Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 02.11.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на втори ноември, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Красимира Христова, като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №63 по  описа  за 2017год.

 

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

                              НАЛАГА на Г.Д.Д.,  ЕГН **********,***, разведен, със средно  образование, неосъждан, български гражданин, безработен, на основание чл.1, ал.2, предл. първо и второ от УБДХ, затова че на 01.11.2017г., около16.30 часа, в центъра на с. Долно Луково, общ. Ивайловград,извършва непристойна проява, на публично място пред повече хора, изразяваща се в употреба на неприлични изрази: „курви”, „проститутки”,”лезбийки”, викане и крясъци,отправени към седящите  на пейка в центъра на селото П. Недялкова А. и М.Н.К., с което е демонстрирал  оскърбително отношение и държане към гражданите, нарушавайки обществения ред,  наказание по чл.1 ал.1 т.1 от УБДХ - “ЗАДЪРЖАНЕ  В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”  за срок от 15 /петнадесет / дни.             

                              Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от 11.00часа на 02.11.2017г.

                             Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 07.11.2017г. от 14.00 часа.

 

                                        

                                

 

                                                          Районен съдия:

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №63/2017год.

 

 

                        В Акт №8 от 01.11.2017г. за констатиране на дребно хулиганство, съставен от мл. ПИ Д. Д. – служител на РУ на МВР – Ивайловград, се установява, че на 01.11.2017г., около16.00 - 16.30 часа, лицето Г.Д. Д. бил в центъра на с. Долно Луково, общ. Ивайловград във видимо нетрезво състояние. Без да бъде провокиран Д. с викове и крясъци се отправил към седящите на пейка в центъра на селото П. Н. А., М.Н.К. и Л.Д.Х. и отправил по адрес на двете жени неприлични изрази - „курви”, „проститутки”, „лезбийки”. Притеснени от поведението му П. Недялкова А., М.Н.К. и Л.Д.Х., станали от пейката и започнати да се разотиват.

                     След тяхното тръгване към домовете си Д. продължил да отправя по адрес на двете жени неприличните изрази „курви", „проститутки", „лезбийки", придружени от викове и крясъци и закани.

                     На случката станал свидетел и И.А.И., син на П. Н. А., който направил опит да успокои Д. и да го изведе от централната част от селото. Вече останал сам Д. легнал в странична селска улица и продължил с подвиквания, викове и крясъци, с които допълнително притеснил жителите от селото.

                          В съдебно заседание бяха разпитани  свидетели – очевидци, присъствали на  деянието, извършено от Д.. Те подробно, допълвайки описаното в акта, разказаха за видяното и чутото от тях. Д. е бил във видимо нетрезво състояние, за което свидетелствал неговия външен вид и поведение. Свидетелите споделиха, че отправените към тях  обиди, псувни, както и агресивното и неадекватно поведение на Д. са предизвикали дълбокото им и спонтанно възмущение, неодобрение и уплаха.

                                          В съдебно заседание нарушителят    се призна за виновен, но не изрази съжаление за извършеното, не обеща, че ще коригира поведението. Отдаде непристойното си поведение на въздействието на изпития от него алкохол. 

                                           Съдът след като обсъди приобщените по делото писмени и гласни доказателства, включително  обясненията на нарушителя,  намира, че следва да определи наказание при превес на отегчаващи  вината обстоятелства, мотивиран от преценка за  обществената опасност на извършеното  деяние, като висока,  предвид обстоятелството, че демонстрираното от Д. поведение  е агресивно, дразнещо, оправено към лица, които по никакъв начин не са го предизвикали.

                                           Обществена опасност на дееца също е висока. Д. е  човек на средна възраст, осъждан многократно, макар и реабилитиран. Това е втората непристойна проява на Д.,санкционирана по реда на УБДХ за месец и половина. Той не прояви никаква самокритичност и не изрази съжаление за извършеното, потърси вината другаде – в изпития алкохол. Следва да се отбележи, че по време на съдебното заседание   нарушителят продължи да се държи  невъздържано и безцеремонно, незачитайки установения ред.    Явно наказание  „Глоба”,  не би било достатъчна, за да се изпълнят целите на личната превенция на закона.

                                               С оглед гореизложеното у съда се формира категоричното мнение, че следва да наложи на нарушителя наказание “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР ”  за максималния, предвиден в чл.1 ал.1 т.1 от  УБДХ срок от 15 дни.  Намира, че така определено наказанието е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението и  нарушителя и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона, доколкото ако съдът бъде снизходителен, то нарушителят ще продължи с недопустимото си  поведение, което би довело до поредна по-тежка противообществена проява на Д. с оглед липсата на критично отношение към извършеното от него и същевременно би накърнило обществената значимост и респект  на общественото мнение, на правоохранителните и правораздавателните органи.                

                                         оглед гореизложеното съдът постанови решението си.

 

                                                                                       Районен съдия: