Р     Е     Ш     Е     Н    И    Е

 

Гр.Ивайловград, 24.01.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                    Ивайловградският районен съд, колегия в публично заседание на двадесет и четвърти януари, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                      Председател: Т.КИРКОВА

 

при секретаря М. Йордаова, като разгледа, докладваното от съдията Н.А.Х.дело №4 по  описа  за 2017год.

 

Р   Е   Ш    И :

 

 

            НАЛАГА на нарушителя Б.П.О.,  ЕГН **********, неомъжена, с основно  образование, неосъждана, българска гражданка, безработна на основание чл.1, ал.2 вр. с ал.1 т.2 от УБДХ, затова, че на 03.11.2016г.,  около 9.00 часа, на публично място – в училищния двор на с.Белополци, ул. „………..”, № ……, пред повече хора е извършила  непристойна проява, изразена в отправяне на обиди и ругатни спрямо учителите и учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методи” с.Белополци,  демонстрирайки  оскърбително отношение и държане към  гражданите, с което е нарушила обществения ред и спокойствие,  наказание Глоба” в размер на 100лв.             

           Решението подлежи на обжалване пред ОС – Хасково в срок от 24 часа, считано от днес.

          Насрочвам делото пред ОС – Хасково на 31.01.2017г. от 14.00часа.

                                                       

                                                               Районен съдия:

 

 

 

 

МОТИВИ:                                        НАХД №4/2017год.

 

 

                             Нарушението е доказано по несъмнен начин. На 03.11.2016г.,  между 9.00 и 9.30 часа, в с.Белополци, общ. Ивайловград Б.П.О., ЕГН ********** след като й съобщили, че едно от децата й е бито в училище, тя отива там, за да разбере какво се случва. Заварва детето си  наранено и възмутена от това започва да отправя упреци към учителите, че те  не си гледат работата и допускат конфликти, включително побои между децата „Какви сте учители! Какво е това училище!”. Заканва се и на  учениците, били детето й.  Това продължава около половин час.

                              В съдебно заседание нарушителят се признава за виновен,  изразява  съжаление за извършеното. Извинява се за невъздържаността си и отправените  обиди, като обяснява поведението си с афекта, в който е изпаднала след като е видяла състоянието на детето си и обидите, които са й отправили.

                              Съдът след като обсъди приложените по делото доказателства, събрани чрез  писмени документи, разпит на свидетели  и  обясненията, дадени от нарушителя, намира, че следва да определи наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Нарушителят П.О. е  многодетна и самотна майка с пет деца, едно от които е болно и тя  е социален асистент.  Притеснена е материално, няма постоянна работа, неосъждана. Съжалява за извършеното и обещава, че няма да се повтори подобно непристойно поведение.

                            С оглед гореизложеното съдът е на мнение, че следва да  наложи на нарушителя  наказание „Глоба” в минималния размер от  100 лева.  Намира, че то е съобразено със степента на обществена опасност на нарушението, личността на нарушителя, настъпилите обществено-опасни последици  и ще постигне целите на личната и генерална превенция на закона.     

                                       

 

                                                                          Районен съдия: