Ш., в качеството му на управител на  къща за гости „А.”, стопанисвана от „А.” ЕООД - гр.Ивайловград,  ЕИК …... за нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР е наложена глоба  от 50лв., следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

В съдебно заседание  жалбоподателят, чрез своя пълномощник прави възражение за недопустимост на производството  по делото, доколкото за същото нарушение било издадено НП № 15/31.08.2017г.  на кмета на Община Ивайловград, с което за  извършено нарушение разпоредбите на чл.172 т.1 и т.3 от ЗТ е наложена  имуществена санкция на  основание чл.221 от ЗТ  в размер на 1 000лв. на „А. – АМ” ЕООД,  ЕИК 200486674, със седалище – гр.Ивайловград, ул.”Бенковски”, №4, представлявано от управителя А.Н.Ш. .

С посоченото НП №15/31.08.17г. е ангажирана отговорността на „А. - АМ” ЕООД затова, че на 08.07.2017г., около 20.30 часа, в къща за гости „А.”,  с адрес гр.Ивайловград, ул.”Б.”, №…., стопанисвана от „А. - АМ” ЕООД… А.Ш., управител на фирмата, стопанисваща обекта, отказал да даде достъп на контролните органи до обект - къща за гости „А.” и до регистрите за настаняване.

  Описаните  в НП№15/ 31.08.17г. на кмета  на Община – Ивайловград и в НП№8/6.10.17г. на началника на РУ на МВР-Ивайловград обстоятелства на извършване на вмененото на нарушителите деяние  съдържат елементите на един и същ фактически състав, но техните  субекти са различни, поради което съдът не приема възражението на  жалбоподателя за основателно. Субект на нарушението,  санкционирано с НП №15/17г.,  е юридическото лице  -  „А. - АМ” ЕООД, с управител А.Ш., а това - с НП №8/17г. е – длъжностното /физическо/ лице – управителят на къща за гости – „А.”, стопанисвана от „А. - АМ” ЕООД. Следва да се отбележи, че  в двата случая се налагат и различни по характер санкции. На юридическите лица – имуществена санкция, а на физическите – глоба.

Съдът намира за неоснователно и възражението на жалбоподателя  за допуснато съществено процесуално нарушение с неотправяне на  покана за съставяне на АУАН, доколкото това бездействие на АНО не е нарушило правото му на защита. Той е имал възможност да възрази, както при връчването на акта, така и в указания от закона  тридневен срок, което не е сторил, макар, че е декларирал, че ще го направи.

 Водим от изложеното  и на основание чл.63 ал.1 пр.3 от ЗАНН, съдът

                             

                                         Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ  НП № 8/06.10.2017г.  на началника на РУ на МВР - Ивайловград, с което на основание чл.116 ал.2 от ЗГР на А.Ш., в качеството му на управител на  къща за гости „А.”, стопанисвана от „А.” ЕООД - гр.Ивайловград,  ЕИК …., с управител А.Ш., за нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР е наложена глоба  от 50лв., като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                            

 

                                                                                   Районен съдия: