Р Е Ш Е Н И Е 

 

Гр.Ивайловград 16.11.2018 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на седемнадесети октомври, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Таня Киркова

 

при секретаря  Красимира Христова, като разгледа докладваното от съдията н.а.х. дело 47  по описа за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

                          Производството е образувано по жалба на А.М.Ю.,  ЕГН **********  срещу НП 18/27.07.2018г. на кмета на Община  Ивайловград.

                            Обжалва  процесното НП, като го намира за  незаконосъобразно. Оспорва материалната компетентност на  актосъставителя. Сочи за допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в неспазване изискванията на чл. 52 алт.4  от ЗАНН от АНО. Намира, че са нарушени и  разпоредбите на  чл.57 ал.1 т.5  от ЗАНН, доколкото липсвало пълно  и точно описание на нарушението. Визира несъставомерност на приписаното му деяние с оглед описаните  обстоятелства и съответстващите им правни норми.

                                                С оглед на изложеното, моли съдът да отмени изцяло процесното НП, като незаконосъобразно и неправилно.

           Жалбоподателят, редовно призован  се явява  с процесуален представител, като поддържа жалбата.  АНО се представлява от юристконсулта на Община - Ивайловград, който  оспорва жалбата и пледира за потвърждаване на процесното НП.

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ПО ДЕЛОТО

               

                            След като обсъди приетите по делото доказателства, съдът констатира следното:  Акт за установяване на административно нарушение 2/31.05.2018г.  е съставен  от Н.Ю.Ю. - кмет на с.П. срещу А.Ю. за това, че на 12.04.2018г., около  10.15ч., в землището на с.Глумово в ПИ 008015 и ПИ 008017, собственост на община- Ивайловград, наети от Б.Ю. по договор за наем от  20.11.2013г.  и 17.06.2013г., лицето А.М.Ю.  е оставил на свободна паша 2 броя телета  и 1 крава, който е присъствал на проверката и е  потвърдил собствеността на животните. Нарушението било установено от   представител на общинска администрация ИвайловградМ.А.старши експерт в Дирекция ФСДУС,  от актосъставителя и жалбоподателя Б.Ю..  За нарушени са посочени  разпоредбите на  чл. 35   ал.1 вр. с чл.40 ал.1 т.2 от  ЗОСИ.

                            Нарушителят е отказал да подпише акта, като е записал в графаОбяснения и възражения” – „Отказвам да подпиша понеже не отговаря на истината.

                            Въз основа на така съставения АУАН е издадено НП 18/27.07.2018г.  на кмета на Община Ивайловград,  което възпроизвежда описаните в АУАН обстоятелства.   В  НП е записано, че от нарушението няма настъпили материални щети.

С НП на жалбоподателя за вмененото нарушение,   на основание чл.40 ал.1 т.2 от ЗОСИ, е наложено наказаниеГлобав размер на 100лв.  НП е  връчено на нарушителя на 22.08.2018г. срещу подпис, а жалбата е подадена на 24.08.2018г.

       Актосъставителят и разпитаните в съдебно заседание свидетели потвърдиха изложеното  в АУАН и НП.

 

                                                               ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

                                          Жалбата е подадена в срок от лице, имащо правен интерес от оспорването,  което я прави процесуално допустима.

                         АУАН е съставен, съгласно Заповед   12/12.01.2018г.,  а  НП е издадено от компетентен орган в съответствие с правомощията му,  дадени  от чл.44 ал.1 от ЗОСИ.

                           Съгласно  текстът на чл.2(1) от ЗОСИ под "селскостопанско имущество" по смисъла на този закон се разбират включително  селскостопанските земи (обработваеми земи, естествени ливади и пасища);  полските култури, трайните и цветните насаждения, оранжериите; селскостопанската продукция и др.

                           Разпоредбата на член 4 (1) от ЗОСИ задължава държавните органи, организациите и гражданите да пазят селскостопанското имущество и да не допускат неправомерни деяния, които му причиняват вреди.

                         Съгласно посочения като нарушен чл. 35. (1) от ЗОСИ е  забранено  да се преминава през чужди земи, засадени със селскостопански култури, трайни и цветни насаждения, освен при установено право на преминаване.

                         Съгласно разпоредбата на чл. 40. (1) т.2 от ЗОСИ  се наказва  с глоба от 100 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, който влиза или преминава, или пуска животни през селскостопански земи с посеви, трайни или цветни насаждения, без да има право, като с това причинява вреди на селскостопанско имущество.

     След съпоставка на така установената  в процеса на съдебното следствие фактическа обстановка, описания в АУАН и НП фактически състав и правната квалификация на същия,   съдът установи  допуснати съществени нарушения на процедурните правила при провеждане на административно-наказателното производство,  съответно при издаване на атакуваното НП.  

Нарушената разпоредба на чл.40 ал.1 т.2 от ЗОСИ, която е и санкционираща в случая  сочи, че съставът на вмененото нарушение е осъществен само ако са причинени вреди   при  пускане  на селскостопански животни в селскостопански земи. В АУАН не се сочи да са  установени такива, а в НП изрично е записано, че не са причинени материални щети. Видно от разпоредбата на член  24. (1)  т.2 от ЗОСИ административнонаказващият орган прекратява преписката, ако се установи, че няма вреди.

                          Съгласно ал. 2 на същия член, в случай, че вредите са причинени виновно, административнонаказващият орган налага и съответното административно наказание на причинителя.

  Следователно е налице несъставомерност на вмененото нарушение, съответно неоснователност на наложеното наказание.

 Повдигнато е обвинение за неизвършено нарушение, видно от описаната фактическа обстановка, за което е наложено  наказание. Това опорочава административно-наказателното производство и го прави незаконосъобразно.

                            С оглед гореизложеното, съдът намира, че НП 18/27.07.2018г.  на кмета на Община - Ивайловград, с което на А.М.Ю.,  ЕГН ********** , на основание чл.40 ал.1 т.2 от ЗОСИ, за нарушение на чл. 35   ал.1  вр. с чл.40 ал.1 т.2 от  ЗОСИ, е наложено наказаниеГлобав размер на 100лв., е издадено при съществени нарушения на процесуалния и материален закон, поради което следва да се отмени, като незаконосъобразно.

                           Водим от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1, пр.3 от  ЗАНН, съдът                                                         

 

Р  Е  Ш  И:

 

                                 ОТМЕНЯВА Наказателно постановление 18/27.07.2018г.  на кмета на Община - Ивайловград, с което на А.М.Ю.,  ЕГН **********, на основание чл.40 ал.1  т.2 от ЗОСИ, за нарушение на чл. 35   ал.1 вр. с чл.40 ал.1  т.2 от  ЗОСИ, е наложено наказаниеГлобав размер на 100лв., като незаконосъобразно.

                                               Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съдХасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                        

 

                                                            Районен съдия: