Р  Е  Ш  Е Н И Е

 

Гр.Ивайловград,10.05.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на десети април, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател:Таня Киркова

при секретаря Мара Йорданова, като разгледа докладваното от съдията НАХД дело № 65 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

                          Производството е образувано по жалба на А.Н. ***, който не е съгласен с НП № 7/25.09.2017г.  на началника  на РУ на МВР - Ивайловград. Обяснява, че на основание чл.116 ал.2 от ЗГР му е наложена глоба от 100лв. за нарушение на чл.99 ал.3 от ЗГР.

  В жалбата се излагат  съображения за незаконосъобразност и неправилност на НП. АУАН бил издаден в нарушение на процесуалните и материалноправни  норми.  

Оспорва материалната компетентност на актосъставителя и на органа, издал процесното наказателно постановление.  Твърди, че е налице несъответствие във фактическите и  правни основания, съдържащи се в АУАН №7/11.09.2017г.  и в обжалваното НП. АУАН бил съставен на основание чл.40 ал.2 от ЗАНН, като покана за съставянето му не била връчена на жалбоподателя, което съставлявало съществено процесуално нарушение. Вменените му неправомерни деяния не били съставомерни  на разпоредбата на чл.99 ал.3 от ЗГР.

В съдебно заседание чрез процесуалния си представител, поддържа жалбата. АНО – началникът на РУ на МВР – Ивайловград не се явява, не се представлява.

 

             ДОКАЗАТЕЛСТВА и ПРАВНИ ИЗВОДИ

 

Акт за установяване на административно нарушение №7/11.09.2017г. е  съставен от младши  полицейски инспектор  Д.Д.  против  А.  Н.Ш., в качеството му на управител на къща за гости „А.”, за това, че на 06.08.2017г., около 21 часа, при извършена  полицейска проверка на   къща за гости „А.”,  с адрес: гр.Ивайловград, ул.”Георги Бенковски”, №4, четиринадесет лица, отразени в Докладна Записка №276р-9195/07.08.2017г. по описа на РУ – Ивайловград, не са адресно регистрирани, поради което горепосоченото лице, в качеството му на управител на къща за гости „А.”  не  представил данни за настанените лица. Установено било, че отседналите лица не са регистрирани в специалния регистър /книга за отседналите лица/. По този начин били нарушени разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР. Актът е връчен на  нарушителя на 12.09.2017г. В депозираното възражение нарушителят оспорва констатациите в акта.

НП 7/25.09.2017г. е издадено въз основа на горепосочения акт, като АНО е възприел изцяло фактическата обстановка, описана в него. За  извършено нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР на Ш. е наложена  Глоба  на основание чл.116 ал.2  от ЗГР  в размер на 100лв. От разписката към НП се установява, че то е връчено на нарушителя на 12.10.2018г., а жалбата е подадена в РСИвайловград в законоустановения срок - на 16.10.18г.

От  Учредителния акт  на  А.АМЕООД, с ЕИК …..,  става ясно, че  негов управител е  А.Ш., който е и управител на стопанисваната от дружеството къща за гости А.”.

Свидетелите, извършили проверката на място полицейски служители са установили, че въпросните  лица са гости на хотела, но поради отсъствие на служители на хотела, включително и на неговия управител, те не са имали достъп до  регистрите на отседналите лица. Съответно не са извършили  проверка на същите.

Съдът приема от правна страна следното: Жалбата е подадена в срок  от имащо правен интерес лице, поради което е процесуално допустима.

 Автори на  атакуваното НП 7/17г. и АУАН 7/2017г.  са оправомощени за това  длъжностни лица, съобразно разпоредбите на  чл.117 от ЗГР и Заповед 8121з-610/28.05.2015г. на министъра на МВР.

В ЗГР -  чл. 99, ал. 3 изчерпателно са изброени задълженията на административно отговорните лица: "Лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи."

Текстът  на чл.116 ал.1 санкционира за нарушение на ЗГР, извършено от длъжностни лица - с глоба от 100 до 500 лв., а  ал.2 - гражданите, с глобата  50 до 300 лв.

Съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено, поради  допуснати нарушения както на процесуалния, така и на материалния закон.

В обстоятелствената част на процесното  НП са посочени две нарушения на чл.99 ал.3 от ЗГР: 1.Отседналите лица не са регистрирани в специалния регистър /книга за отседналите лица/; 2.  Не е  представил данни за настанените лица. От цифровото изписване на нарушението не става ясно кое от тях е вменено на  нарушителя или и двете, доколкото в разпоредбата на чл.99 ал.3 от ЗГР са посочени две нарушения.

 Видно от съдържанието на разпоредбата на чл.116 ал.2 от ЗГР не  е приложена относимата санкция, а именно тази на чл.116 ал.1 от ЗГР, която касае длъжностните лица, нарушили разпоредбите на ЗГР, каквото длъжностно лице е жалбоподателят в качеството му на управител на А. - АМ ЕООД, стопанисващо къща за гостиА.”. Следователно в  процесното НП правната  квалификация на  наказващия  текст също не е намерил правилно отразяване.  Същевременно  при вменени две нарушения на жалбоподателя, не става ясно кое от тях АНО е санкционирал. По този начин не са спазени задължителните правила на  чл. 57, ал. 1 т.7 от ЗАНН, което законът  определя като съществено нарушение на закона и е основание за отмяна  на НП.

Наказателната теория и доктрина не допуска за извършено неправомерно деяние да се налага непредвидено за същото наказание.

Констатираните процесуални нарушения са от категорията на съществените.  Те са неотстраними в настоящата въззивна инстанция предвид контролните функции на същата, което влече незаконосъобразност на наказателното постановление и се явява основание за отмяната му.

Същевременно  налице е и нарушение на материалния закон доколкото лицето е наказано за деяние, чието извършване  не е доказано.  От показанията на  полицейските служители се установи, че същите  са нямали достъп  до  регистрите за настанените лица, поради което  не са ги и проверили, за да установят тяхното непопълване, или непредставянето на същите.

С оглед на гореизложеното, настоящият състав счита, че атакуваното Наказателно постановление НП 7/2017г.  на началника на РУ на МВР - Ивайловград, с което на основание чл.116 ал.2 от ЗГР на А. Шишмавнов, в качеството му на управител на  къща за гостиА.”, стопанисвана отА.ЕООД - гр.Ивайловград,  ЕИК 200486674. за нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР е наложена глоба  от 100лв., следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Съдът намира за неоснователно  възражението на жалбоподателя  за допуснато съществено процесуално нарушение с неотправяне на  покана за съставяне на АУАН, доколкото това бездействие на АНО не е нарушило правото му на защита. Той е имал възможност да възрази, както при връчването на акта, така и в указания от закона  тридневен срок, което  е сторил.

 Водим от изложеното  и на основание чл.63 ал.1 пр.3 от ЗАНН, съдът

                             

                                         Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ  НП 7/25.09.2017г.  на началника на РУ на МВР - Ивайловград, с което на основание чл.116 ал.2 от ЗГР на А.Ш., в качеството му на управител на  къща за гостиА.”, стопанисвана отА.ЕООД - гр.Ивайловград,  ЕИК 200486674, за нарушение разпоредбите на чл.99 ал.3 от ЗГР е наложена глоба  от 100лв., като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съдХасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                            

 

                                                                                   Районен съдия: