Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 08.08.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на осми август, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                      Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря Красимира Христова, като разгледа, докладваното от съдията НАХД №37 по  описа  за 2017год.

 

Р   Е   Ш    И :

 

            НАЛАГА на нарушителя В.М.А.,  ЕГН **********,  женен, с        основно  образование, неосъждан, български гражданин,   работи на кариера за гнайс, на основание чл.6 ал.1 б.”а” вр. чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ, затова,  че на 26.07.2017г.,  около 22.00 часа, на публично място – в питейно заведение – снек – бар „Ралица”, в с.Плевун, пред повече хора,  е извършил  непристойна проява, изразена в удряне на юмрук по лицето и сбиване със С.М.А. от гр.Ивайловград, както и захапване в областта на лицето му - по бузата, хвърляне и чупене  на пепелници по клиентите на питейното заведение, отправяне на  заплахи и закани  към С.А.  – „Ще си разчистя  сметките с теб”, демонстрирайки  оскърбително отношение и държане към  гражданите, с което е нарушил обществения ред и спокойствие,  наказание Глоба” в размер на 100лв.             

           Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес – 08.08.2017г- 10.00часа.

          Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 10.08.2017г. от 14.00часа.

                                                     

                                                         Районен съдия:

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №37/2017год.

 

 

                             На 26.07.2017г.,  около 22 часа, в с.Плевун, общ. Ивайловград, В.М.А., ЕГН **********,***,  влиза в заведение „Ралица”. По това време там са свидетелите С.М.А., С.М.А. и Н.Г.Н.. Те са седнали на една маса и разговарят.  Нарушителят А. се насочва към масата, бута я и удря св.С.А. по лицето, след което го захапва за бузата. Двамата се сбиват, падат върху касети със стъклен амбалаж, вследствие на което падат  на земята и се чупят стъклени бутилки. Нанасят си взаимно удари. В опита си да ги раздели свидетелят Н. също е съборен на земята.  От кухнята излиза  св. Б.Н., която успява заедно със св.Н. да избута С.А. в магазина и да затвори вратата, а нарушителят В.Н. да отпрати извън заведението. Излизайки навън последният започва да хвърля пепелници към присъстващите в заведението, които се счупват.

      Нарушителят А. отправя  и закани срещу С.А.: „Ще си разчистя  сметките с теб!”

                              Враждата и агресията на нарушителя В.А. явно е продиктувана от обстоятелството, че неговата съпруга е съжителствала със С.А. до месец ноември 2016г., поради продължителното отсъствие на съпруга й в чужбина и липсата  на известия от  него.

                              В съдебно заседание нарушителят А.  се признава за виновен,  изразява  съжаление за извършеното. Обяснява поведението си с употребения алкохол и твърди, че съпругата му получавала съобщения  по телефона от С.А., които го злепоставяли пред нея. Тези  съобщения той не показа в съдебно заседание. Това твърдение бе категорично отречено от св.А., който заяви, че от раздялата си със съпругата на нарушителя не е контактувал с нея.

                              Съдът след като обсъди приложените по делото доказателства, събрани чрез  писмени документи, разпит на свидетели  и  обясненията, дадени от нарушителя, намира, че следва да определи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Нарушителят В.А. е осъждан, но реабилитиран, женен с две деца, работи. Съжалява за извършеното и обещава, че няма да се повтори подобно непристойно поведение.

                            С оглед гореизложеното съдът е на мнение, че следва да  наложи на нарушителя  наказание „Глоба” в минималния размер от  100 лева.  Намира, че то е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението, личността на нарушителя, настъпилите обществено-опасни последици  и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.     

                                      

 

                                                                          Районен съдия: