Р Е Ш Е Н И Е 

 

Гр.Ивайловград,  31.05.2018 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на шестнадесети май, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Таня Киркова

 

при секретаря  Красимира Христова, като разгледа докладваното от съдията н.а.х. дело № 9 по описа за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

                          Производството е образувано по жалба на Й.С.Й.,  ЕГН ********** ***/10.01.2018г. на началника на  РУ на  МВР – Ивайловград.

                            Обжалва  процесното НП, като го намира за  незаконосъобразно. Сочи за допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в неспазване изискванията на чл. 40 ал.1 и ал.3, чл.52 ал.4 , чл.57 и чл.42 от ЗАНН. Неправилно била посочена правната квалификация на деянието. Вместо за  правилната  - по чл.81 ал.1 т.5 от ЗБЛД, била посочена  по чл.81 ал.1, при която нямало повторност.

                                                С оглед на изложеното, моли съдът да отмени изцяло процесното НП като незаконосъобразно и неправилно.

           Жалбоподателят, редовно призован не се явява, не се представлява в съдебно заседание. АНО не се явява и не изпраща представител.

 

 

ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ПО ДЕЛОТО

 

                   След като обсъди приетите по делото доказателства, съдът констатира следното:  Акт за установяване на административно нарушение №226/30.12.2017г.  е съставен  от Н.К., младши полицейски инспектор срещу Й.С.Й.,  ЕГН **********  за това, че на 30.12.2017г., в 12.10ч., в гр.Ивайловград, ул.”Б”, на кръстовище с ул.”Ал.С” при проверка за редовността Й. представил  лична карта с № ****, издадена от МВР – гр.Хасково, валидна до 05.11.2018г.. Констатирано е в акта, че същата е с повърхностно отлепено фолио.

                 Актът е подписан от  присъстващия на място свидетел Н.Г..

                                    В АУАН са посочени нарушените разпоредби на ЗДП - чл. 7 ал.1  от ЗБЛД.

                  АУАН  е съставен в присъствието на нарушителя, който е записал в графа „Обяснения и възражения” – „Не!”, след което му е връчен срещу подпис.

                   Въз основа на така съставения АУАН е издадено НП №226/10.01.201.  на началника на РУП - Ивайловград към ОДМВР – Хасково, което възпроизвежда описаните в АУАН обстоятелства.

                  С НП на жалбоподателя за вмененото нарушение,   на основание чл.81 ал.3 във вр. с повторно нарушение по чл.81 ал.2 т.2 от ЗБЛД , му е наложено наказание „Глоба” в размер на 100лв.

                 НП е  връчено на нарушителя на 26.01.2018г. срещу подпис.

                   Приетите по делото:  Заповед №  8121 з - 493/01.09.2014г., Заповед №  8121 з - 818/03.07.2015г. и  Заповед №  8121 з - 907/30.07.2015г на министъра на МВР;  Удостоверение Рег.№ 28082/30.10.2014г. и Удостоверение №272р-6115/29.03.2018г., сочат на материалната компетентност на АНО и на  съставилия АУАН.

Жалбоподателят, редовно призован не се явява, не се представлява в съдебно заседание.

Актосъставителят и свидетелят  по АУАН, осъществили проверката, потвърдиха в съдебно заседание посоченото в АУАН и НП.

 

                                                 ПРАВНИ    ИЗВОДИ

 

                  Жалбата е подадена в срок от лице, имащо правен интерес от оспорването,  което я прави процесуално допустима.

                  АУАН е съставен, а  НП е издадено от компетентни органи в рамките на правомощията им.

                  В настоящия казус се сочи, че е нарушена  нормата на чл. 7. (1) от ЗБЛД, която   задължава гражданите, притежатели на български лични документи, да ги  пазят от повреждане, унищожаване или загубване. Разпоредбата на  чл. 81 ал.2 т.2 от същия закон, санкционира с глоба от 30 до 200 лв. лице, което изгуби, повреди или унищожи български личен документ, като съгласно ал.3 на същия член, при  повторно нарушение по ал. 2, наказанието е глоба от 50 до 300 лв.

 След съпоставка на така установената  в процеса на съдебното следствие фактическа обстановка, описания в АУАН и НП фактически състав и правната квалификация на същия,   съдът установи  допуснати съществени нарушения  на процедурните правила при издаване на процесното НП.

                  В акта и издадения въз основа на него НП се описва фактическа обстановка, съгласно която жалбоподателят се легитимира с повредена лична карта, което правилно е  квалифицирано като нарушение на разпоредбата на чл.7 ал.1 от ЗБЛД, без да се сочи, че лицето извършва това  нарушение  за пореден път, като се цитира влязлото в сила НП.

 В издаденото въз основа на акта НП, АНО е наложил наказание за повторност на извършване на нарушението, което обстоятелство не е видно от мотивната част на АУАН и НП. Следователно е налице несъответствие между повдигнато обвинение и наложено наказание. Обстоятелство, че се повдига обвинение за едно нарушение, видно от описаната фактическа обстановка и правната му  квалификация, а се налага санкция за друго такова, определено внася объркване у  нарушителя и осуетява неговата защита. Същевременно това опорочава и административно-наказателното производство, доколкото е недопустимо да се наложи наказание на основание, несъответстващо на извършеното нарушение.

                  С оглед гореизложеното, съдът намира, че НП 226/10.01.201.  на началника на РУП - Ивайловград към ОДМВР – Хасково, с което на Й.С.Й.,  ЕГН **********, на основание чл.81 ал.З от ЗБЛД, за нарушение на чл.7 ал.1 от ЗБЛД, е наложено наказание „Глоба” в размер на 100лв., е издадено при съществени нарушения на процесуалния закон, поради което следва да се отмени, като незаконосъобразно.

                  Водим от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1, пр.3 от  ЗАНН, съдът                                              

 

Р  Е  Ш  И:

 

                    ОТМЕНЯВА НП 226/10.01.201.  на Началника на РУП - Ивайловград към ОДМВР – Хасково, с което на Й.С.Й.,  ЕГН **********, на основание чл.81 ал.З от ЗБЛД, за нарушение на чл.7 ал.1 от ЗБЛД, е наложено наказание „Глоба” в размер на 100лева, като незаконосъобразно.

                                  Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Хасково в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                        

 

                                                             Районен съдия: