Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 18.09.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на осемнадесети септември, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Кр. Христова, като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №55 по  описа  за 2018год.

 

Р   Е   Ш    И :

 

                             ПРИЗНАВА Й.Х.И., женен, с основно образование, безработен, неосъждан,  ЕГН **********  за ВИНОВЕН  за това, че на 17.09.2018г., около 16.30 часа в центъра на гр.Ивайловград – кръстовището на ул.”България” и ул.”Волгоград” е извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни и псувни : „ Ще ти еба майката! Педераст”, както и скарване и сбиване пред повече хора на публично място, с което се нарушава обществения ред, за което   на основание чл.6 ал.1 б.”а” вр. с чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ му налага  наказание “ГЛОБА”  в размер на 100лева.              

 ПРИЗНАВА  Н.Ж.Ж., ЕГН **********, неженен, осъждан, със средно образование, неработи за ВИНОВЕН за това, че на 17.09.2018г., около 16.30 часа в центъра на гр.Ивайловград – кръстовището на ул.”България” и ул.”Волгоград” е извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни и псувни: „ Ще ти еба майката! Циганин мръсен! Мангал!”, както и скарване и сбиване пред повече хора на публично място, с което се нарушава обществения ред, за което   на основание  чл.6 ал.1 б.”а” вр. с чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ му налага  наказание “ГЛОБА”  в размер на 100лева.             

                                              Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес - 18.09.2018г – 16.00часа.

                                              Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 25.09.2017г. от 14.00 часа.                                           

                                                                                     

 

 

 

                                                                                   Районен съдия:

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД 55/2018год.

                       

Производството е по реда на чл. 4  и следв. от  УБДХ.

 Първоинстанционното производство е образувано в хипотезата на чл. 3, ал. 1, б. а от УБДХ. При съблюдаване на задълженията си по чл.5 от посочения указ съдът  изслуша обясненията на нарушителите и показанията на свидетелите А., Д. и Б.. С оглед на така събраните доказателства съдът  приема фактическа обстановка, установяваща извършени от нарушителите деяния, която не е спорна по делото, доколкото и двамата нарушители не отричат, че са  извършили вменените им нарушения.

На 17.09.2018г., около 16.30 часа, в центъра на гр.Ивайловград – кръстовището на ул.”България” и ул.”Волгоград” лицата Й.Х.И.,   ЕГН **********   и   Н.Ж.Ж., ЕГН ********** се срещат и между тях започва диалог наситен с закани, обиди и псувни. Н.Ж. виждайки И. му отправя думите: „Хайде ела сега! В Железино беше сербез! Циганин мръсен! Мангал! Тези думи са чути  от св.А.,***, който  разпорежда на Ж. да престане да отправя обиди и закани към И.. Последният към този момент не отговаря на Ж.. Не отминал и 10 метра св.А. отново чува, че Ж. продължава да псува и обижда И., който стои на отсрещния тротоар на ул.”България”. Инцидентът се развива недалеч от полицейското управление. И. явно предизвикан от поведението на Ж. се отправил към него с дървен клон в ръка, дълъг около 50 см., псувайки и заканвайки се. Двамата тръгнали един към друг, отправяйки  закани и заплахи. Св. А. и притеклият се св.Д. успели да спрат И., като му отнели пръта, но той успял със свободната си ръка да удари Ж. по лицето.

 Несъмнено установеното поведение и употребените от нарушителите И. и Ж. изрази съставляват от обективна страна нарушение на обществения ред, обективирано в оскърбително отношение и държане един към друг по улиците на Ивайловград.  От субективна страна, разглежданите нарушения са извършени умишлено, като нарушителите са съзнавали напълно, че с поведението си и подбраните и използвани от тях изразни средства се оскърбяват взаимно  на публично място и скандализират околните, нарушавайки обществения порядък на приемливо поведение на обществено място.

Така извършените деяния попадат в приложното поле на чл. 1, ал. 2 от УБДХ и представляват непристойни действия, чиято обществена опасност е със сравнително нисък интензитет, поради което и представляват административно нарушение (съобразно критериите на част I, т. 6 Постановление № 2 от 29.07.1974 г. по н. д. № 4/1974 г. на Пленума на ВС).

Обществената опасност на деянието и на всеки  деец съдът намира за ниски. Те са млади хора, работят, признават вината си и съжаляват за извършеното.

                         С оглед гореизложеното у съда се формира категоричното мнение, че следва да наложи на всеки от нарушителите наказание “Глоба ”  в  минималния размер от 100лева. Намира, че така определено наказанието е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението и  нарушителите и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.                

                        С оглед гореизложеното съдът постанови решението си.

 

                                                                                       Районен съдия: