Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 17.01.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на седемнадесети януари, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Т.Киркова

 

при секретаря  Мара Йорданова, като разгледа, докладваното от съдията НАХД №3 по  описа  за 2018год.

 

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

                              НАЛАГА на Д.Д.И.,  ЕГН **********,***, неженен, със средно  образование, неосъждан, български гражданин,  безработен, на основание чл.1, ал.2, предл. първо и второ от УБДХ, затова че на 16.12.2017г., около 17.00 часа, в гр. Ивайловград, в  снек – бар „Венеция”, на публично място пред повече хора, извършил непристойна проява,  изразяваща се в употреба на неприлични изрази, отправени към лицето К.С. – работеща в заведението: „Боклук! Курва! Тъпа селянка! Ще ти еба майката!”,   пред посетители и персонала на питейното заведение, с което е демонстрирал  оскърбително отношение и държане към гражданите, нарушавайки обществения ред,  наказание по чл.1 ал.1 т.1 от УБДХ - “ЗАДЪРЖАНЕ  В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”  за срок от 15 /петнадесет / дни.             

                              Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес – 17.01.18г., 10.00 часа.

                             Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 23.01.2018г. от 14.00 часа.

 

                                        

                                

 

                                                          Районен съдия:

 

 

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД № 3/2018год.

 

 

                        ОТ Акт №1 от 05.01.2018г. за констатиране на дребно хулиганство, съставен от Т.Б. – служител на РУ на МВР – Ивайловград, се установява, че на 16.12.2017г., около 17.00 часа лицето Д.Д.И. е посетило снек-бар „Венеция”, находящ се в гр. Ивайловград, собственост на „Лъки” ООД. И. сяда на служебната  маса и си поръчва бира. Обслужен е от сервитьорката К.С.. След което по неизвестни причини той започва да отправя към нея нецензурни и обидни  думи:  „Боклук! Курва!  Тъпа селянка!”, както и псувни: „Ще ти еба майката!”.  С. е крайно възмутена и обидена от отношението на И.. След като е помолен да престане на сипе обиди и нецензурни изрази, той не само не спира, но продължавайки с това си поведение. С. крайно афектирана от отношението на И., удря по масата с бутилка безалкохолно, след което И. става и залива С. с бира и напуска заведението, продължавайки да я псува и обижда. Двамата си разменят обидни думи.

                          В съдебно заседание беше разпитан  свидетелят Р. – очевидец на деянието, извършено от И.. Той подробно, допълвайки описаното в акта, разказа за видяното и чуто от него, което напълно кореспондира с показанията на пострадалата С..  Свидетелят сподели, че отправяните обиди, псувни, както и агресивното и неадекватно поведение на И. са предизвикали дълбокото му и спонтанно възмущение и неодобрение.

                                          В съдебно заседание нарушителят   не  се призна за виновен,  не изрази съжаление за извършеното, не обеща, че ще коригира поведението. Отдаде непристойното си поведение на държанието на пострадалата С.. 

                                           Съдът след като обсъди приобщените по делото писмени и гласни доказателства, включително  обясненията на

 

нарушителя,  намира, че следва да определи наказание при превес на отегчаващи  вината обстоятелства, мотивиран от преценка за  обществената опасност на извършеното  деяние, като висока,  предвид обстоятелството, че демонстрираното от И. поведение  е агресивно, дразнещо, оправено към лица, които по никакъв начин не са го предизвикали.

                                           Обществена опасност на дееца също е висока. За своите 26 години И. е  осъждан за извършено престъпление по чл.343в ал.2 вр. с ал.1 от НК, има няколко криминални регистрации, видно от характеристичната справка на РУ на МВР – Ивайловград.

                                           Той не прояви никаква самокритичност и не изрази съжаление за извършеното, потърси вината в пострадалата С.. Явно наказание  „Глоба”,  не би било достатъчна, за да се изпълнят целите на личната  превенция на закона.

                                          С оглед гореизложеното у съда се формира категоричното мнение, че следва да наложи на нарушителя наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР ”  за максималния, предвиден в чл.1 ал.1 т.1 от  УБДХ срок от 15 дни.  Намира, че така определено наказанието е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението и  нарушителя и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона, доколкото ако съдът бъде снизходителен, то нарушителят ще продължи с недопустимото си  поведение, което би довело до поредна по-тежка противообществена проява  от негова страна с оглед липсата на критично отношение към извършеното от него и същевременно би накърнило обществената значимост и респект  на общественото мнение, на право-охранителните и правораздавателните органи.                

                                        С оглед гореизложеното съдът постанови решението си.

 

                                                                                       Районен съдия: